Thursday, March 20, 2008

Funderingar inför Påsk...


...I pynt-Annikas hus finns inte en enda påskdekoration, inte ens ett litet gult ägg...Jag har inget påskpynt, och inte BRYR jag mig heller. Det är inte så att butikerna inte säljer påskpynt, för det gör dom, och det som säljs är otroligt sött och gulligt och det skulle mycket väl kunna pocka på min "vill-ha" nerv, men nej, det gör det inte.
Jag har någon liten påskkyckling och någon dammig liten hare någonstans i ett skåp men jag ids inte ens ta fram dom, känner jag. Varför är hon så anti-påsk?, tänker ni kanske nu.

Jo, det kommer sig av att påsken är så ytterligt, larvigt kort i USA. Jag kan inte piska upp någon som helst påskstämning när påsken bara råder under en enda liten sorglig dag. Den dagen är Easter Sunday (påskdagen), det är den enda "röda dagen" under hela stilla veckan, annars jobbar man helt enkelt på som vanligt.
Jag är inte religiös, så det är inte därför jag helt tappat lusten. Jag menar detta land är ju religiöst så det räcker och blir över, och folk får säkert upp den religiösa påskstämningen om dom vill. Långfredagen är en så kallad "floating holiday" på många företag, om man vill kan man ta ledigt den dagen och gå i kyrkan. Annandag påsk existerar inte. Vanlig dag.

Jag vet att Palmsöndagen är enormt stor i USA, och en kompis till mig var i kyrkan i söndags och berättade att det varit helt fantastiskt, och det var det säkert. Kyrkorna är ju nästan alltid proppfulla, hela året-alla söndagar, under påsken slår kyrkobesöken alla rekord! På söndag gäller det att komma i tid för att ens få en plats. Jo vi brukar gå i kyrkan på påskdagen, det hör till. Efter kyrobesöket brukar vi gå ut och äta påskbrunch, eller så lagar vi brunch hemma. Det gäller nämligen att boka bord i god tid på påskdagen om man tänker sig till en restaurang. Brunch hör till, den är en tradition för många.
På söndag kommer vi också som vanligt att äta påskmiddag hos mina svärföräldrar. I år vet jag att det ska serveras lamm, andra år har det varit skinka.
Att klä upp sig är stort till påsk! Affärerna svämmar över av söta, söta påskklänningar för flickor och små strikta kostymer för pojkar. Allt går i dom vårligaste av vårliga färger. Många damer köper hatt och sitter med tjusiga hattar på sig i kyrkan under gudstjänsterna på söndag.


Bilden kommer från Kp-webben, så här ser det inte ut hos mig :-)
Hmmm...är det den hedniska påsken jag saknar? Den med påskkärringar och Blåkulla? Den som amerikaner höjer på ögonbrynen åt när jag berättar, dom undrar säkert var det är för gudsförgätet land jag kommer ifrån när jag berättar om häxor som flyger till Blåkulla under Skärtorsdagen. OCH, att vi sen klär ut våra små till påskkärringar och påskgubbar!!! PLUS att dom små sen knackar dörr och vill ha pengar och godis mitt i stilla veckan?
En konstig tradition, kan tänkas. Här finns ju Halloween som spinner på samma tema, men ändå inte.
Är det så att jag saknar proppfulla påskägg som är till bredden fyllda av svenskt smågodis och lakrisal?
Eller saknar jag synen av påskris som ser ut som böljande hav av ljuvliga påskfärger där dom står på torget innan dom säljs vidare till nöjda kunder?
Eller saknar jag kanske att klä brunlila björkkvistar i smått, smått påskpynt?
Eller saknar jag ett proppfullt svenskt påskbord med tillhörande påskmust och memma?
Kanske det, men mest saknar jag nog lugnet runt påsken. Sköna lugna dagar som går i ledighetens tecken. Jag är ändå så glad att vi har påsklov nu, det känns mer speciellt. Men på söndagkväll, Easter Sunday, kommer man att sitta med myror i brallan och bara invänta den nya veckan, den veckan som INTE är påsklov, den veckan då man inte ens får en Easter Monday. Hur speciellt är det? Det är inte bara vi som kommer att känna stress på söndagkväll, utan alla kommer att göra det. Ny vecka, slut på påsklovet, massor att förbereda...
Är det konstigt att man inte känner påskstämning?

Jag hoppas iallafall att NI, min vänner, känner mer stämning än vad jag gör! OCH att ni därhemma idag ska få se många söta små påskkärringar och påskgubbar. JAG kommer inte att se en enda, och varför i herrans namn skulle jag göra det ;-)?
Ha det bäst idag!!

Bilder från
Coolcakes.com
och
Kpwebben.

29 comments:

Saltistjejen said...

Jag är heller ingen påskfantast. Var inte det i Sverige heller. Men här har det verkligen "försvunnit helt". Som du säger. Vanlig arbetsvecka gör att man inte alls känner någon påskstämning överhuvudtaget.
Men du har ju ett jättefint ris!!!
Haha, jag berättade för några tyska vänner om våra påskkärringar och de tyckte det lät jätteroligt men väldigt konstigt!!! :-D
Ja vi är väl hedniska typer vi nordbor... ;-)
Hoppas du får en skön helg trots allt!

Annika said...

Saltis:
Riset är inte mitt!!! jag har snott bilden från Kp-webben!!! jag har inte en enda påskpryl, hehe. Orkar inte bry mig om att fixa ett eget.
Nej, påsken är en helg som helt förlorat all sin glans. Precis som du var jag inget stort påsk-fan i sverige heller, men det var ju lite roligare och mer speciellt där iallafall.
Hoppas du också får en fin helg!!

Fia said...

Fösta gången jag jobbade på en långfredag så kändes det en smula konstigt. Banken var ju öppen också. Det kändes lite fel, jag inte inte religiös, men kan än idag sakna det där tysta och stillheten i hela stan på långfredagen då knappt ens en kiosk var öppen.

I dagens samhälle när vi far omkring som torra skinn, jämt, jämt, jämt så skulle nog en "riktig" långfredag behövas.

Glad Påskkram till dig!!

Anonymous said...

Ha,ha.. jag är det samma när det gäller julpyntande så påsken är för mig något som flyger förbi lika snabbt som en häxa på väg till blåkulla. :)
Mamma gör det dock mysigt hemma hos dem. Kanske påsken bara är mysig i minnet?
Istället för godisfyllda påskägg fick jag, på egen begäran, ett påskägg fyllt med cachewnötter.. Mmm...
Hoppas att du trevlig easter, med eller utan fluffiga ägg och små häxor på väg till blåkulla. :D

Kram!

www.gottablandat.wordpress.com said...

glad pask pa dig ocksa vännen! hoppas ni far ett par riktigt sköna dagar!!

Annika said...

Fia.
Precis, trots att man inte är religiös så tycker jag nog att påsken ska kännas mer. Det här blir för trist, för intetsägande.
Det är skönt med lugn och ro, och det är ju faktiskt därför det heter stilla veckan, eller Holy Week som den går under här.
Saknar det.
Och ja, jg skulle gärna införa en riktig långfredag här...

En stor påskkram till dig Fia!!!

Jess:
Som du kanske minns är jag en stor julfirare och har pynt i parti och minut och älskar julen väldeliga. Bästa helgen på året.
men påsken...näeeaeee..not much...
Min mamma är också duktig på att fixa det mysigt till påsk. har inte firat påsk i sverige sen 1989, tror jag. Skulle vara lite mysigt att åka hem en påsk.
Trevligt påskägg fick du iallafall!!! Gillar cashewenötter!
Kram!!

Gott å blandat:
Ha en fin påsk du också!! Ni har väl lite mer ledigt iallafall ;-)

Millan said...

Vad trist att pasken har blivit en sadan 'anti-helg' helg for dig. Men jag forstar dig faktiskt! Det ar svart att uppbada nog med stamning dessutom om man inte ens har de dar extra dagarna ledigt.

I england ar Pasken INTE stor. Det finns inga paskkarringar och inget paskris sa langt ogat kan na. Dock finns massor av chokladagg i alla dess former i affarerna.

Jag har alltid alskat pasken eftersom vi alltid har traffats med hela familjen (mormor, moster, kusiner etc etc) och firat. Det har blivit en av de fa ganger om aret som hela 'storfamiljen' verkilgen samlas. Min mormor ar en riktig tartfantast och gor alltid en otrolig tarta med sma marsipankycklingar.

Det har aret blir forsta gangen pa maaaanga ar som vi stannar i Bristol och det kanns lite konstigt. Men jag tanker halla uppe var tradition med att ata god mat pa lordag och har aven gjort iordning en litet litet paskagg till Nils i svensk stil (dvs inte nagot chokladagg). Jag har aven varit ute och fixat grenar som ar sa lika de vi har i paskriset som mojligt och har hangt upp sma agg, som jag hittade i en lite butik har, i det.

Nils kommer inte kla ut sig men kanske malar vi ett eller annat agg ocksa!

Hoppas att ni alla fall far en fin paskhelg! Kram

Bloggblad said...

Jag har lite forsythiaris från trädgården med ett par ägg i - och gula ljus och en gul blomma på soffbordet... mer blev det inte i år. Maken håller på att renovera ett rum och då blir det lite lätt rörigt överallt. Kanske tar jag fram en liten tupp... om jag hittar den...

Men går till kyrkan gör jag... om rösten håller ska jag vara med och sjunga på söndag.

Annika said...

Påsken är ingen viktig högtid för oss. Det bästa med påsken är att man har två extra dagar ledigt från jobbet :-). Vi har inte heller mycket påskpynt - det mesta är sånt som flickorna tillverkat på dagis och i skolan :-). Tidigare år har våra tjejer klätt ut sej till påskkärringar på skärtorsdagen men i år ska de göra det på lördagen, för vi har märkt att många barn går runt på lördagen istället för på torsdagen. Men Ida var påskkärring på dagis idag :-). Vet förresten inte om du läste i min blogg häromdagen vad Ida hade för kommentar om Jesus... Hmm, hennes kommentar visar i alla fall att vi inte är så religiösa av oss i vår familj :-D.

Desiree said...

Vi är lika även när det gäller påsken du och jag Annika. Jag har inte heller fixat något pynt. Känns ju rätt meningslöst då man knappt märker av påsken och inte heller får njuta av någon ledighet. Ha ha amrisarna måste verkligen undra vilka hedniska traditioner vi har i Sverige med påskkärringar och allt. Det enda påskfirande det blir för oss är brunch på söndag och det är egntligen ingen speciell påskbrunch. Jag hoppas du får en skön påskhelg iallfall. Du får se till att njuta av lite gott vin, god choklad och kanske något ägg till frukost.

Marianne said...

Mmm, ett stort ägg proppfyllt med smågodis hade varit gott ...

Här i Egypten firas visserligen påsk, men det är kopterna som firar den ortodoxa påsken som kommer senare. I dag är det däremot Profeten Muhammeds födelsedag, så den firar folk. Själv går jag varken i kyrkan eller moskén : )

Hoppas du får en riktigt trevlig helg!

Annika said...

Millan:
Nu blir jag återigen förvånad eftersom jag trodde att påsken var stor i england.
jag förstår så väl att du saknar din familj om dom har sådär härligt mysiga påskar! Inte dumt alls!

Jag blir lite småsugen att fira Påsk hemma nu känner jag...
du ska se att du kommer att fixa till en urmysig påsk hemma hos er!
Är det lite extra ledighet runt påsk för er?

Kram!


Bloggblad:
Nej, det kan kanske vara lite jobbigt att dra fram påskpynt mitt i renoveringen.
Vi ska också till kyrkan på söndag, och det brukar verkligen vara fint där då! Så det ser jag fram emot!

Annika:
Det låter som här, tycker jag :-)
Inget stort firande. Det bästa med påsken hemma är alla sköna lediga dagar och allt godis! Lugnet.
Saknar det.
Ska genast komma över och kolla in din blogg om vad Ida sa om jesus...

Desiree:
Ja, vi är lika där...
Jag ska njuta av lite god mat och ett gott vin, vi får väl smygfira lite redan på lördagen också. Men Peter lär väl vara totalt Jetlagad när han kommer hem :-)
Hoppas att ni får det urmysigt på er resa!! Du har ju svärisarna där så då blir det nog lite extra mysigt!!

Marianne:
jag vet, mums...Ett ägg proppfullt med svensk smågodis hade smakat fågel.
Kan tro att det är mkt som firas i den muslimska världen nu också.
Jag önskar dig en fin helg också!

Humlan said...

Jag har några saker på köksbordet, men inget mer pynt. Ändå gillar jag påsken, det är vårtecken (fast i år är den ju så tidigt), familjehelg och samtidigt kravlöst jämfört med julen.
Stor Påskkram!

Annika said...

Humlan:
Det är sant!!! Kravlös är den, och det är skönt. En skön motvikt till julen på det sättet.
Håller med om att den är ett vårtecken, verkligen. Men här hos oss lär det ska regna på söndag och vara 8 grader varmt.
Jättestor påskkram till dig!!

Sporty Spice said...

Jag har aldrig varit särskilt "påskig" av mig och brukar/brukade aldrig pynta. Men Glad Påsk på dig iaf. =)

Annika said...

Sporty:
Vi verkar vara lika där!!! Här finns inte en pinal :-)
Glad Påsk till dig också!!

Lia said...

Äntligen! Du är alltså också en dekoratörs-tjej som vägrar att påskpynta!? Jag tror vi är en minoritet på denna jord=).
Här är vi inte heller religiösa, visst kan vi tänka oss att besöka kyrkan ett par ggr om året, men Påsken tillhör inte dessa tillfällen. Vi äger inte ett enda påskpynt, och vår påsktradition är något annorlunda: varje påsk grillar vi oxfilé bara för att "grilla in" våren och totalsåga allt vad påsk/julbord heter! I år går påskgrillningen på måndag, flera gäster är inbjudna! mer info kommer på bloggen. Glad påsk kära Annika, hoppas din P kommer hem snart, så du kan sova på nätterna!

Mie, Absolut Guldkant said...

Men jag kan skicka över några söta små påskkärringar o gubbar till dig? Glad påsk i alla fall o kram!

leopardia said...

jag vet inte, men sen så kommer ju påsken på olika datum hela tiden, sådana helgdagar gillar inte jag, de liksom bara överraskar en när de dyker upp.. Men GLAD PÅSK på dig :)

Hanneles paradis said...

Julen är väl också en ½ dag... Glad Påsk!

londongirl said...

De flesta år när barnen var små så firade vi påsk ute i skärgården. De fick leta påskägg över hela ön. A och jag hade to.m gömt dem uppe i träden och det var alltid så uppskattat.
Så jag inser att därute finns fina ägg osv som vi målat (tradition) nerpackat i kartonger. Här hemma finns inget påskpynt alls utom en ful/rolig antik tupp ifrån en affär i Gamla Stan.

Men jag uppskattar verkligen att påsken ger några dagar ledigt och som sagt ganska kravlös och mysig sådan.
Ska försöka ta det lugnt och vila för jag har plötsligt blivit förkyld!
Vad skönt att P kommer hem nu! :-)
Massor av påskkramar från mig.

Petra H said...

Jag kommer inte ihåg när jag firade påsk senast i Sverige och hade helt glömt bort påskkärringstraditionen... Men för mig är påsken mest av allt en helg då man ska umgås hela familjen, äta gott och kanske åka på Konstrunda på Österlen - DET skulle jag vilja göra i år! (det är dock varning för snöstorm under påsken så det står i tidningarna att man ska ta det lugnt om man ska åka på konstrunda i år...)
Påskpynt har jag inte mycket av men det har iaf blivit en gul löpare på matbordet och ska ta fram påskäggen imorgon - något ris kan jag absolut inte hitta här i PR för att sätta fjädrarna i.
Jag tycker att det verkar väldigt opersonligt att äta påskbrunch på restaurang, det är lite som många människor utomlands som äter ute på nyårsafton - nej, det ska vara hemlagad mat och hembakta påsktårta tycker jag (om jag hade varit hemma i Sverige)..
Glad Påsk trots allt - O är ledig imorgon, jippi!

Simone said...

Nu är mitt Fredagstema Publicerat. Såg att Norrskensbuddha hade tagit bort kommande tema, innebär det att vi slutar nu??
GLAD PÅSK!!

Rosvikstjejen said...

Jag tycker egentligen om påsken. Men i år kom den så fort. Har inte hunnit med.
Påskris kan inte komma in hit. Inte för att någon är allergisk utan för att katterna tycker att det är en jätterolig leksak.

Vi brukar gömma ägg i lägenheten när vi är här i Kista. Men när vi varit på landet så gömde vi dem precis överallt. Jag vill så gärna att mina barn ska få lika mysig påsk som jag hade när jag var liten.

Ang. filmen Eva och Adam så har jag inte sett den. Konstigt, men sant.

Glad Påsk

Annika said...

Lia:
Nej, inget pynt hos mig! Synd för det finns ju en massa, massa, massa gulligt att köpa, men jag bryr mig verkligen inte.
Lia, jag minns ert julbord också! Coolt att bryta alla måsten.
Låter urgott att grilla oxfile och på så sätt fira in våren. Nice!
ska kolla bloggen!!
Peter är lyckligt hemkommen med en Chloe väska till mig...hehe..fake of course...och en massa pashminasjalar...
Glad Påsk och massor med kramar!!!

Mie:
Ja, det hade varit kul :-)
Och GULLIGT.
Kramar i massor!!

Leopardia:
Men jag håller med!! Iår är det ju så extremt tidigt också.
En jättefin PÅSK till dig!!
Kramar!!

Hannele:
Njeaaa...Julen flyttar ju på sig, ibland ligger den mitt i veckan och då tar folk ledigt i flera dagar runt den helgen. Dessutom pyntas det upp efter T-giving, det bjuds på massor med julfester, man känner stämningen överallt.
Sorry, jag kommer aldrig att kunna jämföra julen med påsken även om det faktist bara är Juldagen som är röd här också. Still not the same...Julen leder ju in till Nyår också.
Äsch, du vet ju vilken julfreak jag är. haha!!
GLAD PÅSK""

Annika said...

Londongirl:
ÅH vad mysigt det låter...underbart!
Förstår att ni har fina minnen därifrån. OCH förhoppningsvis kan en viss Ronja få samma fina upplevelser nu.
Påsken i Sverige är mysigare, och lugnare än här. Helt klart.
Kramar och GLAD PÅSK!!!

Petra H:
Det verkar som om du har massor med mysiga och fina minnen från Österlen...HUR mysigt låter det inte med konstrunda??? Underbart!!
Jag har inte firat Påsk i Sverige sen 89, tror jag. Det skulle faktiskt vara jättemysigt att fira i Sverige, känner jag. Hoppas att det blir av ngn ggn.
Brunch ute kan vara rätt mysigt, tycker jag. Men på söndag tror jag nog att vi fixar till ngt hemmavid, det är oftast ÄNNU mysigare :-)
GLAD PÅSK!!

Simone:
Nej, inte ska vi sluta med temat!! Gå till Annes blogg istället! Tror att hon har "tagit över". I Annes högra marginal finns teman för kommande show and tell.


Rosvik:
Jag är säker på att ni fixar till en jättemysig påsk!!
Att leta påskägg var så himla kul, minns jag.
Att vara på landet en Påsk låter underbart...
Glad Påsk och en massa påskkramar till dig!!!

Evas blogg said...

I år såg jag inte en enda påskkärring eller gubbe. Ingen som ringde på dörren. Däremot hade vi en stilla långfredag och påskmiddag igår med efterföljande påsknattsmässa. Underbart! Idag går jag inte till kyrkan utan vi åker ut till stugan för att njuta av den underbara vinterdag som råder. Hoppas din påskdag är fin!

Annika said...

Eva:
Påsken är skön därhemma. Skönare än här. Lugnare, stillsammare, så som det ska vara.
Jag har varit i kyrkan idag. Det var väldigt glädjefyllt och vackert!
Hoppas ni har en urmysig dag i stugan!!

Anonymous said...

Du skriver om ett svenskt påskbord med tillhörande memma. Jag vill påstå att memma är något typiskt finländskt. De flesta icke-finländare brukar rynka på näsan när jag berättar om den mörkbruna påskdesserten som serveras med socker och grädde.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Memma

/närpesbo i utlandet
(ps. gillar din blogg :) )