Friday, December 07, 2007

Julutmaning

Kicki i Australien har utmanat mig på en önskestafett, och jag tänkte försöka mig på att anta utmaningen och bolla den vidare till några andra. Det kommer från början från Mymlan och hon skriver så här:"Eftersom det är jul snart tänkte jag köra på önsketemat. Men det behöver inte vara realistiska önskningar eller materiella saker. Så här gör ni: Skriv en önskelista med sju önskningar. Motivera dem, kort eller långt. Tagga sju bloggare som ska göra detsamma."

Så här kommer den. Snälla Tomten, i år önskar jag;


1: Att vi alla ska få vara friska.
2. Att kunna jobba med det jag tycker så mycket om, i någon form: nämligen att skriva.
3. Ja, och så skulle det vara trevligt att gå ner några kilon lagom till jul. Kan du fixa det, tomten? Eftersom det här en önskelista önskar jag att jag kan äta och dricka vad jag vill under processen, 5 kilo kan ju bara försvinna över natten. Snälla tomten, då...
4. Att det inte vore så förbenat långt till Sverige så att min familj skulle kunna komma hit och fira jul.
5. Och ja, eftersom Kicki har Fred på Jorden på sin lista skriver jag bara under på det. Och istället, mer ego, så önskar jag mig en ny bil så att vi kan göra oss av med Jeepen. En Toyota Prius kanske? Det låter väl helt rätt i dessa dagar.
6. Att det blir en vacker och kall, och icke kaotisk vinter. Yeah, dream on...Men å andra sidan ÄR det ju en önskelista.
7. Att alla barn ska få en riktigt fin jul iår, att ingen ska behöva fara illa, att alla ska få ha det bra och trivas.

Jag tänker inte "tagga" någon utan det står var och en fritt att kopiera listan. Hojta bara till här så kommer jag och tar mig en titt...

*******************

Igår hamnade jag och mina kära grannar hastigt och lustigt på tysk julmarknad här runt hörnet i Reston. Det var så mysigt och himla gemytligt att gå där i snön och kylan och dricka gluhwein (hur får jag tyskt u på datorn???) och äta wurst med surkål, mums!
Julmusik spelades och man donerade vad man kunde och sen var det bara att äta och dricka så mkt man ville. Jag drack två glas Gluhwein, och är inte det egentligen GODARE än glögg??? Mindre sött.
Jag fick lite svensk julmarknadskänsla där, och jag är himla glad att Ingrid hittade den lilla annonsen i lokaltidningen.

Alla önskas en jättefin fredag!!!

18 comments:

Elisabeth said...

Jaaa, Glühwein är MYCKET godare än glögg! Jag tycker att glögg är lite väl sötsliskigt (och då är jag ändå en person som gillar söta saker i stil med godis och kakor), men Glühwein är sååå gott. Synd att Systembolaget inte insett det bara... Tyskt ü på datorn förresten: Tryck på tangenten där ¨, ^, och ~ finns (den sitter bredvid enter, ovanför *-knappen), och sedan på u. Vips, så finns där ett tyskt ü!

Annika said...

Elisabeth:
TACK, ska prova att se om jag hittar det. Har ju svensk setting på amerikansk laptop, men på ngt sätt ska jag väl lyckas då.
Ja, vet du, det är nog godare än glögg får jag nog säga...

Petchie75 said...

Glühwein är gott men nja, jag föredrar dock glögg tror jag.
Ditt inlägg och ett email från en kompis som varit på Bryssels julmarknad påminner mig att det var ngt annat vi drack på julmarknaden i Bryssel - tror nästan att det var VARM AMARETTO! Om jag nu inte minns helt fel... men gott var det!
Ha en fin decemberfredag - själv ska jag skriva klart julkorten, antagligen lite försent för att de ska komma fram i tid, men det är ju tanken som räknas!!

Unknown said...

Håller med det där om glöggen och glühwein. Men egentligen är det doften från glögg som jag tycker om.

Det är så mysigt med julmarknader. Ska till Gamla Stan på tisdag. Med skolan, Lg är oxå med. Det är härligt bara det blir lite kallare!

Nu har det regnat i flera veckor och jag är urless på det här vädret.

Kram och trevlig helg

Lena said...

Ååå Weihnachtsmarkt...det låter som ljuv musik i en tysklärares öron. Om jag inte var så förkyld hade jag känt doften ända hit.

Humlan said...

Rosvikstjejen har rätt! Doften av glögg är härlig! Men smaken av Glühwein är bättre än glögg!
Om jag orkar så vill jag gå på Skansens julmarknad, det var många år sedan sist och det borde väl ge julkänsla om något...

Anonymous said...

Jag älskar Glühwein!(Såg du att jag fick till bokstaven!)
Fick en liten flashback - För massor med år sedan, långt innan barnen, gick jag o en kompis varje söndagsem till Mosebacke.
Där var det öppen scen för alla att uppträda på ett eller annat sätt.Vi satt där o drack denna goda dryck o njöt (nåja) av uppträdanden i olika former. Mysigt var det!!
Kramar från Anette

Desiree said...

Jag gillar nog både glögg och gluwein. Kul att läsa din önskelista. Hoppas att tomten kan uppfylla iallfall några av dina önskningar. Ha en bra helg.

Annika said...

Petra H:
MÅSTE få ut mina julkort innan helgens utgång! MÅSTE.
Varm Amaretto!! DU, jag kan tro att det är GOTT! Det låter som en höjdare.
Det är sant det att Glögg luktar godare än dess tyska dito. Imorrn ska jag göra en massa glögg här hemma hos mig...GOD doft.
Lycka till med korten!

rosvik:
Önskar er verkligen KYLA och snö. Men det kommer...
Just nu är det väldigt skumt väder här, det snöar, regnar, kommer underkylt regn om vartannat. Jag är bara glad så länge det går bra at köra, haha!
MYSIGT med Gamla Stan och julmarknade n där...ÄLSKAR den!!!
Kram!

Panter:
Ja, det var verkligen MYSIGT!! Ingrid fick snacka sitt modersmål och jag fick lyssna och fräscha upp min taskiga skoltyska, haha!!!
Mycket mysigt! Hoppas det kan bli en ny tradition.

Humlan:
JA! Jag hoppas du ska orka gå till Skansen! DÄR är det ju urmysigt på julen. Helst med snö och kyla.
Japp, glögg är godare i lukten , men Gluhwein är nog godare att dricka. Man fick en himla massa igår att dricka! Stora glas!

Anette:
Du gillar också Gluhwein bättre alltså. Som du ser får jag inte till bokstaven, men jag skyller det på att jag redan har svensk setting på amerikanskt tangentbord...
Låter som en mysig dag på Mosebacke. Och glasen med gluhwein är ju större än glögglasen...
Kram!

Desiree:
Visst, bägge ÄR absolut goda!
Tjaa, vi får väl se vad tomten kan tänkas komma med i år...Minus fem kilo kanske?

Anne said...

Jag har hört flera säga att glühwhein är så gott och betydligt godare än glögg, har dock aldrig smakat men borde kanske göra det (såg de sålde på WM också).
Rätt kul utmaning det här, med önskelista till tomten. Usch ja, mat och godsaker lär man proppa i sig under både jul och nyår. Jag vet ju hur det brukar bli, man äter och äter... Det får bli hurtiga nyårslöften sen.
Trevlig helg Annika!!!

Saltistjejen said...

Ett hettt isp är att göra sin egen glögg! Då kan man få den precis hur söt eller icke-söt som man vill! :-)
Jag tycker också att svensk "köpeglögg" oftast är alldeles för söt, men vår egen hemgjorda variant är supergod!!! :-)
Hoppas förresten att tomten uppfyller dina önskningar!

Tankevågor said...

Jag har alltid tyckt att Glühwein är godare än glögg. Men de senaste åren har jag lärt mig att tycka om glögg för det har ju kommit så många nya varianter. En del med Rom och cognac tex. som inte är lika söta. Har också gjort glögg själv någon gång och då kan man ju få den mer som man vill.

Vad roligt att ni hittade den där julmarknaden! :-D

Kram

Annika said...

Anne:
Vi får väl ta och lista våra nyårslöften också...eller? Eller, kanske inte...blir nog bäst så.
Maten och drycken är en stor suck just nu...Det är ju så gott och så svårt att låta bli...
Men, som sagt, jag hoppas tomten kommer med ngt...haha...


Saltis:
Jag gör egen glögg härhemma av apotekets tinktur. Den blir verkligen god! Men ibland verkar det som om även jag sötar till min egen glögg lite för mkt...
Kanske borde man göra helt egen glögg? Det kanske är det allra godaste...

Londongirl:
Jag vet, det finns så många spännande sorters glögg därhemma. Verkligen! Skulle gärna smaka.
Ja, jag är jätteglad att vi hamnade på den där marknaden.

Kram!

Villa Nian said...

Jag är barnsligt förtjust i glögg och speciellt årets smak på Blossa 07 - havtorn och kanel! Himmel vad den är god frisk och fräsch. Men jag minns än Blossa 05 med smak av hjortron!!!! GOTT :-))

Anonymous said...

Jag gillar glögg! För varje år blir det fler flaskor av olika sorter som vi testar. Måste hålla med om att Blossa 07 har en underbar smak. Får nog ransonera den om den ska räcka till julafton.

Jag blev utmanad av Mrinda, samma lista som du gjort ovan. Den är klar.

Annika said...

Tina:
Ja, visst är det gott! Skulle så görna prova årets glögg i sverige!! Tycker det är så kul med dom nya sorterna.

Malde:
Då ska jag titta in hos dig och se din önskelista också.
Glögg är urgott!
Det lär vara svårt att få tag på 07, så du får nog ransonerna till Julafton, ja...

Hannele på Hisingen said...

Glühwein minns jag inte, men i Schweiz drack man något sött och varmt... Kul med olika seder, jag vill gärna ha Christmas pudding till mitt julkaffe.

Annika said...

Hannele:
GOTT med gluhwein. Det ska du prova--mmm...
Christmas pudding har jag nog aldrig ätit..