Thursday, December 13, 2007

Lucia...


Bild från fg.lund.se


Ibland borde "Life in the Suburb!" byta namn, tycker jag. Istället borde den heta Nostalgibloggen. Det är ju ofta jag delger er mina minnen, och tankar, från år som flytt. Idag ska jag göra det igen...

Luciamorgon. För oss utlandssvenskar är det svt.se som gäller en dag som denna. Där får vi se årets Luciamorgon. Jag hoppas att den är pampig och storslagen. Den får absolut inte utspela sig på något dagis. Sorry, alla småbarnsföräldrar, men dagis och småbarnslucior är nog bara för den allra närmaste familjen. Det ska vara pampigt, stort och sång i flera stämmor. Få'se sen då om svt.se levererar...

Och så kommer då tankarna från Luciamorgnar från svunna tider. Som alla vet sjöng jag i en ypperlig kör ledd av en genommusikalisk magister som fick oss körmedlemmar att nå oanade höjder! Den kören sjöng ju givetvis på Luciamorgonen. Tidigt den 13 december blev vi väckta, vi packade våra nystrukna lucialinnen, vi såg till att glittret låg där det skulle, vi kollade för tionde gången att det elektriska ljuset i det handhållna ljuset funkade (när Luciatåget väl hade börjat var det alltid någons ljus som inte lös)...Vi såg till att vårt hår var blankborstat och vi hade alla vita strumpbyxor. Så gick vi iväg till skolan. Ofta låg det mycket snö på marken, men ofta var det nog barmark också. När vi kom till skolan samlades kören, nervösa och glada. Vi klädde oss i hemkunskapsrummet, fnissiga och allvarliga på samma gång. Nere i Stora Hallen samlades alla klasser, föräldrar och släkt. Vid 7 släcktes allting ner, bara den stora granen lyste. Och, så fick vi börja gå. Vi hade övat på skridandet i flera månader, liksom vi övat på att gå ner för den branta trappan, liksom vi övat in våra stämmor. Dom övade vi in så bra att dom fortfarande sitter i min hjärna. För evigt inristade av magistern.
Jag minns att knäna skakade av spänning och nervositet, att gå ner för den branta trappan var lika hemskt varje gång. Men, åtminstone gjorde jag aldrig bort mig där. Sen kom vi ner till podiet, och vi ställde upp och sen satte sig vår magister vid pianot och började spela och vi sjöng. Jag vet att vi sjöng tre varianter av "Staffan var en stalledräng", vi sjöng "Godermorgon mitt herrskap här kommer lussebrud", "Staffan" själv sjöng solo, och ett år var det faktiskt min bror STAFFAN som blev "Staffan" på Lucia och fick sjunga solo :-).
När alla våra sånger var sjungna skred vi ut igen, lika glada men kanske lite mindre allvarliga. Alla bytte om igen, vi gick till klassrummen och fikade. Framåt dagen var det sen dags för oss att lussa igen, Två andra ställen i Blackeberg--Handikappsinstitutet och Ålderdomshemmet fick besök av kören. Det var också fantastiskt roligt att lussa på dom ställena. Som jag minns var Lucia en riktigt rolig dag, precis som den ska vara.


Bild från svt.se

På kvällen var det mina föräldrar som fick njuta av vår sång! Vi fyra barn, plus kompisar till oss, sjöng för föräldrarna till kvällsfikat. Det var också väldigt kul. Ibland lussade vi hos grannarna likaså. När jag var mycket liten var jag en mycket liten tärna på Hässelby Slotts stora Luciafirande, men det minns jag bara svagt.

Nu sitter jag i Reston, Virginia, USA och hör själv hur nostalgisk jag låter. Här är det ingen som hört talas om Lucia, här får man inte se någon komma gående med glitter i håret idag, här får jag inte höra den allra minsta luciasång. Jo, om jag fixar till det själv med hjälp av Svt.se, vilket ska ske. Annars är det som vilken dag som helst.


Bild från Konsert.nu


Ni som firar Lucia i Sverige och Finland idag: Ha så kul och njut!!!
För resten av världen är det som vilken dag som helst. Vi kan bara minnas och längta...

UPPDATERING!!!

Nu har jag sett!!! Nu har jag suttit här rörd till tårar över svt's underbara Luciamorgon från Zorngården i Dalarna. SÅ vackert det var! Perfekt, i mitt tycke!
TACK svt! Känner mig helt sentimental här just nu...Bäst att göra något annat, som att slå in julklappar. På med den nyinköpta julskivan med Bette Midler istället. I hjärat känns det att jag också firat Lucia nu tack vare den underbara, underbara sändingen från Zorngården.Pinfärska bilder från alldeles nyss...ser ni lussebullarna på mitt soffbord? Bilden är mörk, men dom finns där. O,vad mysigt det var...

18 comments:

Petra H said...

Jag läste ditt inlägg med Svt.se luciafirande i bakgrunden - jag är så glad att de för en gångs skull sjunger Natten går tunga fjät som för mig är den bästa Luciasången! (och nu kommer Lusse lelle).
Jag har också fina luciaminnen från skolan, och från i Italien när vi gick lucia där - jag ska nog skriva om det själv idag!
Glad Lucia, Annika!

Sara said...

Ja det var fint i morse, barnen och jag bänkade oss framför TVn med te, lussebullar, pepparkakor och tända ljus. Och jag blev tårögd, förstås. Jag håller SÅ med Petra ovan att "Natten går.." är mycket vackrare, magisk text. Och Adams julsång, så fint, så fint. Och efter Julkalendern körde jag Ebba & Erik till skolan där Ebba skulle lussa med kören men det fick inte vi fldr se.... Inte som när vi var små, sis! Fast jag tyckte nog inte att vi alltid var så pigga på att lussa för mamma och pappa som du skrev;-). Nåväl, ikväll blir det väl en mugg glögg tror jag. Glad Lucia allihop!

Annika said...

Petra H:
SKA se den!! KAN inte vänta, men ska till Target först!
SEN, sen ska jag slå mig ner med te, lussbulle och pepparkakor och tända ljus. Det är grymt grått och mörkt ute idag så det passa bra...
Håller med både dig och Sara att natten går tungafjät ÄR den allra finaste!!! Glad Lucia idag till dig Petra!!!

Sara-SIS:
VA! Var vi stingsliga med att lussa för mor och far?? KAN jag inte minnas...Minns bara att vi inte tyckte det var så kul att lussa hos Åhmarks..minns du??
Iallafall, ser fram emot att se svt.se idag...Som jag skrev ovan är det totalt mörkt och grått här idag, fine with me. Jag ska göra det extremt mysigt innnan jag slår mig ner. mysfaktorn, ya know!! Sen ska du se att bredbandet börjar strula eller nåt, haha! Nä, det brukar det ju inte göra så varför skulle det göra det idag...Ser fram emot dert hela.
OCH, vad knäppt att inte ni fldrar får hänga med på luciatåget i skolan...
Kram till alla i familjen K-L!!! Puss!!

Lullun said...

Som jag skrev i kommentarerna till ditt förra inlägg: Ont om jul- och luciastämning här på kurs i Århus. Danskarna & grönländarna vet dock vad Lucia är och firar det lite, men inte alls lika mycket som i Sverige. Jag brukar dock klä ut Aaju i papparkaksdräkt varje år, den 13:e! Dagispersonalen brukar tycka det är sött, men det fattar inte vad det är han ska likna *haha* :-)

Millan said...

Jag ar glad att du skriver nostalgiska inlagg. De far oss andra att minnas ocksa!! Jag ska absolut titta pa svt.se. Kanner mig lite ledsen pa mig sjalv faktiskt for just Lucia ar den tradition jag gett upp lite sedan jag flyttade hit. Har ar det ju en helt vanlig dag och eftersom inga Luciatag finns att titta pa sa blir det ju liksom inte av. Jag skulle garna vilja ge Nils den traditionen men han ar kanske lite for liten for att forsta den annu...
Ha en fin Luciadag!

Annika said...

Lollo:
Visst faktiskt inte att danskarna och grönländarna firade lucia, om än i litet slag. Trodde endast det var sverige och svensk-finland som ägnade sig åt detta.
Gulligt att Aaju har på sig peppisdräkt på dagis! O så SÖT han måste vara!! Gulligt!!

Millan:
BRA att du gillar mina nostalgibloggar, haha. I am BIG on them, I know...
Men visst har man gett upp Lucia som tradition sedan man lämnade sverige. Ngra ggr har jag och mina svenska vänner firat Lucia med våra barn, men annars är det väl lika med noll. Såg ett luciatåg den 2 dec inne i DC. Det var underbart. men denna dag känns som vilken dag som helst. Läste på en blogg och kliande glitter i håret...Länge sen man gick omkring med glitter i håret den 13 dec...
Ha det jättegott idag, Millan!!!

nika said...

LUCIA!!!...inte förrän jag började läsa bloggar imorse insåg jag att det var lucia. Känner mig helt borta.Jag är helt uppe i "åka hem till sverige stuket" så jag varken ser eller hör. Nu önskar jag dig en riktigt skön jul för jag vet inte om jag får tillfälle att kika på bloggar under sverigetrippen.
julekram

aurorabuddha said...

Ah, tank, jag hade ocksa glomt bort att det var Lucia idag! Tack sa mycket - nu ser jag ocksa pa svensk TV pa datorn. Det ar forsta aret vi har 'bredband', jag har aldrig kunnat se det har forut. Very nice!

Desiree said...

Jag blir ju helt nostalgisk jag också av att läsa din blogg. Lucia är verkligen en vacker och fin norisk tradition. Sitter här och drar en lång suck för här är det verkligen noll luciastämning. Jättefina bilder du har lagt ut.

Annika said...

Nika:
Jag kan förstå att Sverigeresan har lite högre prio hos dig just nu!
HA så himla KUL och ha en riktigt GOD JUL!!!
kram!

AuroraB:
Visst var det fint? SÅ fint!
Och ja, vad gjorde man utan bredband???? Inte mycket.

Desiree:
Ja, jag vet..ibland blir jag bara så nostalgisk, som idag. Och då bara blir det såna här inlägg...Ack ja.
Du måste se Lucia när du komme hem från jobbet idag. Det är så värt det!!

Rosvikstjejen said...

Vi hann också se lucia innan vi gick till jobbet. Det var sååååå bra och fint! Vilken stämning, kan nästan inte bli bättre.
Jo, iofs, var på o´s dagis och han var lucia!!! Han var jättefin och sjöng så bra.
Ha en fortsatt trevlig lucia

londongirl said...

Vad jag känner igen mig i det du skriver. Var också med i kören och vi hade alltid Luciatåg med alla dessa sånger som sitter någonstans intrummade i hjärnkontoret. Alla dessa stämmor som man sjöng. Vita strumpbyxor, ja allt det där känner jag igen. Pirrigast var det året jag var Lucia och skulle sjunga solosång för 400 åhörare. Tänk att man vågade!!! :-)

Vi såg ett fint skol-Lucia-tåg i morse på vår skola och sen julpysslade vi till julmusik hela förmiddagen. Rosvik och jag hade 5 olika grupper som kom till vår "pysselstation" och gjorde smällkarameller. :-)Kommer nog att drömma om smällkarameller i natt.
Kram

Anne said...

Jag gillar dina nostalgiska inlägg och jag gillar du MINNS så mycket. Det hjälper mig minnas också och komma ihåg och börja tänka tillbaka på svunna tider... Tack för lucialänken förresten, jag kollade på de första sångerna. Vad magiskt det såg ut när de kom i häst och vagn och det var alldeles mörkt ut. Känns konstigt sitta här och allt är som vanligt, en vanlig bara...
Håller med dig och andra som sagt Natten går tunga fjät är den bästa luciasången.
Såg mysigt ut med ditt morgonfika framför datorn. Man får göra så gott man kan för att bringa lite luciastämning här!

Anonymous said...

Hej, dags att lämna ett avtryck på denna mysiga blogg. Längtar efter nya stories. Kan inte annat än le, när jag tänker på Luica & USA. För en massa år sedan var jag au-pair i Baltimore. Vi au-pairer fick låna en kyrka & vi arrangerade ett lussetåg för våra familjer. Vi såg inte riktigt kloka ut. Fast vi hade mkt skoj & vi var "the crazy swedes". Än en gång, tack för en suverän blogg. Glad Lucia

Bloggblad said...

Petra H: Men nog sjöng de väl "Sankta Lucia ljusklara hägring"?

Jag tyckte också att det var jättefint. Tände brasan och satt med en tår i ögat flera gånger. Jag håller helt med - små dagisbarn är gulligast för familjen, jag vill ha skönsång. (Fast jag hade förstås gärna tagit mig till Lkpg och lyssnat på barnbarnet som var tärna...)

Annika said...

Rosvik:
Ja, jag såg ju O på din blogg som lucia. SÅ söt!!!
Håller med om att Tv's Lucia inte kunde ha varit bättre! Underbart!!
Kram!

Londongal:
Visst var det pirrigt värre när ma nsjöng i kören.
Jag kan fortfarande känna hur det kändes när knäna skakade som asplöv. Hua!
Jo, jag förstår att du och Rosvik hade fullt upp på jobbet idag med pynt och stationer av allehanda slag. Förstår om du blir trött på pynt...
Kram!

Anne:
TACK, vad glad jag blir!! Jätteglad!
Det blir nog mer av den sorten här på nostalgibloggen.
VISST var Luciamorgonen fin på svt! Jag rös!!!
Håller med om hästen...och Natten går tungafjät är absolut bäst!
Jo, man får göra det bästa för att brina julstämning in i gården här...
Kram!

Anonym:
Varmt välkommen hit. Blir jätteglad över dina vänliga ord!!!
Låter kul när ni au-pairer fick lussa i en kyrka och bli kallade "the crazy Swedes", fniss. Roligt.
Jättekul att du gillar min blogg!
Ha en mysig Lucia (fast dden dagen är över i Sve nu) :-)

Bloggblad:
Visst var det VACKERT!! SÅ vacker. Jag torkade bort tårarna ska du veta, om och om igen.
Dom började med "Natten går Tungafjät" och avslutade med den vanliga Sankta Lucia ljusklara hägring...
Absolut! Skönsång ska det vara, såvida det inte är inom familjen.

mintid said...

Men det är väl perfekt med detta Play på svt!
Det gör ju att du o alla andra utlandssvenskar kan se så mycket bra tv!!

Såg med Lucia morgon igår en liten stund innan vi begav oss till Elins lucia firande på skolan.
Tyckte Lucian på TV hade det så kämpigt med att hela tiden le bara ;)...men vackert var det verkligen!!

Kraaaaaaaaaaaam

Annika said...

MinTid:
Ja, visst! Helt fantastiskt! Vi kan se allt som gå på svt! Otroligt!
Mycket tacksamt!

Japp, Lucian fick le :-) Och tärnorna som var i bild också.
Men visst var det fint!! Helt i min smak!
Jag är säker på att det var fint på skolan också!

Kram!!