Wednesday, November 28, 2007

Nerdraget och fördraget

Under mina långa promenader tycker jag det är kul att spana in folks hus, uppenbarligen. Det är så roligt att se husen, trädgårdarna och stilarna. Tyvärr har man sällan och aldrig chansen att ta sig en titt på tex gardiner eller blommor på fönsterkarmarna. Varför? Jo, därför att 8 av 10 har gardinerna fördragna eller persiennerna nerdragna. Natt som dag, sommar som vinter. DET är ALLTID fördraget. Jag tänker alltid på hur mörkt och skumt det måste vara i dessa hus där ständig skymning råder. Vem vill ha det så?

Jag förstår att även detta är ett tecken på kulturella skillnader, men jag förstår ändå inte hur man står ut att vistas i ett hem där man inte KAN SE UT.
Själv känner jag något som kan liknas vid en lätt klaustrofobisk känsla bara jag drar för gardinerna en kort stund. Personligen skulle jag bli tokig av att gå omkring i ett fördraget hus hela dagen.
Peter, Karolina och jag bor som i ett akvarium, vem som helst kan titta in på oss när vi sitter i köket och äter vår middag. Vi drar aldrig för. Förresten har jag inget att dra för heller, min älskade mormors virkade gardiner skulle inte ge mycket skydd, och det gör mig NOLL om folk tittar in förresten. Vi bor lite "bakom", ingen går direkt förbi, bara våra allra närmaste grannar, annars ingen. När vi sitter i vardagsrummet finns det heller ingen anledning att dra för, bara golfbanan som ser. Samma sak i sovrummet...

Men mina grannar...många av dom, har fördraget i vartenda rum ALLTID. När jag hälsar på hos J så försätts jag i någon konstig värld eftersom lamporna alltid är på inne i huset även om solen strålar ute. Men visst, kvinnan måste ju se eftersom persiennerna är nerdragna och förslutna så mycket det bara går. Deppigt till max, tycker jag och njuter av solen och ljuset när jag kommer ut igen.

Frågan är VARFÖR det är på det här sättet i många amerikanska hem? När blev normen att ha det fördraget?
Kombinationen fördraget, mörka möbler och beiga mattor gör det hela alltför trist. Ofta kan man även lägga till detta en TV som står på hela dagen och maler och maler för ingen...
Usch, låt mig få komma ut! Låt mig få släppa in LJUSET!!!

Ha en ljus och fin och FRÅNDRAGEN onsdag!!

29 comments:

Millan said...

Oj vad forvanad jag blir!! Jag trodde bara att det var i det har landet som alla ar sa otroligt radda att nagon ska kunna se dem dricka sitt tea att de alltid har fordraget. Eller rattare sagt de sitter dar bakom sina natgardiner. Sa deprimerande. Och av nagon anledning, fast de redan har 'nets' sa dras de stora tjocka gardinerna ocksa for alla fonster sa fort solen gar ner. Sa underligt! Och visst ar det deprimerande!!

Vi har faktiskt borjat dra ner vara trapersienner (i alla fall lite pa halften) nar vi sitter och tittar pa TVn pa kvallarna. Enbart eftersom folk gar precis forbi vart enorma burspraksfonster i vardagsrummet hela kvallarna. Hade vi haft koket dar skulle jag inte brytt mig, men det kanns sa dar att sitta i morgonrock och raggsockar och kolla pa film med tanda ljus och folk kan sta och titta in pa oss utanfor. Nej usch...
Men jag onskar att det fanns nagot annat satt an att dra ner persiennerna for det ar lite deppigt faktiskt...

Annika said...

Millan:
Samma sak i good old England alltså...ja, visst är det märkligt?
Det där med dubbla gardiner, en tunn och sen sammetsgardiner av modell TJOCK är mkt vanligt här också. HUR kan dom vilja sitta instängda i detta mörker?
Millan, jag förstår till FULLO att ni drar ner i vardagsrummet om det är full insyn. DET skulle jag också ha gjort, självklart!
Det är just det här att ha nerdraget överallt natt och dag som förvånar mig SÅÅÅ mkt...

Annika said...

Då kan de ju lika gärna bygga hus utan fönster... Verkligen trist att ha fördraget/nerdraget jämt!

Sporty Spice said...

Jag håller med, det är så konstigt. Kanske är det typiskt svenskt att vilja ha ljus och öppet? Man fattar ju att folk drar för och så i tropiska klimat, för att slippa värmen. Men här? Och drar de inte för har de små yttepyttefönster med metervis med gardiner och mörka fönsterkarmar. Huuuua!

Bloggblad said...

Det hade man mycket ofta förr i Sverige, när jag var barn var det många neddragna rullgardiner. Och sen när persiennerna kom var det många som aldrig drog upp helt, gjorde möjligen springor. Jag ser att många lite äldre fortfarande har det så. Jag är nog också en akvariefisk.... maken gillar inte att jag inte alltid tänker mig för när jag är naken och hämtar nåt - men jag släcker åtminstone då!

Vår son har alltid persiennerna ner och vippade så att bara han kan se lite... och han är ändå ung. Jag drar upp dom när jag kommer... :)

Susanna B said...

Jag vet vad du menar. Jag föredrar alltid dagsljus istället för lampa. Jag tror folk här bara är väldigt, väldig privata och-eller paranoida.

Humlan said...

Jag har också funderat över varför man drar ner. Visst, jag vill inte leva i akvarium om jag har insyn, men jag vill få in dagsljuset och jag vill se ut.
Ibland måste jag dra för gardinerna på kvällen för att det drar kallt från fönstret, så är det när man bor i ett gammalt misskött hus, då önskar jag att jag hade tjockare gardiner som isolerade bättre.

Annika said...

Annika:
Ja, det är verkligen trist...skulle bli så deppig om det vore jag...

Petra:
Jo, det är sant...det kan nog vara typiskt svenskt att vilja ha det öppet och ljust.
Visst förstår man att folk i tropikerna drar för, men här...??
Det är mkt märkligt.
Precis, smala höga fönster med tunga gardiner, det ser man ofta...

Bloggblad:
Fniss..precis som du kan jag naken gå ner i köket ibland...Och precis som du släcker jag först :-)
Akvarie är det helt OK att leva i, tycker jag :-)
Så det här med att ha det ljust och öppet i Sverige kanske är ett rätt nytt fenomen?
Klart att du ska dra upp sonens persiener när du kommer dit på besök!!!

Susanna:
DET är nog sant...väldigt privata eller högst paranoida...Underligt!
Dagsljus rules :-)

Annika said...

Humlan:
Det är märkligt det hela...Nej, jag vill inte heller leva i ett akvarium om jag skulle ha full insyn och en massa grannar fram och bak, skulle dra för. Iallafall kvällstid.
Japp, tjocka gardiner hjälper helt klart mot drag. Bor i ett dåligt isolerat hus själv så...

Desiree said...

Jag gillar inte heller att ha det fördraget eller neddraget. Jag vill precis som du ha in ljuset. Men kanske är det något som är typiskt för oss nordbor. Ljuset är extra viktigt för oss. Tror du att mång här kan ha fördraget för att de inte orkar dra upp och ner persinerna eller för att de är extra måna om sitt privatliv och sin privacy eller kan det ha att göra med att man vill hålla solen ute på sommaren för att minska inflödet av värme, fast varför skulle man då ha fördraget på vintern?

Saltistjejen said...

Haha! Jag drar heller aaldrig för. Fattar inte riktigt vitsen. Jo förresten om man som vi hade i vår lgh i Stockholm, har söderläge och solen gassar in så det blir stekhett mitt i sommaren. Då vinklade jag persiennerna för att hålla solen och värmen borta. Men på kvällarna drog man ju upp igen...

Jag skiter också fullständigt i ifall folk ser mig knata runt naken eller i bara underkläderna. Det är inte ens at jag alltid tänker på att t ex släcka lyset. Jag tycker att om de mår dåligt av vad de ser så får de väl titta bort då! Man måste ju inte stirra in i någons fönster om man inte tycker om det man ser. Tycker jag. Men så är jag nog onormalt opryd också. Jag har faktiskt inga som helst funderingar över ifall någon ser mig utan kläder...
Vi ser ju alla likadana ut ju!

Jag vill alltid få in så mycket ljus som möjligt. Men jag tror det kan vara lite svenskt kanske? Vi som är vana vid långa mörka månader under ett halvårs tid vill ta vara på ljuset när det finns??

Moster Mjölgumpa said...

Jag har en kompis som är uppväxt i australien. Hon kom tillbaka till Sverige för tre år sedan och upptäckte hur mysigt det ser ut i allas fönster. I australien har tydligen alla fördraget i fönstrena. Trots att hon tycker att det ser så mysigt ut här så är alltid hennes persienner nerdragna. En gång när jag var där drog hon faktiskt upp dem, och det var för att njuta av snöfallet.

Elisabeth said...

Fy så tråkigt med persiennerna neddragna hela tiden! Jag drar bara ner mina persienner på natten, och i min förra lägenhet gjorde jag inte ens det, då den låg högt upp utan minsta lilla insyn. Dock har jag en granne (eller ja, en granne i grannhuset till det huset jag bor i) som nästintill alltid har något som liknar rullgardiner för sitt fönster. Det spelar ingen roll om det är varmt eller kallt, soligt eller mulet, gardiner är så gott som alltid fördragen ändå. Och utanför gardinen finns massvis med blommor... märkligt. Ibland funderar jag på om personen bränner hemma eller pysslar med något annat olagligt och därför inte vill att någon ska kunna se in i lägenheten. ;D (Tilläggas kan att det verkligen inte är mycket insyn i den lägenheten heller).

Annika said...

Desiree:
Precis, det kanske är vi nordbor som går och längtar efter ljuset hela tiden. Vi har det liksom i blodet.
jag tror också att det ett sätt att måna om sitt privatliv. Konstigt ändå att man har nerdraget alltid, alltid, alltid...

Saltis:
Haha, tack för ett gott skratt!!!
Jag är faktiskt också rätt opryd, men går jag ut i köket på kvällen så då släcker jag...Ingen ska behöva se mina celluliter, hehe!!
Däremot går jag näck i sovrummet och då brukar jag hoppas att ingen ska stå på golfbanan och kika. Fast, varför i herrans värld skulle dom göra det?
Ja, jag minns bilden från din lgh i NYC, det stora fönstret utan gardiner...PERFEKT!! Så skulle ajg ocksdå ha det om jag hade Manhattans skarpor utanför fönstret. Vore ju en ren SYND att stänga dom ute.

Moster M.
Så hon tog med seden med persienner hem :-) Svårt att tvätta ur ränderna, I suppose.
Bra att hon drog upp dom så ni kunde se snöfallet. Du får sakta med säkert locka ifrån henne det där med nerdragna persienner :-)

Annika said...

Elisabeth:
Ja, man kan ju undra över din granne? vad sjutton, är det inte asdeppigt att sitta bakom gadinerna och inte kunna se ut??? man kan undra vad han/hon gör, som sagt.
Själv skulle jag bli tokig. Jag som heller aldrig drar ner...

londongirl said...

Kom jujst hem från en kvällspromenad med hunden och konstaterade att det är så mysigt att kunna se alla hemtrevliga fönster i kavrteret. Nu börjar ljusslingorna komma upp här och där också. Kram :-)

Pernilla said...

HAHA precis det brukar jag också fundera på. Jag har funderat i många år varför det är så. I amerikanska fönster ser man ju aldrig en blomma, endast fördragna gardiner. Det måste ju vara jättedystert där innanför.

Bra att du "vågar vägra nerdragna fönster!!" Jag röstar på dej!!! :)

Hur är det förresten med skor då? Amerikanare har ju en förmåga att klampa in med skor i hemmet :/

Kram

Evas blogg said...

Så otroligt tråkigt att ha fördragna gardiner. Jag skulle inte ens komma på tanek. Jo möjligtvis om jag skulle se TV när solen strålar rakt in. Nej mycket ljus ska det vara, annars skulle jag sova eller deppa ihop för jämnan.

Petra H said...

Ha ha, jag känner precis likadant! Det är så i Belgien och Spanien också, alltid fördraget. Vad är det för mening med fönster överhuvudtaget om de aldrig släpper in dagsljus?? Då kan man ju lika bra bo i en källare!!
Det första jag gjorde när jag anlände till PR var att dra upp alla rullgardiner - vi har ju ändå AC för värmen och nästan alla fönsterna är mot norr så solen står inte på.
Och en ständigt påslagen tv är jag allergisk mot! Tittar ingen, ska den stängas AV.

nika said...

Jag har också märkt att många runt om där vi bor har fördraget. Mina ungar drar för gardinerna i tv rummen och sen drar dom inte ifrån när dom är klara med tvn och det driver mig till vansinne för jag får springa runt och dra ifrån hela tiden.
kram och ha en skön dag

veronika said...

Håller med dig Annika!!!
Det första jag gör på morgonen till kattens förtjusning är att dra upp rullgardinerna. Jag som inte har någon insyn från grannar borde inte behöva dra ner rullgardinerna på kvällen med det är en ritual för mig på något sätt.:) Kan inte heller förstå hur man kan vilja ha det så mörkt inne hela dagen! På sommaren här kan jag förstå för då är det ofta över 40 grader och då vill man hålla ute värmen men på vintern. Sedan har som sagt många tunga och dystra möbler här.

Med det är inte bara Amerikanarna som har det så, många i europa är likadana. Se bara på spanjorer och många italienare.
Min man är den som alltid drar upp persienerna i sitt kontor och tänder lampan i korridoren tills någon på kontoret släcker den.:)För det är alltid någon som tycker et är för ljust.

Anne-Marie said...

JA, varför drar folk för och ner? Fattar det inte. Jag skulle bli heltokig (mer än vad jag är redan :)) om jag inte kunde se ut. Men vad mörkt det måste vara inomhus. Som tur är bor jag på andra våningen nu i min lägenhet så jag behöver inte ha någon som ser in direkt. När jag bodde i min lägenhet i Sollentuna hade jag en väg som gick förbi precis utanför mina fönster och på kvällarna hade jag nedraget så att folk inte skulle kunna se precis vad jag gjorde, men aldrig på dagarna. Kram!

Matildas fikarum said...

Jag avskyr också att ha fördraget. Vår nuvarande lägenhet har tyvärr maximal insyn, så jag måste jämt ha rullgardinerna nere. Hur trist som helst.

Annika said...

Londongirl:
Det är ngt av det bästa jag vet, att ta en kvällsprommis och spana in hur folk har det hemma :-)
Lite svårt att göra det här dock, som du förstår, haha!!

Pernilla:
Astrist! Förstår inte hur dom står ut i halvdunklet som alltid måste råda därinne. usch, jag får rysningar bara av att tänka på det...
Att kliva in med skorna...Indeed, men vet du, det har jag vant mig vid. Det kanske låter konstigt, men det har jag helt svalt. Skulle inte kräva att ngn tar av sig skorna hos mig. Likaså travar jag glatt, och tacksamt, in med dojjorna hos andra...(dom ska vara glada att slippa min fotjos, haha)

Kram!!

Evas blogg:
Jag vet...verkligt trist...Jag skulle också deppa ihop totalt. Jag begriper inte att det är så här...och det verkar vara som så att vi i norden är unika. Alla andra verkar dra för...

Petra H:
Det är väl så att det är vi nordbor som kanske är udda på den punkten att vi vill ha IN ljuset. Helt blåsta på dagsljus som vi ju ofta är (i norden) många månader per år...
Lustigt att det är på samma sätt i Belgien. Det är väl inte heller känt för att ha så mkt dagsljus under vinterhalvåret. Underligt...

Och TV:n, don't get me started...JAG hatar tv-apparater som står på för ingen. Blir tokig. Blir tokig av att ha tv:n på under dagen no matter what...

Annika said...

Nika:
Helknäppt...och så kan jag förstå att du blir tokig på att dra ifrån gardiner i tv-rimmet hela tiden också...IN med ljuset.
Kram!

Veronika:
Härligt att kissen blir glad över det härliga dagsljuset :-)
Sen blir jag full i skratt över din makes jobb också..Han drar ifrån och tänder...Och sen släcker dom andra.
Möblerna i hemmen...ja, många har det ju verkligen dystert hemma, inte alla såklart, men ganska många...
Nej, det är sant, det verkar som om det är vi nordbor som är unika med att INTE dra ner och inte dra för...

A-M:
Jag förstår heller inte hur folk står ut med att leva i ett evigt skymningsland. Hutter..frys...
Skönt att du inte har ngn insyn.
Om man hade full insyn skulle man naturligtvis dra för. jag ockå. Iallafall på kvällarna.
KRAM!!

Matilda:
Jag förstår att du inte vill ha fråndraget om du har full insyn. Jag har också full förståelse att du tycker det är trist att ni måste.

Lullun said...

Ja, varför ska man egentligen ha fönster om man inte kan se ut? Själv drar jag aldrig för, undantaget i köket på kvällen ibland - när jag står och dansar & sjunger medan jag diskar typ, då våra grannar går förbi precis utanför, på den smala gången. Och när vi ska se på TV om sommaren, när solen står och lyser dygnet runt. Men det är också det. Några persienner äger vi inte ens. Men kanse man tror det skyddar mot inbrott, eftersom ingen kan se vad de har och om det är någon hemma eller inte... :-)

aussiekicki said...

Vi har inte problemet med någon insyn då vi bor 16 våningar över gatunivå men solen däremot... Vi har västersol i sovrum, gästrum och vardagsrum och det blir helt olidligt varmt på eftermiddagarna. Men jag håller helt med. Jag får lite klaustrokänsla att vara tvungen att dra ner rullgardinerna. Synd på utsikten dessutom.

Kram!!

leopardia said...

haha, inte helt otippat har jag persiennerna nere allt som oftast, pga latheten att jag inte orkar dra upp dem när jag vaknar...

däremot läste jag en intervju med en inbrottstjuv nån gång och han berättade att de kunde kolla persiennerna i husen och framförallt om de hängde lite snett, så visste de att ingen var hemma, för svensson lämnade inte sneda persienner i två dar i rad...

Annika said...

Leopardia:
INTRESSANT!!! Det där om tjuvarna! det stämmer nog, ofta iallafall!