Friday, November 16, 2007

Ännu mera svenskt...

Den här veckan har gått i svenskhetens tecken. I förrgår var det "House of Sweden" och Astrid Lindgren som gällde. Igår blev det en dag på IKEA.
IKEA är alla svenskar i förskingringens andningshål. Det är dit vi går när vi köper svensk mat. Det är dit vi går när det gäller att bunkra upp inför jul, om man vill ha något svenskt då, vill säga.
Det gäller att vara ute i tid! Det är nästan det viktigaste av allt. Igår hade jag spetsat in mig på att köpa IKEAs nya sjuarmade ljusstakar, silverfärgade och väldigt stilrena. Jag tänkte att dom nog skulle passa bra i mina köksfönster. Jaja, jag HAR redan röda sjuarmade ljusstakar i min ägo sedan många år tillbaka, men det kan ju alltid vara kul att köpa något nytt. Tji fick jag! Inte en enda ljusstake fanns kvar, and it IS NOT EVEN THANKSGIVING YET!!!!!!!

Jaja, det är väl bara att digga läget då. Det jag fick köpt är iallafall det som följer på bilderna nedan, så jag är nöjd ändå.
Vädret som gällde igår var "äktsvenskt november väder" med ösregn, 6 grader och blååååst, så IKEA kändes ju väldigt passande en dag som igår.
Inget besök på IKEA är komplett utan en god Svenne-lunch! Jag äter alltid köttbullar, fast jag vet inte varför egentligen? Comfort food? Egentligen är inte köttbullarna ett spår bättre än köttisarna man åt i skolan en gång i tiden, och potatisen på IKEA ska vi inte tala om---överkokta med segt skal---precis som i skolan dom också alltså. Så varför äter man då köttbullar på IKEA? Tjaa...vad är alternativet? Mitt sällskap åt en räkmacka, men den såg så snål ut att jag (som inte ätit frulle innan) inte skulle ha blivit mätt på den.


Dessa vackra jullyktor såg jag på Desirees blogg och blev totalt tagen av "vill ha" känslan. Tursamt för mig så FANNS verkligen dessa lyktor på IKEA igår. Jag planerar att ha dom ute på trappan...Notera även pepperkaksdegen...JOPP, vi kör väl lite bak här snart då...


Här har vi lite mer smått och gott till jul...Jag köpte två paket julknäcke till, och sen en påse med julte till. Värmeljus---ähuum---räknade igår ut att jag har nu har 600 värmeljus hemma. Räcker det över jul??? Njeaa...vem vet. Ha, ha!!


Julmust, ett måste i mitt hus runt jul. Jag köpte 12 flaskor...Köpte också sju stycken Marabou chokladkakor (varav jag vräkte i mig nästan en hel nötchoklad igår eftermiddag så idag känns det väldigt lyckat det hela...USCH) Notera även värmeljusen i olika färger samt doftljusen. Behöver jag tala om att huset dräller av fler sådan förpackningar? ;-). Dom små flaskorna som står i mitten är ICKE från iKEA, dom flaskorna innehåller glöggtinktur köpt på Apoteket i Sverige. man använder en halv flaska tinktur till en flaska rödvin + att man lägger till socker. Glöggen av tinkturen blir helt superb!! Flaskorna är små och lätta att ta med sig från sverige. Ett tips till alla svenska ALIENS out there!!!


Åsså sill förstås...+ att det i min frys ligger två påsar med köttbullar

Du vet att det snart är JUL när:
radiostationen WASH-FM börjar lira julmusik 24/7 (ni kan ju lyssna över nätet om ni vill höra lite julradio från Washington DC), natt och dag---alltså dygnet runt, och eftersom jag är en FREAK of NATURE så njuter jag i fulla drag av det hela--even though IT IS NOT EVEN THANKSGIVING!!!!
Kommentaren jag använt mig av ett par gånger i dagens inlägg hör man ofta omkring sig nu när folk vill BEKLAGA sig över julens ankomst...IT IS NOT EVEN THANKSGIVING YET!!!. Denna kommentar hörs när någon ser en klädd julgran på allmän plats, denna kommentar hörs när någon ser en julpyntad butik, denna kommentar hörs när någon hör någon annan på Starbucks beställa en peppermint mocha eller en Gingerbread latte...
Jag säger bara: BRING IT ON, even though; IT IS NOT EVEN THANKSGIVING YET!!!

Alla önskas en trevlig fredag!!!

37 comments:

Petchie75 said...

Glöggtinktur har jag inte tänkt på, jag köper alltid påsar med glöggkryddor (Santa Maria) som man blandar med rödvin/svartvinbärssaft, den glöggen blir också jättegod.
Hi hi, det där med Ikeas köttbullar är roligt, jag äter också alltid köttbullar på Ikea och en kompis i Sthlm frågade just varför!? Det är väl ngnslags nostalgi som du skrev... vet inte hur många ggr jag har sprungit på andra utlandssvenskar på Ikea som just suttit och ätit köttbullar!
I Belgien serveras alltid Ikeas köttbullar med pommes frites (deras nationalrätt) och de är ju faktiskt så mycket godare än storkökskokta potatisar, usch.
Trevlig helg Annika, jag har precis nästan avslutat packningen inför flytten imorgon!!

Annika said...

PetraH:
Ja jösses, du FLYTTAR ju imorgon!!! JAG SKA TÄNKA PÅ DIG!!!! Vilken tid anläder du i Atlanta?
Och vilken tid står du sen på PR???
IKEA ja...
Vad kan man säga? det är nostalgi och "comfort food". Faktum är att jag ska fråga efter pommes nästa ggn jag är på IKEA. Bättre det än den äckliga "skolpotatisen"...
ALL lycka till dig!!! Ska lusläsa din blogg!!!
KRAM!!!

Villa Nian said...

Köttbullar är gott men det ska vara mina :-))! Men kanske hade jag också ätit på IKEA om jag bott utomlands.

Och Annika jag tror inte att dina värmeljus räcker.....

Kul att följa med på din IKEA tur!

Fia said...

Åh..undrar om jag hinner med en liiiiten tripp till IKEA mellan mina intervjuer och mitt möte idag? Om jag skippar frukosten så kan nog nästan klämma i mig två räkmackor...fast det är ju klart...då kommer jag att sitta och vara hungrig på intervjun, hm, hur smart är det på en skala 0 - 0. Nej det blir nog frukost. Nu. Kram!

Millan said...

Ah vad det ar roligt att julen snart ar har och jag kom fram till att aven om det inte ens har varit Thanks Giving annu sa ar det pa mandag bara 5 veckor kvar till jul. 5 veckor ar ju ingenting!! Sa jag tanker absolut dricka gingerbred latte och kopa pa mig julpynt redan nu!
Lustigt nog var Ben ocksa pa Ikea igar. Tva ganger till och med... Han kopte en sang till Nils och glomde plocka med sig bottnen. Sa som vanligt blev det en liten returresa pa en gang :-) Vi kopte en hel del julsaker faktiskt.. far nog blogga om det kanske :-)
Trevlig helg
Kram!!!

Millan said...

jaha.. och nu kom jag precis pa att det far bli en tredje resa till Ikea for vi glomde kopa glogg... oops!

Petchie75 said...

Annika, jag ska landa kl 15 lokal tid i Georgia och två timmar senare går planet till San Juan, framme 21.30. Har inte riktigt koll på tidskillnaderna mellan Georgia och Puerto Rico - PR är 5h efter CET (de ändrar ju inte till vintertid upptäckte O och jag för ngn veckan sedan, ha ha).
Tack för lyckönskningarna, jag återkommer ASAP på min blogg om resan etc!

aurorabuddha said...

Burr! Idag ar det kallt har i SA - jag var tvungen ha kofta pa mig nar vi gick pa morgonpromenad.

Jag kommer inte att ha tid att aka till Ikea forran *efter* Thanksgiving och da har dom val salt ut allt jul-likt... Jag har bestallt gloggtinktur av sonen, han skickar ett julpaket varje ar till mig, raringen! Tack for tipset!

Annika said...

Vilken tur att Ikea finns för er utlandssvenskar :-). Nu blev jag extremt sugen på julmust, måste nog inhandla ett par flaskor imorgon, även om jag helst skulle vänta till 1:a advent... Men jag måste nog tjuvstarta lite :-).

Äter din man och dotter också sill? Hemma hos oss är det bara Håkan som äter sill...

Och Marabou i all ära men jag tycker nog ändå att Fazers choklad är godast... :-)

Annika said...

Tina:
Ha, ha...ja det hade du nog gjort. Men det är klar "Skolbespisnings varning" på IKEAS köttbullar.
Hemgjorda är klart godast. Alltid.

He, he...ja vem vet om värmeljusen ;-)
Allvarligt visste jag inte att jag redan hade tre paket som låg här hemma...Oh well...

Fia:
Du är rolig, du...
Nej, räkmackorna är inte speciellt "fylliga" bäst att du äter hemma---Sen ska vi väl hoppas på att du kan TVÄRvika av till IKEA mellan alla dina möten och intervjuver idag ;.)
KRAMIS!!

Millan:
Jaha, en klassiker med IKEA: man måste åka tillbaks...suck...
Du, det där med att glömma botten till sängen har hänt här också...DÅ blir man inte glad...

KLART vi ska dricka Gingerbread lattes nu!!! (fast jag tycker pumpkin spice är godast).
Julen är bäst!!!

Ha, ha...HOPPAS ni slipper åka till IKEA en fjärde gång. Hur nära har ni? Det tar ca 45 minuter att åka till "min" IKEA...

Petra H:
PR borde ligga en timme efter oss på amerikanska östkusten. JAG ska sända dig en extra varm tanke imorgon klockan 15!!!
Välkomment till USA!!!

Annika said...

AuroraB:
Snällt av sonen!! Tinkturen är så god.
DÅ ska vi hoppas att IKEA har bunkrat upp mkt igen till efter Thanskgiving. DET borde dom göra. Undrar just om jag kan hålla mig därifrån??
Kallt här också, men vi är ju lite längre norrut än du...
:-)


Annika:
Inte en chans att dottern äter sill. Det gör faktiskt däremot min man!!! Iallafall runt jul ;-).
Julmust---Älskar!!!

Ja, Annika, du som är finlands-svensk gillar självklart Fazer bäst!! jag gillar också Fazer, tycker Geisha är gott!!! men i ren chokladväg är nog Marabou min favvis nummer 1!! :-)

Anonymous said...

Jag såg ljusstakarna du ville ha när jag på IKEA här hemma i torsdags :-)
Vad massa härliga grejer du kom hem med!
För mej blev det bara julpapper,ljus (man får aldrig för mkt av sånt!),
o lite köksgrejer. Inte ett enda julpynt!!!
Kram från Anette!

Cecilia said...

Jag kommer tömma IKEA i Orlando på mat när vi ska dit.Ska bli spännande att gå på IKEA i utlandet,har aldrig gjort det förut.Kosta vad det kosta vill.
Jag är så sugen på att lyssna på julmusik,skall bli intressant att höra när den första låten kommer på radion.Inte en skiva med julmusik har jag här i Sverige,alla åkte med till USA i vintras men som tur är åker de med hem nu med P.Sen får de väl åka tillbaka igen med oss.
Om två veckor är det ju äntligen advent...

Desiree said...

Härligt att få se dina inköp från IKEA. Kul att du fick tag på de stora ljuslyktorna. Visst är de otroligt coola och fina? Nu är det ju näst intill thanksgivning så bring on the christmas!

Lustigt, jag brukar också nästan alltid äta köttbullar på IKEA. Precis som du säger undrar man ibland varför för det är ju inte en höjdarmatupplevelse direkt.

Anonymous said...

undra varför det heter pepparkakor eg och inte ingerfärakakor. jaja... det är härligt! nu blev jag inspiererad, ska nog lägga in lite julmust i kylen...

Annika said...

Anette:
Klart dom finns hemma :-P...NI har ju så mkt att välja på vad gäller 7-armade ljusstakar hemma. Lyllosar. Vi har i princip bara att IKEA att gå till.
Nä, man kan inte få för mkt ljus...håller med...
KRAMAR!!

Cecilia:
Dina cd-skivor får ta en del vändor över Atlanten, här jag :-)
Julmusik är viktigt. Du får lyssna på Wash-FM över datorn ;-)
Hi, hi...Ja, du får tömma IKEA i Orlando på prylar när du kommer dit.
Visst är det skönt att det snart är advent!!

Desiree:
Ja, det är ett mysterium det där med köttbullarna på IKEA. Men som jag sa; det finns ju inget alternativ. Om det fanns ngt annat gott och varmt skulle jag nog ta det. Men nästa ggn tänker jag faktiskt be om pommes istället...Potatisen är ju under all kritik.

JA! Jag älskar lyktan! Den är ljuvlig. Såg din fina skål också, men den är så stor. Vet inte var jag ska ha den. Men tro mig---JAG VAR SUGEN!!!

Leopardia:
Ja, skumt egentligen...
Vet u, just nu känner jag för att äta pepparkaksdegen...RÅ!!! ha, ha...

JaCal said...

Oj oj OJ! Måste nog dra till IKEA i kväll då! (ett fredagsnöje så gott som något för en utlandssvensk - haha). Tänk om det börjar ta slut redan... Och haha - ja, det är inte ens Thanksgiving än (fast jag vet ifs en amerikansk familj här som har satt upp sin julgran redan...). Thanksgiving har vi ingen "relation" till alls... väntar mest på att den ska vara över så vi kan sätta upp julbelysningen och pynta för jul! ;-)

Jag har tänkt hitta fina julgardiner till köket under mitt besök i Sverige i början av december... släpar med mig två resväskor så det finns gott om plats!

Fröken fräken said...

Ja jag var också till ikea för att köpa ljusstakar men det var slutsålt, tyvärr för jag hade inga så det får bli en jul utan adventsljusstakar. Jag ska försöka beställa några fårn internet. Ja köttbullarna på ikea är ju inget att hurra för, jag äter alltid räkmackorna. Jag ska dit i dag igen för att handla lite sill och andra nödvändigheter inför jul. Det är konstigt att man aldrig blir trött på ikea, inte jag iallafall. Nu är min svärmor ochså beroende av ikea,hihi.
Ha en bra helg.Julia

Annika said...

Jacal:
Japp, lika bra att passa på...Det börjar sina, tro mig...
Jag är lite ledsen över ljusstakarna, men annars finns nog det mesta...TROOOR jag...
Att sätta upp granen innan T-giving är lite magstarkt även för mig. Tycker det är fel...

Ja, vad mysigt at du ska hem och julhandla lite nu!! DET är jag avis på!!!

Julia:
Nej, nej aldrig tröttnar man på IKEA. Tack och lov att det finns här!!! Underbart!
Ja, det där med ljusstakarna får du nog leta på nätet efter. BRA ide förresten. Du hittar säkert ngt jättefint!!
Ha det så fint i helgen!!

Millan said...

Vi har tur sa varan narmaste Ikea ligger bara ca 15 minuter i bil och ar pa vagen till Bens jobb sa det blir en del besok dar. Fast oftast har jag svart att fa med mig Ben sa det var kors i taket att han akte dit 2 ganger pa en kvall..helt utan min inverkan!

Pumkin spice latte finns inte har... det ar nog for 'oengelskt' men jag kan tanka mig att det ar gott!!

Anonymous said...

Jag säger som JaCal, det kanske måste bli ett kvällsbesök till Ikea ikväll (hade annars tänkt åka imorgon lördag, men lördag på ikea är ju bäst undvika). De där lyktorna är jättefina, håller med om att de var inspirerande på Desirees blogg.
Aha, så du säger de har pepparkaksdeg!!!!! MÅSTE HA!!!!! Hoppas det finns kvar.
Jag köpte röda och svarta ljusstakar (el-ljusstakar alltså) för länge sen (precis när de börjat sälja julgrejer). De ska upp i fönstren till jul.
Haha, det där med köttbullar på Ikea, så rätt. Det är comfort food, för det är liksom gott men ändå inte gott... Tror jag också ska testa pommes nästa gång (har sett de kör den varianten också). Räkmacka har jag tagit på sistone, de är mer mättande än de ser ut, de ser ju rätt mesiga och ynkliga ut. Mycket gott!

Tankevågor said...

Helt underbart! Kollegan som är föreståndare på fritishemmet för våra klasser kom från IKEA idag och hade handlat inför julen. Jag tittade ner i hennes kassar och såg just de där lyktorna! Blev helt såld på dem och sa att såna vill jag också ha!!! (Ute på min takterass.)

När du tänder dem på trappan kan du tänka på att våra skolbarn (Rosviks och mina) kommer att ha såna i sina klassrum. :-)

Tankevågor said...

Gingerbread latte drack jag så klart i London.

Anonymous said...

Min man har varit pa en jobb resa till Guangzhou, Kina. Han kor just nu hem fran flygplatsen, men ringde och berattade att dar sa saljer dem all mojlig svensk sprit!
Han hade kopt en forpackning med
svenska nubbar och choklad, Marabou far jag hoppas.
For tittar pa bilderna da han kommer hem oc se om det finns nagra julgrejer dar.
Jag var dar i Dec for nagra ar sedan da dem hade dekorerat hotell och restauranger med det mest hiskiligt fula i julvag.
Det ar ju inte en kinesisk tradition sa dem gjorde val sa gott dem kunde...

Anonymous said...

Correcton!! Pa IKEA alltsa saljer dem sprit..
Kineserna skulle kopa sprit dar for deras ar usel...

Hannele på Hisingen said...

Vi har vår Finska Mataffär på Hisingen ;)

Anonymous said...

Det måste nog bli ett ikeabesök för mig också snart. Jag tror att det är roligare att gå på Ikea här i USA än i Sverige, haha. Men än så länge har jag inte börjat längta efter svensk mat eller godis fast det kommer nog:)

Ulrika said...

I morgon ska det ringas till IKEA, vill veta om och nar lutfisken kommer! Sen maste vi ju dit snart, innan alllt gott tar slut. Det ar bara att kostatera - IKEA ar en liten bit av hemma - det hemma som ar Sverige. Konstigt hur mycket pengar man ar beredd att satsa palite hemkansla. Vi maste aka bil i 3,5 timme for att kommma till IKEA. MEn da hinner vi med Tyson's Corner ocksa! Med Anthropology, som vi alskar. Kram till alla!

Unknown said...

Lyktorna är jättefina!
Har såna hemma på uteplatsen.
Vad häftigt att du skrev om just IKEA nu. Jag skrev på min blogg att jag längtar till IKEA. Det finns så mycket som är bra att ha där. Särskilt alla dessa ljus. Kan inte få för mycket av dem.

Mitt enda problem med ljus är att katterna är lite för närgångna vad gäller ljusen. Försöker hitta smarta lösningar som att ha ljuslyktor högt uppe, ha ljusen i höga ljushållare som skyddar kissarnas morrhår. Inte alltid det lyckas.

Jag längtar till julen. Idag börjar NK´s julskyltning. Spännnande och se vad de gör i år.
Kram

aussiekicki said...

Vilken tortyr att läsa detta inlägg. Berättade för maken att du varit och köpt Julmust och sättet jag sade julmust fick honom att le och säga: Du är bra sugen på must, va? Jajemensan! Såg ju inte helt otäckt ut med Paradis heller....

Jag ska göra en tripp till IKEA när svärisarna har varit här och jag ber en bön till IKEA-guden att de har julmust å Paradis å schweiwzernöt å å å å, nä nu får jag sluta!

Annika said...

Millan:
Jamen då har ni ju IKEA NÄRA, NÄRA!!! Härligt. Jag har två stycken "nära" mig. Bägge två ligger åtminstone 45 minuter bort "on a good day".
Jag gillar Pumpkin Spice, smakar mer juö nän Gingerbread Latte, men den är OCKSÅ god!! Helt klart!!

Anne:
Kom du iväg till IKEA i fredags? helgerna brukar vara brutala där.
Visst är lyktorna fina! Det var nog tack vare Desiree som jag upptäckte dom.
SMART att du köpt elljustakar när du såg dem första ggn på IKEA. Det är så man måste göra. Det går inte att vänta och tänka att man ska köpa dom nästa ggn.
Köttbullarna ja...Comfort food är vad det är, och inget annat. Räkmackorna ser lite fattiga ut, men jag ska nog ge dom en chans...Fast ofta vill jag ha varm mar när jag är där (comfort?).

Margoth:My LORD!!!
Det må jag säga; sprit på IKEA!!!
Ganska häftigt faktsikt måste jag säga. Roligt också!
Hoppas maken fick med sig många godsaker hem...Och i dom godsakerna inkulderar jag även Marabou :-)

Annika said...

L-girl:
DET var lite roligt!!
dom är ju så fina!
Klart jag ska tänka på dig och Rosvik när jag tänder lyktorna! Hoppas att du får tag på dom själv också!! DOm blir vackra på din takterrass!
Kram!!

Hannele:
Låter bra!!! Antar att du köper mkt där innan jul!!


Sandra:
Ha, ha...Ja, jag minns mitt första besök på IKEA i USA också, när jag var au-pair. Tyckte det var urhäftigt att kunna strosa omkring bland "Billy", "Stockholm" och "Ivar"...och sen få äta svenska köttisar med överkokt potatis ;-)
Men så mkt annat saknade man nog inte från Sverige då.

Ulrika:
Visst är det viktigt för oss svenskar med IKEA, och ibland känns det som att det "får kosta vad det kosta vill".
Ulrika!!! Det fanns ngra förpackningar lutfisk på IKEA Woodbridge när jag var där, men du får nog skynda dig!!
JA!!! Jag har precis upptäckt Anthropology själv nu också!! Vilka fina saker dom HAR!!!

Annika said...

Rosvik:
Visst är lyktorna för vackra!! Vi ska alla tänka på varandra när vi tänder dom!!
Och jag håller med, ljus kan man inte få för många av...Aldrig!
MYSIGT som 17 med NK's julskyltning...Blir AVIS!
Kram!!!

Kicki:
Ja, Kicki! Du får nog ta en tur till IKEA snarast!
Vi får verklgien hoppas att svärisarna har med mkt gott!
OCH sen såklart att IKEA har MUST!!!!

Lia said...

Vad synd på Ljusstakarna Annika! Just ljus är ju så otroligt viktigt och mysigt nu i november och december..
En av mina grannar satte just upp sin utomhusbelysning, så nu antar jag att det är fair game! Nu ska ljusslingorna UPP fortare än kvickt!
Hoppas du rapporterar lite om Thanks Giving, det är spännande att läsa om andra traditioner än de som man alltid möter=)
Massor med kramar!

Annika said...

Lia:
Det var himla synd med elljusstakarna faktiskt, men det var heller inget som jag bara "måste" ha. Jag har ju röda elljusstakar från förr. Tyckte bara det skulle vara kul med ngt nytt. Oh well, nästa år är det bara att vara ute i tid.
KUL att du ska sätta upp utebelysningen nu!!!! DET ska jag göra i helgen som kommer också!!
Jadå, det blir rapport från Thanksgiving, lovar!!! Med en massa bilder. En mkt trevlig heög står för dörren här i US!!!
Kramar!!!

Lullun said...

Åhhh! Jag vill ha IKEA till Grönland nu! Eller så kunde de åtmindstonde fixa sådana flygresor som de iaf gjorde förr i Norge; för en billig peng blev norrmännen i Nordnorge flugna ner till Oslo för en dags shopping på IKEA, med transport för eventuella inköp. allt arrangerat av IKEA. Närmsta IKEA i Canada eller USA here I come, and you better have some JULMUST!
Och "Desirees" lyktor, visst är de bara fina. Vill ha!
Och tillslut chokladen; ja, jag tycker allt du kan unna dig ett halvt paket mer Det är ju ändå söndag. Man kan aldrig äta för mycket choklad! :-)

Annika said...

Lullun:
Ha, ha...Jamen verkligen!!! DET vore ngt för IKEA att ta efter!!
Flyga er till närmaste IKEA i Kanada...Och ja: They better have som JULMUST!!! Skam annars.
Chokladen ja, ja mon dieu vad jag åt...Har fyra askar Paradis i ett skåp också...sånt jag tänkt ge till fröknarna på skolan och teatern...
Lyktorna är ju jättefina, eller hur?? Snart ska dom ut på trappan...