Friday, February 08, 2008

Show and Tell: Choklad



Choklad är uppenbarligen veckans överskrift på det trevliga återkommande fredagstemat. Det är så roligt hur olika vi bloggare tolkar dom olika ämnena som vi har på fredagar.

Choklad...
Choklad...Just det ja...
Jag lever ju rätt sunt just nu och försöker att avstå från choklad och godis och godsaker i den mån jag kan. Som ni alla nu vet så åt jag två semlor i måndags, men det kan inte hjälpas. Bjuds det på semlor så äter, och njuter man, vare sig man lever sunt eller inte :-)
Men annars bör man avstå, just nu har jag ingen choklad alls hemma. Bilden visar "Nutella" som jag köpte på Costco för att Karolina så gärna ville äta Nutella på engelska muffins.
Ibland äter hon en macka med nutella på, och jag njuter av att slicka av kniven efteråt. Det är ju så GOTT. OM jag kunde skulle jag också kunna vräka i mig nutellamacka efter nutellamacka...
Hersey's chokladsås som ni ser på bilden kan man göra chokladmjölk med, och det gör Karolina då och då. Man kan naturligtvis också ha såsen på glass.

Grejjen är ju den, tack och LOV!!, att choklad inte är lika gott i USA som i Sverige. Man lockas aldrig, aldrig att köpa en chokladkaka när man står i kassan på Safeway och ska betala. Nej, den choklad som är störst i USA, Hersey's, tycker jag smakar rent illa. Chokladen har en kraftig bismak som slåg igenom allt. Den är verkligen inte min grej.
Däremot gillar jag Twix, Milky Way och Almond Joy, men jag köper dom aldrig. Jag äter dom på Halloween när Karolina har massor.

Men så åker man ju till IKEA ibland, och där finns Marabous choklad! Kan man motstå? Svar: NEJ!!! Även fast man försöker leva sunt åker ett gäng chokladkakor ner i korgen. Jag tycker att Schweizernöten är KLART godast! Den är så god att det finns inte! Mjölkchokladen är OK.
När jag är i Sverige (världens godaste godisland) så kan jag inte låta bli att köpa "Plopp" och "Center" som jag tycker är det godaste bland goda! Jag kan lätt slänga i mig en rulle "Center" på fem minuter, och sen girigt titta efter nästa.

Nu är det snart Valentine's Day och då slår chokladköpandet i höjden. OM jag ska köpa, eller OM jag får choklad då hoppas jag att det blir "Godiva". "Godiva" är supergott! Dekandent, lyxigt och dyyyrt...

Ha en fin, och god fredag idag! Och om ni ser en "Plopp" eller "Center" så sänd mig en liten tanke ;-)

38 comments:

Anonymous said...

Choklad är ju så gott!!Jag håller med dej om att nöten är jättegod, för att inte prata om mintcrispen, min favorit!!
Center,Plopp,kexchoklad,Taragona...Mmmmm...
Jag kan hålla på att räkna upp många många fler! :-)
Ha en härlig helg Annika!
Kramar från Anette

Fia said...

Åh, jag fick Plopp i mitt julpaket för ett litet tag sedan. Och "skäms" jag delade inte med mig till min make...till mitt försvar så delade inte han med sig av sina CO-Cos heller!

Du har helt rätt, chokladen i detta landet är usel och det ÄR ju bra för såna som mig som inte har 100% karaktär annars....men vist vore det mysigt att kunna köpa en Plpp, eller en Center, eller varför inte en Pigalle??
Plopp-kram,
Fia

Annika said...

Anette:
Ja, och du som har allt därhemma och kan välja och vraka!! haha!!
Taragona ja!! DEN är ju jättegod!
Kexchoklad är bara för god också!
Mint-crispen tror jag inte att jag har smakat...
Trevlig helg!
KRAM!!!

Fia:
DET är tur för oss att chokladen är äcklig här, haha! Annars vette 17 hur det skulle ha gått.
Nej, ha inte dåligt samvete för att du själv vräkte i dig Ploppen...DET gjorde jag med nämligen, hihi!!!
Co-co är supergod också...Nej, men nu blir jag grymt sugen på svensk choklad.
Pigalle är en gammal klassiker!!! Har inte ätit den på länge...

PLOPP-fredagskram till dig!! :-)

Anonymous said...

plopp och center; jag är likadan. 5 minuter och så finns inte rullen kvar längre. mums. godiva är belgiskt väl? de kan ju choklad de killarna, fast de som bor i schweiz hävdar att den scweiziska chokladen är bäst. jag vet inte, nk-mint går ju inte av för hackor liksom...

Petchie75 said...

Jag är inte ett stort choklad-fan vilket kanske är bra eftersom jag bodde i chokladlandet Belgien i 5,5 år och i det andra europeiska chokladlandet Schweiz i 2 omgångar...
Enda gångerna jag köpte choklad var när jag åkte hem, farfar förväntade sig alltid minst 250g Godiva eller Neuhaus-choklad (och en flaska whisky till jul, ha ha)!! Vi har faktiskt en Godiva-affär även här i San Juan men näe, jag är inte så sugen.
Däremot har jag verkligen haft problem att hitta mörk, bitter choklad för matlagning (min specialchokladkaka ska ha riktig choklad och inte kakao) så nu får vi Cote d'Or mörk choklad från kompisarna som kommer på besök från Bryssel. Det är den bästa chokladen, mycket bättre än blockchoklad från Sverige.
Jag har faktiskt börjat gilla mörk choklad även att äta, bara en liten bit - det får man alltid i Belgien när man beställer kaffe på caféer och restauranger.

Fritt ur hjärtat said...

mmm, choklad är gott,nutella förknippar jag med barndommen. Nu förtide föredrar jag en mörk chokladkaka med körsbärsbitar i, namnet har jag glömt men den är ekologisk så klart. Även jag har fått till chokladbitarna på min sida.

Annika said...

Leopardia:
Ja, dom är ju så grymt goda!!! Finns inget bättre!
NU är jag sugen!
Godiva är belgiskt, och visst KAN dom sin sak! MUMS! Syndigt gott!
Europeisk choklad är helt klart BÄST!!

Petra H:
Detär är rätt bra att inte vara förtjust i choklad, inte bra för figuren.
Mörk choklad har jag inte vant mig vid. Har väl lite barnslig smak, I guess!
Bra att dina vänner tar med sig av den goda, mörka chokladen när som kommer från Belgien.
Skulle gärna smaka din kaka :-)

Simone:
Välkommen till min blogg! JAG kom precis från DIN blogg!
KUL att du är med i fredagstemat. Din kladdkaka var ju inte HELT fel..mums!!

Anonymous said...

Jaha, nu kan jag inte låta bli att skriva ett inlägg igen - först om boken och nu om choklad. Klart intressanta inlägg på din blogg :-). Min absoluta favorit just nu är chokladöverdragna cashewnötter (Naturgodis i Sverige) OCH Fazers vanliga mjölkchoklad. Mums! Men jag håller med: Choklad i USA är INTE gott. Jag och min man bodde faktiskt ett år i Rockville. MD när han arbetade på Intelsat på Conn. Av. Där gick vi svenskar ihop om att köpa upp svensk choklad på resor hem... Ha, ha!
(Cissi - en småbarnsmamma i karrären - som hon fortfarande inte vet om hon vill ha - kariär alltså...)

Millan said...

Jag ar ett riktigt chokladmonster! Jag kan latt avsta allt annat godis sa som sega rattor och sura grejer men choklad ar sa GOTT!! I england finns market Cadbury som har valdigt god choklad men annars ar det sjalvklart Marabou som ar favoriten. Traffade precis min svenska kompis har och lunchade och hon berattade da att hon varit pa Ikea i gar och smygkopt choklad och sedan atit upp det mesta pa en gang :-). Ibland maste man ju...

Det har med fredagstema tycker jag ar sa roligt. Var ar det ni alla far det ifran?? Blev lite sugen pa att borja jag med...

Annika said...

Cissi:
SÅ roligt att ha dig här igen!! Och att du bott i DC-området!!! Jättekul!
Mums vad gott det låter med nötterna du skriver om, aaahhh...
Fazers vanliga mjölkcholad ser jag framför mig, men vet mig inte ha ätit (trots mina finlandssvenska rötter) är det den som kort och gott heter Karl Fazer?
Välkommen hit igen att kommentera när helst du vill :-)

Millan:
Mums, choklad!
Cadbury har vi här också, och den är helt OK, faktiskt.
ABSOLUT! Åker man till IKEA bara måste man köpa lite Marabou!
JA, millan, hoppa på temat.
Det kommer från AuroraBuddha...den länken hittar du i högerspalten hos mig.
NÄSTA vecka är det hjärtan!! Hoppa på! KUL!!!

Sporty Spice said...

Håller med dig, Hersey´s är inte alls gott. Men på IKEA är det som sagt svårt att stå emot. Schweizernöt är mums. Själv är jag torsk på den med russin och mandel.

Annika said...

Sporty:
Nej, den är otäck. Läskig bismak!
Russin och mandel är jättegod!!
Jag vet, det GÅR inte att stå emot när man besöker IKEA.

Bloggblad said...

Vi håller igen här också, men unnar oss lite god choklad till helgen. I dag var jag inte fin fin-affären, utan köpte Marabous nya Choklad som har ett gäng inbakade Non stop i sig. Den är god!

Annika said...

Bloggblad:
Oh hjälp! DEN låter urgod! Vill prova!
Låter verkligen GOTT!!

aurorabuddha said...

Jag ar ingen chokladmanniska. Jag ar mer at det salta hallet om jag fick valja. Sarskilt svart har jag for mork choklad. Blah, det smakar ju papper. :o/ Fast jag haller med, svensk choklad ar battre an amerikansk!

Annika said...

Aurora:
Ja, salt godis är underbart, underbart!! Ständigt på "saknarlistan".
Nej, mörk choklad har jag inte vant mig vid...Synd, den lär ju vara nyttig :-)

Anonymous said...

Åh, Plopp och Pigall, det var länge sedan. Vad sugen jag blev!!
Karln min är choklad älskaren i vår familj dock. Jag är bombis på att jag bara får finnar i ansiktet när jag äter choklad. :(
Appropå Cadburys, de har en fabrik väldigt nära min svärfar och ibland när jag väntade på bussen där så kom en doft av choklad svepande på morgonen. Mysigt!
Nu bor vi i närheten av en popcorn fabrik så den doften är inte illa heller. :)

Kram!

Anita said...

Jag haller med om att amerikansk choklad ar urdalig. Speciellt Hersheys. Men det ar valdigt latt att hitta bra choklad om man har ett Trader Joe eller World Market i narheten! Dar har dom ju all Belgiskt, Schweitzisk - Lindt, jattefin, och Hollandsk - Droste, choklad man kan tanka sej. Jag gillar mork choklad bast, sa svensk choklad ar lite for sot tycker jag... fast Sweitzernot var ju forstas min favorit i manga ar :)

Anne said...

Hersheys är skitäcklig, jag håller med dig om att det är nån skum bismak som tränger igenom allt och gör den i princip oätlig. Som chokladälskare trodde jag att jag kunde äta all choklad, men nä, den amerikanska är knappt ätbar och jag köper den inte. Sorry alla som älskar Hersheys och vad de nu allt heter. Men nej tack säger jag.
Marabous nöt, ÅH SÅ GOD! Tyvärr kan jag inte låta bli att äta om jag har sådan hemma så bäst att inte ens köpa.
Tycker du inte också att man reagerar på att den svenska chokladen inte är så söt, i jämföresle med allt amerikanskt godis.
Lindt brukar jag köpa ibland, den är rätt mäktig så man vill bara ha några sådana där bollar. Godiva har jag hört så mycket om, ser det här och där men har aldrig provat. Nu blir jag ju sugen på att testa det eftersom du säger det är god choklad. Måste testa, Alla Hjärtans Dag är ju här snart också.
Jag gillar ju pistagenötter också, Trader Joe har jättegoda chokladöverdragna pistagenötter. Gillar man nötter och kombinatioen överdragen med choklad så tror jag man kan tycka om denna.

Lena said...

Det går att lära sig att äta mörk choklad. Fördelen är väl då att det inte blir så mycket. Jag beundrar dem som kan spara sin chokladkaka och ta en bit då och då. Mina räcker då INTE länge.

Desiree said...

Åh denna fredags tema är verkligen en av mina favoriter big time! Jättekul att kika in och se vad alla har skrivit och valt att skriva om just choklad. Jag precis som du gillar inte heller Hershey´s. Tycker den är rent äcklig. Spottar ut om jag råkar få den. Hershey´s kisses ger mig rysningar, blää. Men Godiva, oh la la, I love. Ha en bra fredag.

Pernilla said...

Vet du Annika, jag sitter här med en påse med små plopp framför mej :) Jag brukar inte köpa det så ofta men idag gjorde jag det.
Choklad är ju bara sååå gott.. min favorit just nu är Marabou chokladkaka med dajm och även med non-stop. MEEEN jag hade bestämt mej för att inte äta nå mer godis :/ Men nu är det ju fredag och då får man det, eller hur?
Kram
Ps. Tänker på dej nu då när jag stoppar ploppen i munnen *fniss*

Annika said...

Jaså, chokladen därborta är inget vidare, det visste jag inte!
Själv gillar jag Marabous mintkrokant, men allra bäst är Fazers blå förstås ;-). Men jag undviker också choklad så gott jag kan eftersom jag försöker bli av med mina 4-5 extrakilon. Choklad är ju också migränframkallande, fast för min del så har jag aldrig märkt att jag har fått ett migränanfall av choklad. I mitt fall är det annat som utlyser migränanfallen.

Annika said...

Jess:
Jess och chokladfabriken :-) Trevligt att ha en sådan i närheten.
OCH pop-corn!! Goda dofter!
Plopp är nog den godaste chokladen jag vet (lite barnsligt, jag vet, men det kan inte hjälpas)



Anita:
Jodå, World Market har en del bra, och jag gillar också Lindt ibland.
Droste tror jag det var år och dag sen jag åt.
Mörk choklad måste jag lära mig tycka om eftersom det tom är nyttigt.

Anne:
Det är nog TUR att man inte åker till IKEA speciellt ofta för man skulle ha för mkt choklad liggandes härhemma och då skulle det bli omöjligt att låta bli att äta av den. Men marabous choklad är helt underbar!!! Speciellt nötchokladen. Har märkt att jag kanske tappat av lite på deras rena mjölkchoklad, men den är ju fortfarande god---bäst!!
Anne, nu när valentindagen står för dörren tycker jag att du ska köpa hem en ask Godiva. Den chokladen är nämligen en höjdare, och jag kan nästan lova att du kommer att älska den!!!
Nötter med choklad är urgott!! Älskar sådana...
OCH JO!! Visst är amerikanskt godis SÖTT, så sött...Som Kit-kat chokladen...man känner nästan hur det ilar i tänderna.


Panter:
Jo, jag tror säkert att det går att lära sig att tycka om mörk choklad. Jag ska nog försöka!!
Och nej, det går inte att ha en massa godis hemme för man äter ofelbart upp det.

Annika said...

Desiree:
OCH ditt inlägg tar idag priset: Veckans lyxigaste inlägg!!
SÅ fint du plåtat och skrivit.

Nej, Hersey's är vi nog alla rörande överens om att det är oätbart. Men, det är min mans favvis choklad :-)
Hersey's kisses är bara för äckliga...

Men Godiva...Yes, yes indeed!!!


Pernilla:
NEJ!!! Din lyckost!!! Släng över en hit genom datorn!
Mitt favvogodis!!!
Älskar!
Klart du får äta choklad så här på fredagen, haha!

Annika said...

Annika:
Fazers Blå, är det den som kort och gott kallas för Karl Fazer? Måste ge den ordentligt chans.
Jo, man har ju hört att choklad kan framkalla migrän.
Jag försöker också skala av en sådär 6-8 kilo nu så ngn choklad blir det inte i detta hus, iallafall inte för mig!!

Saltistjejen said...

Hahaha Annika!
Jag gillar inte heller Hershey!!! Så om det endast funnits Hersey choklad at tillgå här så hade jag kanske kunnat bli en "icke-godis-ätare"!
Tycker det smakar enbart socker, fett och den där hemska bismaken som du också nämner. Typ lite som den smak man kan få i munnen efter att man kräkts.... Tycker jag att det smakar som. Och det är ju ingen höjdarsmak direkt...

Men Marabou, mmmmmm! Håller med dig! När man är på Ikea blir det alltid några chokladkakor att ta med hem. Oc som jag skrev förra året i ett inlägg så förvandlas jag då till "Godis-Nazin"! ;-)

Lullun said...

Inga Plopp'ar eller Center här heller tyvär. Själv saknar jag nog mest Kexchoklad i affärshyllorna dock (Marabou har vi ju redan ;-) ). Och Hershey's chokladsås; den fick faktiskt min syrra speciallevererad från USA bara för att hon tyckte den var så god. Sedan fick hon importerat den till affären hon jobbar på och numera ser man den ju lite överallt också i Sverige. Jag förstår det dock inte. Tycker inte den är så god. Men det är väl en vanesak! ;-)

Musikanta said...

När jag gick på viktväktarna första gången fick jag veta att om man åt en chokladkaka om dagen (eller var det t.o.m. kanske en halv!) skulle man gå upp 15 kg på ett år. Jag försöker akta mig men det är inte så lätt när Lidl säljer en jättegod stor chokladkaka med nötter för 4.90 kr!! Jag kan heller inte äta en bit i taget som en del utan äter upp allt på en gång.

Annika said...

Japp, Karl Fazer, med blått papper. Helt vanlig choklad, men så gott tycker jag. Men Marabou är också bra. Finns ju så många olika smaker, gott gott gott!

Lilla B said...

Marabou har kommit med en sort som heter Dark Milk. Den har blivit min absoluta favorit! Förra favoriten var Marabous schweizernöt

Unknown said...

Jag är ju helt och håller chokladgalen!!!! Älskar choklad i alla former.
Mums för efterrätter med choklad.
Marabou med daim är min favorit och även med digistive.

Jag ska kolla på plopp i butiken och tänka på dig.

KRam

Annika said...

Saltis:
Amen till det du skriver!! DEN smakar KRÄK, det tycker ju jag också! Bismaken är vidrig.
Nej, det är ingen choklad man längtar efter precis. Urrk!
YES! Jag minns ditt inlägg om godis-nazin...Håller med! Blir likadan :-)

Lullun:
Ja just det, ni har ju marabou i vanliga affärerna. Härligt.
Jag tycker också om kexchoklad, mums!!!
Jag förstår inte heller att man älskar Hreshey's, men det är väl tur att vi alla är olika, haha! När du säger det så har jag nog sett Hershey's chokladsås i sverige...

Musikanta:
Japp, japp...Jag är ju också en gammal viktväktare och kan systemet och pointsen rätt bra. TUR att vi här i US inte har så mkt god choklad, för som du däger är det ju svårt att stå emot. Speciellt om en chokladbit bara kostar så lite som dina på lidl. Nej, nej för mig är det allt eller inget när jag äter choklad. Blir avis på folk som kan hålla på en chokladkaka i en vecka.

Annika:
Japp, jag kan se chokladkakan famför mig...
Det är sant, det finns så mkt god choklad hemma.

Lilla B:
DEN ska jag prova när jag kommer hem i sommar. Låter spännande!

Rosvik:
Ja, gör det, sänd mig en tanke när du ser en Plopp :-)
Jag gillar också Marabous digistiv choklad, men är inte så jätteförtjust i dajmen.

Kramar!!!

Tankevågor said...

Håller med dig om att vi har god choklad i det här landet. Nuförtiden blir det mest mörk och det är som Panter skriver....man behöver inte så mycket då.
Tycker inte att engelsk choklad är så god när jag är där. Men å andra sidan går det ju alltid att få tag i riktigt fin belgisk choklad där med.

Jag blev så sugen på choklad nu när jag läste ditt inlägg så jag fick ta några bitar. Typiskt! ;)

Center och Plopp fanns ju till och med när jag var liten! Vilka klassiker.

Kram kram

Villa Nian said...

Annika! Usch vad jobbig jag kommer att vara nu men jag ÄLSKAR den mörka chokladen. Mjölkchoklad är för fadd och sliskig för mig. När man äter mörk choklad ska man äta rätt mörk choklad. JAg bara älskar Marabous Premium mörka med pisagenöt eller med mint. Det finns så många goda! Den ljusa cholkaden är oftast för söt och konstig för mig. Plopp och center ..där äter jag mest ett par bitar sen tycker jag smaken klibbar... Dock älskar jag praliner som kan innehålla många underbart goa smaker :-)

Anonymous said...

Mmmmmm choklad! 5 minuter för en rulle center, det var låång tid ;-)

Har dock lyckats hålla mig borta från sådana "övningar" sedan jag fick reda på att jag har diabetes. Peppar, peppar ta i trä! *knackar på bordet*

Annika said...

L-girl:
Ja, därhemma finns mkt god choklad. Jag är inte alls förvånad över att chokladen i England inte är som den i sverige. Men som du säger kan man alltid få tag på belgisk och Schwiezisk choklad.
Jag får nog ta och lära mig uppskatta mörk choklad, tror jag.
Precis, Plopp och Center har ju alltid funnits. GODA!!
Kramar!!!


Tina:
Det är såklart helt OK att du gillar mörk choklad mer :-)))
Som jag sa så tror jag att jag måste börja ge den mörka chokladen en ärlig chans.
Dom flesta som gillar mörk choklad tycker ju att mjölkchoklad är för söt.
Praliner, mums vad GOTT!!!! Älskar! OCh jag såg ju alla vackra bilder av goda chokladpraliner på din blogg...MUMS!!!

Malde:
Fem minuter är kanske lite mkt ja :-)
Jag förstår att du måste avstå från sådant nu. Tycker DU är duktig!!

Anonymous said...

HERSHEY KISSES SMAKAR OST!! :( hemskt..