Monday, February 11, 2008

Annika goes NOSTALGI: Radioprogram.

När man har en 11 åring i huset uppdateras man automatiskt om vilken musik som är "inne" just nu, vilka grupper som är bra, vilka låtar som är bra. Man slipper att helt mossa ihop på 70 och 80-tals musik, haha.
När vi åker bil lyssnar vi alltid på 99,5 som är en av de förvånansvärt få "top-40" kanaler i Washington etern. Jag tycker det är kul, Peter tycker det är kul och naturligtvis tycker en viss Ninna att det är kul.
Karolinas iPod är husets mest uppdaterade, och på Nyårsafon fick vi tigga till oss hennes mp3 när vi skulle lyssna på lite nyare musik. Vi ville inte bara ha stofilmusiken som finns på våra "poddar".

Och häromdagen när jag lyssnade på Sr.se som jag gör ganska ofta började programvärden prata om ett gammalt radioprogram som jag ÄLSKADE nämligen "Kavalkad!, minns ni det? "Gamla, fina låtar, gammaldags musik". När "Kavalkad" gick på radion satt jag och min syster alltid beredda vid kassettbandspelaren och skulle spela in, pekfingret ständigt på "record" knappen.Så, being ME, började jag fundera på gamla hederliga och mysiga radioprogram som jag, och min syster, alltid lyssnade på.
Tänk så roligt det skulle vara om man fick lyssna på alla gamla blandband från förr. På dom banden visste man exakt i vilken ordning låtarna kom, komplett med radiopratarens snack, om man nu lyckats få med dennes svada. Det hände tyvärr ofta eftersom radiopratarna inte hade vett att hålla tyst när låten väl börjat.
"Upp till 13" var en annan klassiker som var helig! Jag kan höra Ulf Elfvings ljuva stämma i mitt huvud när jag skriver detta. Själv skulle jag aldrig ha kommit på tanken att skriva ett brev till "Upp till 13", för grymma tanke om man blivit UTVALD och tvingats prata i radio! Vilket öde! Men att lyssna var ju en högtidsstund, och så kunde man briljera i sin ensamhet när man kunde frågorna, haha. (Ungefär som jag gör idag när jag lyssnar på "Ring så spelar vi", för dit skulle jag ju inte heller våga ringa, hehe). Självklart satt man även här med fingret på "record" och hoppades och önskade att det skulle komma några bra låtar.
Sen minns jag "Lördagsbiten" med Bengt Grafström! KLASSIKER!! Och där kom jag med en gång när jag skickat in ett brev om att jag ville höra "My Boy Lollipop"!! Yihaa!!!
"Discorama" och "Poporama" var två andra program som sällan och aldrig missades.
Jo, jag tror säkert vi lyssnade på "Svensktoppen" också, alldeles säkert. Nu slår det mig hur otroligt sällan det är jag lyssnar på Svensktoppen, trots att programmet ligger på nätet. Det händer aldrig att jag ställer in datorn på just det programmet.
"Rakt över disk" då, med Clabbe? Jo, det lyssnade vi ju på, men Clabbe var nästan värst av alla vad gällde att snacka sönder låtarna, så då var det inte så kul att spela in därifrån heller.

Kassettbandens fodral vändes alltid ut och in, och så skrev vi duktigt upp alla låtar som vi spelat in, ibland inkluderade vi artisten också. Det hände att vi inte hade nya band att spela in på, så då fick något äldre band stryka på foten och bli överspelat.
Dessa band som vi sedan spelade om och om igen. På så sätt uppdaterades mina föräldrars musiksmak, precis som min musiksmak uppdateras idag fast numera över mp3, garanterat utan mellandnack...

Vilka radioprogram var speciella för er när ni växte upp?
Vilka minns ni bäst?

26 comments:

Fia said...

Lördagskrysset!! Ja, ja, ja jag var en sån där musiknörd, gick i musikklass och hela köret så jag kunde alla de där klassiska musikstyckena (fick dock sitta med fingret på inspelningsknappen när det blev fråga om gammal radioteater och be mamma eller pappa lyssna och hjälpa till)... Sedan var det ju oerhört spännande att ligga i sängen sent på kvällen och lyssna på Radio Luxenbourg, det var ju inte alltid jag förstod allt som sas, men att lyssna på utländsk radio, DET var spännande!

Jag minns att vi hade en mindre kris vid ngt tillfälle så min syster hade tagit tidningen med själva kryssbilagan i och använt till ngt skolprojekt så när lördagsmorgon kom så hade jag inte kryset att fylla i. Tur att polisstationen hade samma tidning så far i huset kunde göra en insats tidigt denna lördagsmorgon...för att städa mitt rum utan att kunna göra detta korsord hade ju varit otänkbart..

Fast vi systrar hade kul också då vi lyssnade på Ring så spelar vi..vi stod och härmade de som var så glada att de kommit fram - på olika dialekter! Fy attan så elaka vi var!

Annika said...

Fia:
Lördagskrysset känner jag inte igen...Bara Melodikrysset. Men Lördagskrysset kanske var ngt helt annorlunda...
Just det där med fingret på inspelningsknappen var nog en klassiker back then!!!
Radio Luxembourg hade jag en kompis som lyssnade på nattetid, det gjorde inte jag. Men det var ju en stor grej!!
Och ja, det är ju LÄTT än idag att göra sig puts-lustig över Ring så spelar vi, haha!!!

Johanna said...

Trax naturligtvis! 14.00 varje lördag. Då låg jag på golvet med min lilla banspelare. Och vad jag spelade in. Låt efter låt. Blev lika arg varje gång puckot började prata innan låten var slut. Så jo, jag minns. Blandbanden. Som man spelade sönder. Jobbade med radio tidigare. Det stora nöjet var att försöka komma på alla gamla godingar och leta rätt på dom i låtarkivet. Hold me now, med Johnny Logan var min favvis. Den kan än idag, ge mig gåshud, om jag är på "rätt" humör...

Kram Jo.

Bloggblad said...

Tio i topp!
Då satt vi vid den lilla supermoderna transistorradion som gick på batteri och luktade läder från fodralet.

Och så skrev vi listor - jag har kvar en... ska kolla om jag hittar, är ju kul att blogga om...

Rullbandspelare fanns det bara när jag var ung. Kassettbanden kom när jag var i 20-årsåldern. Märkvärdigt var det!

Det fanns nog fler ungdomsprogram, men det var bara 10 i topp som jag lyssnade på.

aurorabuddha said...

Att du har sa bra minne! Jag blir sa imponerad.

Jag saknar radioprogram dar man kan lyssna till den 'senaste' musiken. Jag tror inte ens att vi har det har?

Ett program som jag *alskade* nar jag bodde i Sverige var 'Metropol' som sandes sent pa fredagseftermiddagarna. Jag tror att den sortens program skulle bli en *hit* har i USA.

Det har landet ar sa stort, att det finns inte riktigt nagonting att samlas omkring. Annat an Superbowl, i stort sett. :o/ Inget Svensktoppen eller lordagsprogram pa TV:n heller. Inte undra pa att folk ar sa vilsna i det har landet.

Anonymous said...

Som 10 år din junior så var det nog Trax som var det stora då jag växte upp.
Jag hittade för inte allt för länge sedan en sjuhelsikes kassettband med de flesta märkta "Tracks listan" på.
Lyssnade lite men slängde dock de flesta. Kanske var dumt tänkter jag nu.
Phil Collins "Another day in paradise" var en låt jag gillade.
Och det där med pekringret och långfingret i högsta hugg, beredd på att spela in känner man igen. :)

Those where the days!
Kram!

Sara said...

Och fortfarande när "våra" låtar spelas nuförtiden kan man höra övergången mellan låtarna i huvudet, rätt kul. Jag berättade för Ebba om hur vi brukade spela in melodifestivalen direkt från teven, fniss på den nördfaktorn! Och sån tur jag har att hon är lika intresserad av festivalen som jag, nu köper vi cd'n istället när den kommer ut, något bättre kvalitet än de gamla banden. Kraaam och love you

Saltistjejen said...

Å mitt favvomusikprogram på radion var Tracks alla gånger! Med Kaj Kindvall!!! Ojojoj, då var det heliga två timmars radiolyssnande. Och ofta med kassettbandaren laddat såklart. Hehe! När jag var hemma i Sverige i julas så stod jag och några kompisar och väntade på en taxi, och då hörde vi faktiskt just Trackslistan spelas (vi var inne på ett café). Och hör och häpna om det inte fortfarande(!) var just Kaj Kindvalls lena röst som hördes ur högtalarna! Vi blev alla mäkta förvånade över att han fortfarande håller i detta program. SAMT att det verkligen knappt förändrats något alls i upplägget sedan man själv lyssnade som ivrigast någongång i slutet av 80-talet.

Jag var inte jätteförtjust i Rakt över disk faktiskt för jag tyckte Clabbe var ganska fjantig. Och så pratade han som sagt alltid sönder alla låtar bara för att han ville låta som en cool, amerikansk DJ eller nå´t. Nej, det fick vara.

Däremot lyssnade jag så småningom mycket på "lIstan" (tror jag det hette) som gick på Radio Stockholm varje tisdagkväll runt 20-tiden. Varannan vecka baserades listan på veckans mest sålda LP (innan CD:ns tid....) och varannan på veckans mest sålda singlar. I Stockholmstrakten gissar jag att det var då??? Eller så var den baserad på landsförsäljningen men sändes ändå i Stockhoms lokala station. Iallafall hölls detta program ofta av Staffan Dopping som då jobbade på Radio Stockholm.

Oj vailket kul inlägg Annjika1 Nu blev jag lite nostalgisk!!!!

Minns även gamla musikprogram på TV som man älsakde långt innan man fick tillgång till MTV eller andra musikvideokanaler!!! Det första var "Bagen" med Cia Berg, som jag bara älskade!!!! Ojojoj.... Sedan snackade man om den coolaste videon i skolan dagen därpå. Haha!!

My God. Det har hänt en del i Sverige sedan man själv var ung!

Victoria said...

Jag tror jag mest lyssnade på "Trax" (och spelade in, som alla andra!) men också på "Rakt över disk" med Clabbe och så "Eldorado" med Kjell Alinge, det var en favorit. Jag minns en gång, så spelade han bara låtar som handlade om regn eller hade regn i titeln. Det var SÅ cool!

Anne said...

Tracks var det som gälled för mig med. Ring så spelar vi lyssnade alltid hela familjen på (det var alltid på i bakgrunden på lördagarna). Men just det här med att sitta beredd med record och pausknappen, och ALLTID fick man med en slinga prat också. Ja, det var tider det... Ulf Elving har verkligen behaglig röst, jag kommer också precis ihåg hur han låter. Perfekt radioröst.
Förresten, vilka underbara bilder från söndagen. Ljuset och när det speglar sig i sjön, MYCKET vackert!
Hoppas de andra inte gnällde alltför mycket i bilen för att du ville stanna och fota, tur för oss nämligen som fick se så fina bilder!

Annika said...

Johanna:
Helt klart. Banden spelades sönder, ibland trasslades dom ju sönder och samman i banspelaren. DET var inte roligt. Alls.
Trax ja...DET hade jag glömt bort! men visst lyssnade jag på det också!
"Hold me now" var jättebra!! OCH det var "What's another year" även den med Logan....
Härliga minnen :-)
kramis!!

Bloggblad:
10 i topp är jag lite för ung för, det gick säkert när jag var liten. OCH eftersom jag tidigt intresserade mig för musik så minns jag det också...

Vore jättekul om du bloggade om listan!! Gör det!!

Aurora:
Ja, minnet är rätt bra :-)
"Metropol" har jag ngt minne av, tror jag. Men jag kan inte direkt placera det.
Gillar svensk radio överhuvudtaget! Just blandningen mellan prat och musik är så bra!
Nej, det finns inget stort radioprogram, eller TV-program man kan samlas runt. Det skulle väl vara "American Idol" då...

Jess:
Precis, dina minnen blir lite annorlunda mot mina, men Trax minns jag ju också. Visst spelade jag in därifrån också!
Vi alla minns hur det var att sitta beredda på att spela in. Våra barn har inte en susning om vad vi menar :-)
Kramar!!

Annika said...

Sara:
Ja, och nu har ni Christer Sjögren att glädjas åt! Jag har sett den på Youtube- SÅ gammaldags den är!!
Visst, vi spelade in direkt från TV:n. WOW, det var stort! Fan, man var ju spänd en hel vecka innan melodifestivalen. En av årets absolut höjdpunkter. DET var kul.
Tänk om man kunde hitta dom banden igen.
Ser fram emot att få ta del av dina o Ebbas expertkunskaper i ämnet.
Love och massor med kramar!!

saltis:
Ja, det var två timmar om lördagseftermiddagarna man kunde höra på Trax, eller hur?
Kaj Kindvall, yes indeed!! Jag ser honom framför mig och jag hör hans röst.
Så programmet är alltså STILL GOING STRONG? Måste leta upp det på sr.se!

Bagen!! O vad jag älskade det!!! OCH min kompis som hade videobanspelare kunde spela in!! VIDEOS!! SÅ coolt. Jag säger bara "Careless whisper" med George Michael!! mmm...

Visst har det runnit mkt vatten under broarna sedan barndom och tonår! Det är kul att minnas tillbaka. Alltid :-)

Victoria:
JA!! Kjell Alinge!! Eldorado!!! DET gillade jag också!!
Han spelade rätt speciella låtar. Bra program!

Anne:
Ring så spelar vi lyssnar jag på över nätet än idag. När jag stryker och städar, perfekt att ha på i bakgrunden. DET är verkligen minnen från barndomen när man hör det programmet.
Visst har väl Ulf Elfving den perfekta radiorösten! SÅ len! Gör han ngt än idag, undrar jag? det gör han säkert.
TACK vad roligt att du gillade mina bilder i inlägget nedan! Ljuset var perfekt när jag plåtade.
Nej då, inga sura miner i bilen när jag fick Peter att vända om igen. Även han blev förtrollad av ljuset. :-)

Evas blogg said...

Varje lördag var det
1. Svensktoppen
2. Tio i Topp
Lördagrna var heliga - då var det radion som gällde (för det mesta).

leopardia said...

tracks! så klart. rakt över disk, var lite jobbigt eftersom clabbe snackade i låtarna... sen vet jag eldorado, fast han läst så läskig. och det var inte direkt popmusik som spelades...

Humlan said...

Vilka nostalgitankar du och alla som kommenterat väcker! Jag har naturligtvis också suttit där, beredd på att spela in när dom slutade prata... Tio-i-topp, Kvällstoppen, Tracks, Kavalkad... Plitat ner alla låtar på fodralpappret eller sammanfattade det med datum. Än i dag kan jag höra en gammal låt och "höra" vilken som ska komma sedan. Banden spelades tills dom svajade och tillslut trasslade sönder.

Desiree said...

Oj detta känner jag inte är mitt ämne tyvärr. Jag minns inte alls så noga vilka radioprogram jag brukade lyssna på under min uppväxt. Jag var nog ingen aktiv raidolyssnare utan gillade att lyssna så länge det var någon bra låt som spelades. Jag var rätt ointeressrad av muisk under min barndom och det var först senare som jag fick favoriter och började lyssna aktivt. Jag är väl något av en omusikalisk person. Numer njuter jag dock av bra musik, koncerter och band både live musik och bra cd-skivor samt bra radiokanaler. Men jag känner ju självklart igen både svensktoppen och upp till tretton.

Petra H said...

Ha ha, vilket kul inlägg!! Jag började mitt radiolyssnande med Svensktoppen (Så länge vi har varann och Som stormen river öppet hav är två låtar som jag kommer ihåg starkt, plus alla hemska dansbandslåtar) men gick snabbt över till Tracks! Japp, där satt man med fingret hängandes över inspelningsknappen... tror inte att dagens tonårsgeneration kan riktigt inse vilket grej det var!
Det bästa programmet någonsin var 8 timmar 80-tal som gick den 30 december 1989 tror jag. Jag satt i 8 timmar och spelade in febrilt en massa klassiker... Kommer ihåg att jag trodde att Living on a prayer med Bon Jovi hette Living on bread, ha ha!!!
I höstas när jag var hemma i Sverige fick jag order om att sortera ut mina gamla kassettband men det gick ju inte... satt i 2-3 dagar och bara lyssnade på gamla samlingsband (slängde dock de som bara var raka kopieringar av skivor som jag har på cd / lp)!
Tack Annika för ännu ett kul nostalgi-inlägg!

Annika said...

Evas Blogg:
Tio i topp ja...det minns jag så svagt, så svagt.
Svensktoppen, yay!!
Lördagarna var verkligen heliga musikdagar!


Humlan:
Aha, Kvällstoppen väcker minnen även hos mig! KUL!
Visst är det lustigt att man kan "höra" vilen låt som "bör" komma efter en låt än idag när man hör dom spelas. Så roligt, tänk hur minnet ändå fungerar. Det är roligt.
Visst var det hemskt när man hörde hur banden började svaja för att till slut trasslas sönder, lika tragiskt varje ggn.

Desiree:
Alla kan inte ha varit musiknördar som jag :-)
JA, visst är det roligt med konserter, det tycker jag också! Det är verkligen speciellt.

Petra H:
Fniss...
Jo'rå det var inte det sista nostalgiska inlägget från mig, haha!!
KUL att du gillade det!
OJ, SOm stormen river öppet hav älskade jag!!! VILKEN bra låt! naturligtvis har jag den på min iPod ;-).
Svensktoppen var kul, och speciellt eftersom man fick höra låtarna både lördag och söndag. Känner att jag måste lyssna på svensktoppen över nätet snart bara för att jämföra nu och då.
VAD roligt, Petra, att du har KVAR dina gamla band. Det skulle nästan vara som ett tidsmaskin att få sätta sig ner och lyssna på allt det gamla igen. Snacka om nostalgitripp!!
Nej, jösses, släng dom aldrig!!

Hanneles paradis said...

Haha, kul att ha ungar, eller hur :)
(Så billiga fina käder maken hittade i Seattle, fast det visste vi ju, läckert till låååånga också)

Panter said...

Tio i topp, Kvällstoppen och Tracks; och visst var det IRRITERANDE när de pratade sönder låtarna.
Blandbandens tid är över, undrar varför jag inte gör sådana cd-skivor...det vore ju bra, för jag blir tokig på alla hysteriska morgonpratare.

Pernilla said...

Jag lyssnade VARJE lördag på tracks! Låg hemma i mitt rum och hade bandspelaren i högsta hugg för att spela in låtarna. Kommer ihåg att jag blev sååå irriterad när han började prata mitt i låten :)
Sen var det ju Rakt över disk med Clabbe.. men han pratade så fort så man orkade inte med han så länge. Upp till 13 var jag faktiskt med på en gång *fniss* men har förträngt vad jag pratade om och vilken låt jag ville ha. Vissa saker man gjort i livet vill man bara glömma *asg*
Kram

LindaLotta said...

Detta var en nostagitripp!!
Jag vet precis hur du menar.
Man beredd med pekfingret och jag suckade djupt över alla programledare som pratade sönder låtarna i slutet.
Men idag är det ännu värre, nu kan det komma en reklamsnutt mitt i låten!
Numera lyssnar jag sällan på radio, det blir mest den lokala P4-kanalen när jag åker till och från jobb, då får man nyheter, väder och trafikläget.
Jösses, så gammal man är :)
Men jag kan tycka att det är mysigt med Melodikrysset och Ring så spelar vi ibland om helgerna.

Millan said...

Jaa! Upp till 13 brukade jag lyssna pa och skrev aven in nagra ganger. I min familj har vi alltid haft pa Svensktoppen och aven melodikrysset pa helgerna och nu nar vi har en digitalradio sa har jag borjat lyssna pa det har ocksa. Egentligen ar det inte min typ av musik som spelas men jag lyssnar anda eftersom det far mig att kanna mig hemma :-)

Annika said...

Hannele:
KUL att din man hittade mkt billigt och bra, tror jag det när dollarna är så LÅG!
JAPP, bra med barn så man kan hålla sig lite a jour!

Panter:
Ja, så var det...Superirriterande när radiopratarna verkligen med flit snackade sönder låt efter låt.
Bra ide att göra en bland-cd!

Pernilla:
Vi är en utdöende generation. Ingen av dagens unga vet hur det var att sitta där ständigt beredd på att spela in...
Och ja, visst var Clabbe kung på att prata sönder låtar, suck....
OCH du var med i Upp till 13!! hÄFTIGT!! Klarade du frågan? :-)
Kramar!

Lindalotta:
Trist när låtarna ska pratas sönder, eller ännu värre, om en reklamsnutt hamnar mitt i en låt, irriterande till MAX!!
Jag lyssnar rätt ofta på sr.se och tycker nog att den radion är bäst. Sen kan alla reklamkanaler fortsätta att spela, jag lyssnar ändå på SR :-)
Visst är dte mysigt med Ring så spelar vi och Melodikrysset, så "givet" en lördag. Fast numera lyssnar jag närsomhelst under veckan eftersom SR har ett sådant enormt arkiv att ösa ur!

Millan:
Jamen visst är det mysigt att höra gamla hederliga program på SR som man minns från när man växte upp. Väldigt speciellt.

Matildas fikarum said...

Det där med att de pratade i början och slutet av låtarna tror jag hade att göra med hur mycket royalty radiostationen var tvungen att betala. Om de pratade medan skivan spelades räknades inte de sekunderna, eller nåt. Nu funkar det tydligen lite annorlunda, för de spelar alltid hela låten. Däremot tycker jag det är dåligt med presentationen av vilka som sjunger, nuförtiden.

Annika said...

Matilda:
Jag håller med!
Nuförtiden får man knappt reda på en enda artist. Ibland har jag fått gå in och söka på nätet efter att jag hört en viss låt. Radiostationerna brukar ju lista sina spelade låtar där.
Det kan nog hända att söndersnacket berodde på royalties.