Thursday, November 08, 2007

Mörkerkörning!

Vet ni en sak jag starkt ogillar? En sak jag faktiskt numera drar mig för att göra, men ändå måste göra: mörkerkörning.
Jag har märkt att mitt mörkerseende har blivit sämre med åren, mycket sämre. Numera känns det som om det liksom kommer en hinna över ögonen i mörkret. Jag märker till min fasa att det är svårare att bedömma avstånden på bilar i mörkret. Det är inte kul det här, och jag är bara 41 år. Hur ska det bli när jag är 70?
Värst är att köra i mörker och regn. Det är nog det vidrigaste som finns när ljusen speglar sig i asfalten i alla möjliga färger.

Och ja, när vi ändå är inne på ämnet kan jag ju passa på att berätta hur otroligt dålig gatubelysningen är här ute i åtminstone min förort. Gatubelysning tas ju för givet på dom flesta ställen i Sverige, eller hur?
Så ICKE här. Här finns det gatubelysning på stora leder, men på mindre leder och på småvägar får man klara sig bäst man kan. Mörker råder. Oftast är inte ens vägrenen vitmålad så det kan vara svårt att se något alls.
Igårkväll körde jag hem en kompis som varit här för att leka med Karolina efter skolan. Den här flickan bor en bit härifrån, i ett stort hus mitt ute i det som KÄNNS som riktiga landet. Landet fast i stan...
När man svänger in på dessa småvägar som går genom skogar och bebyggelse är det totalt kolsvart, backigt och kurvigt, inte en gatlykta. Jo, ibland kan man se en enda om det råkar vara en korsning, annars inget ALLS. Fy sjutton så otäckt. Jag märker hur jag sitter på helspänn vid varenda krök och backkrön.
OK, det kan man väl köpa att slingriga småvägar är oupplysta, men alla småvägar? Och alla mindre leder? Runt om mitt hus på vägarna i mörkret är det totalt svart, förutom i just korsningar som jag nämde ovan.
Jag undrar just varför det är på det här sättet? Och jag tror ju att samma sak gäller över sgs hela USA.
På landet hemma kanske det inte är så upplyst nattetid heller, men då finns starka reflektorer i vägbanan och framförallt vid vägrenen.
Men det här är inte på landet. Det här är i knökrika Fairfax County.

Min syn är perfekt för övrigt. Det är efter mörkrets inbrott den börjar spöka med mig.
Så, ja...det är bara att Keep on driving...regardless.

En fin torsdag tillönskas er alla!

31 comments:

Matildas fikarum said...

Jag lider av samma sak och har alltid gjort. Att köra på oupplysta vägar är nästan en omöjlighet för mig. Bilens strålkastare räcker inte! Särskilt om man kör fortare än, typ, 50 km i timmen. Det är verkligen ett problem, men i Sverige, som sagt, så är det sällan man kör på vägar som varken har markering eller gatlampor. Jag vet inte om det finns något "bot" mot nattblindhet, men det vore ju bra! Och tyvärr så har många som ser bra i mörker inte särskilt stor förståelse för problemet.

Lollo said...

Ja, mörkerkörning är spooky. Särskilt om man inte gjort det på ett tag. Jag tycker det går lättare när man gör det ofta. Som om synen blir bättre på något sätt..!?
Och visst är det bra i Sverige med reflexer och vita sträck! *saknar* Här har vi inget av det. Men däremot riktigt djupa ofta stenbelagda, diken och smala vägar! Jätteskrämmande att köra på, speciellt i snöoväder och mörker. Dock har vi hyffsat med belysning, men det kan väl förklaras med att det bara finns vägar inne i städerna. Det går inte att köra mellan någon av landets städer och i bygderna finns vanligtvis det inga billar alls..!

Annika said...

Matilda:
Det är verkligen otäckt. Och det blir så oerhört jobbigt att sitta så koncentrerad hela tiden också.
Ska leta lite på nätet och se om eventuell bot finns, men det är nog tveksamt...Tyvärr...

Lollo:
Ja, att du får träning i mörker och halkkörning där du bor är givet ;-)
Kan tro att det är otäckt att köra på dom vägarna du berättar om. jag hade förmodligen vägrat att köra överhuvudtaget som är van vid breda amris vägar.
Intressant det du skriver om att ma ninte kan köra mellan landets städer...Återigen slås jag av hur exotiskt du verkligen bor...och återigen lockar Air Greenland från Baltimore :-)

aurorabuddha said...

Har i SA ar det oxa jamrans svart pa natten. Jag har precis samma svarighet som du. Jag har hort, dock, att glasogon med gula glas ska hjalpa med det har problemet.

Jag ger goda rad utan att nagon har bett om det och utan att ha provat gula glasogon sjalv! :o) Jag *blir* inte battre med aren. :oD

(Jag var tvungen posta det har tva ganger innan det kom up...)

LindaLotta said...

Jag känner så väl igen mig.
Jag fullkomligt hatar att köra bil när det är mörkt och det blir ju mörkt redan vid fyra på eftermiddagen nu.
Jag blir också väldigt irriterad av mötande trafik, deras strålkastare.
Efter att ha stirrat ut i mörkret så bländas jag av ljusen på de mötande bilarna.
Och precis som du skriver, kombinationen mörker och regn :(
Hemma på vår lilla väg finns inte heller några ljus, men det är så kort bit så det får jag leva med.
Men det blir sådana kontraster!
Fast å andra sidan kan man njuta av en stjärnhimmel :)

Annika said...

Aurorabuddha:
Gula glas? Ja, men det kanske kan vara värt att pröva. Jag är öppen för alla förslag.
Bäst att kolla kommentarerna ja...Blogger kan vara nog så stingsligt ibland vad gäller publicering av kommentarer. Iland har jag försökt gem ggr innan "det tagit", men jag tycker att det blivit bättre på sista tiden...överallt (peppar, peppar)

Lindalotta:
Helt sant. Fördelen är att man kan se stjärnhimlen!!
Mötande trafik är VIDRIGT och även att ha ngn stor SUV eller minivan bakom dig där lyktorna bländar i backspegeln...Gaahhh...blir tokig.
P har inga problem med mörkerkörning. Är detta mer ett kvinnligt problem???

Lia said...

Jag lovar dig att mörkerkörning är precis lika vidrigt när man är 25! Jag är rätt kort, sitter alltså i ögonhöjd med mötande bilars lyktor (känns det som iaf) och blir helt blind! Ingen höjdare alls. Tycker du är modigt som kör i alla fall, jag hade nog fegat ur lite=). Kram

SweFlo said...

Alltså, INGEN gatubelysning som är hjälpsam! Och vägmarkeringarna är inte så självlysande som de är i Sverige! Kan vara kanonsvårt att se ibland, specieltl om det regnar. Nu har jag turen att jag känner de flesta vägarna här utan och innan, så det hjälper en hel del! Jag är oerhört närsynt, och på natten ser man helt klart sämre då även om man har bra glasögon...

Bloggblad said...

Min man är närsynt och ser alltid sämre vid mörkerkörning än vad jag gör - dvs det märks vem av oss som gnäller mest...

Kanske dags att käka morötter? Det är ju inte spex att A-vitaminer är bra för mörkerseendet.

Fia said...

Det är en av de saker som gör att jag nästan alltid kör våran bil, för maken tycker det är svårt att köra i mörkret. Jag har märkligt nog inga som helst problem med det? Jag tycker dessutom OM att köra i mörkret, men musik på så där lite lagom...nu sabbas det ju utav att maken sitter och leker med vår Tom-tom hela tiden, men jag hoppas han ska tröttna snart ;P
Torsdagskram!

Malde said...

Mörkerkörning är inte så kul, men vad ska man göra? Jag kommer ihåg en mörkerkörning för ca 10-15 är sedan. Jag kom in i en skog, det var november ca kl 18, regn, nylagd asfalt,ingen gatubelysning och de hade inte hunnit måla vita streck ännu. Det var INTE kul. Jag var tvungen att köra för jag skulle hålla en Tupperwaredemo.

Mamma undviker numer att köra i mörker så mycket hon kan. Hon fyller 70 nästa sommar.

nika said...

Hej vännen
Jag har precis samma problem som du. När jag har kört i mörker eller regn eller både och ...så är jag alldeles stel i nack och axelmusklerna som jag spänt mig. Inte roligt alls.
Läste i en annan blogg att det bara är 51 dagar till ju och jag som tyckte det var sommar precis. Ha en fortsatt bra torsdag

Annika said...

Lia:
Jag har nog alltid tyckt det varit svårt och jobbigt, men det HAR blivit värre med åren. Jag försöker undvika det, men det ÄR omöjligt här i bilarnas förlovade land. man måste, helt enkelt...
Kram!

Sweflo:
Visst är gatubelysningen här katastrofal, och varför?? I detta bilens land...
Jag tycker det är otäckt, otäckast att inte kunna bedömma avstånd och så blir jag så lätt bländad. SUCKS!!!

Bloggblad:
Japp, jag ska köpa in ett stort parti morötter och äta, äta och äta för att sedan kasta mig ut i mörkret med klar blick ;-)
I WISH!!!
Så då är det du som glatt kör i er familj efter mörkrets inbrott :-)

Fia:
Vad mysigt det låter när du beskriver era mörkerkörningar...lite skön musik och en avslappnad Fia B vid ratten...HÄRLIGT!! ja, minus makens lekande då, ha, ha...
P har inga problem i mörkret och TACK och lov för det.
KRAM!!!!

Malde:
Nä, vad ska man göra?? man har ju inget val. Man måste UT i mörkret.
Din resa på den nyasfalterade
låter inte kul. Det låter lite som min resa in i Reston-Vienna skogarna igår :-)

Annika said...

Nika:
Ja, vi är inte ensamma...OCH vi har ju inget val heller: vi måste UT!! Jag har så ont i axlarna efter att ha kört i mörker...otäckt är det.
JA!! Snart får vi börja julblogga på riktigt..Ska bli jättekul!
Har du börjat julshoppa? Inte jag.
Ha're så gott!!

Desiree said...

Du är inte ensam. Jag gillar inte heller att köra i mörker. Håller med dig om att det är extra jobbigt då det regnat och allt liksom reflekteras. Precis som där ni bor så är det inte någon vidare gatubelysning i vårt område där vi bor. Det finns beslysning men den är ganska sporadisk på sina håll så det är ibland långa sträckor som är riktigt mörka.Slår på helljuset så fort det inte kommer mötande trafik för att se bättre.

Saltistjejen said...

För mig är det jobbigaste att jag ser skyltar rätt dåligt när det är mörkt. Måste komma närmare dem på ngt vis och då blir man mer stressad. T ex om man ska svänga av vid ngn avfart men måste invänta skylten innan man vet exakt vart man ska svänga.

Annars tycker jag ibland att körning i gryning/skymning kan vara ännu knepigare än i mörker.

Hanneles Christmas said...

usch att köra i mörker och regn, sonen gillar inte det heller, så beror inte bara på åldern. Jag hoppar till, när reflexerna rör sej och jag tror att jag kört på nåt, inte kul med gatubelysning heller i regn...

Anne said...

Intressant du tar upp det här, uppenbarligen verkar det se ut så här på fler håll i USA alltså. Jag har varit irriterad över det här, den dåliga belysningen så fort man kommer ut på mina småvägar men trott det bara här det är så, verkar dock se ut så runt om i landet alltså. Känner precis igen det du skriver, och sen är det kanske nån enstaka lykta i en korsning men annars får man klara sig i det becksvarta mörkret. Gillar det inte!!!
igår kväll hade vi mycket dimma, det blir ofta dimmigt här under hösten och på kvällarna, jag tycker det är jätteobehagligt köra då.
Hur som helst, ha en riktigt bra torsdag Annika!!!

veronika said...

Kunde inte lata bli att le nar jag laste ditt inlagg idag.:) Fick mig att tanka pa en rolig artikel i Tara tidningen nr 12 dar det sitter ett gang kvinnor pa 40 + och pratar om hur det ar att vara 40 ar om har pa tarna, daligt morkerseende mm, den artikeln fick mig att skratta.
Men som du ser sa ar det manga med dig inklusive mig som har problem med morkerkorning, men jag kan halla med at det har blivit varre senare ar.:)
Vet att billyktorna ar annorlunda gjorde har till det samre an pa Svenska bilar, darfor blir man lattare blandad har en hemma. En gang korde jag over en stor resarmadrass som lag mitt pa vagen.Det var mycket traffik i alla filer , morkt och regnigt sa det var bara att kora over madrassen och blunda , men det gick bra.:)

Victoria said...

Jag gillar inte heller att köra i mörker, tycker att jag ser sämre än jag borde. på något sätt...
Häromkvällen skulle jag till en kompis och skulle testa om vår GPS skulle leda mig rätt och då visade den in mig på en tvärsöverväg, inne i ett stort bostadsområde utan belysning - precis kolsvart!! Det var inte roligt att köra där kan jag säga.
Kram/Vic

Annika said...

Desiree:
Om jag har chansen, och kan, så åker hellyset på...Ofelbart. Men ibland funkar det inte eftersom man har mkt mötande trafik.
FATTAR inte att gatubelysninge är så dålig i amerikansa 'burbs...

Saltis:
Ett klart stressande moment som jag också lider av, och blir stressad av...hualigen.
Mörker är inte kul...
Nej, att köra i skymning och gryning kan också vara knivigt inte minst för att det ofta kan vara dimmigt då, och det är aldrig kul att köra i dimma...
Nu slipper du ju bilkörning där på din ö, och det måste vara SKÖÖÖNT!!!

Hannele:
Nej, jag gissar att det inte är åldersbetingat...Ja inte kul med regn...det gör att det blir ännu värre.
Precis som du hoppas jag också till när ngn i reflexer dyker upp vid vägen...

JaCal said...

Är det verklgigen ett åldersproblem - är det liksom inte ett mänskligt.. att vi ser sämre i mörker? *fniss*?

Intressant vad Bloggblad skriver - kanske närsynhet har med saken att göra? För jag gillar INTE mörkerkörning heller. Och det har inte blivit sämre - utan har alltid varit dåligt. Gillar inte mörker alls faktiskt. Ont om gatulampor är det här också. Fast då är det ju inte så otroligt mörkt som i Sverige på vintern.

Ibland kan jag sakna de lågna vinta ränderna - de små plupparna här gör ju ingen människa glad... man få ju sitta och kisa som värsta tanten (och det är jag INTE. Ännu) för att klura ut hur vägarna går. ;-)

Annika said...

Anne:
Det verkar se likadant ut överallt...Det är otäckt om man undrar : VARFÖR???
Dimma, som sagt. är ju riktigt otäckt att köra i...hu, hu!! Det gillar jag inte. Känner mig som Asta, 87 när jag är ute och kör bil dimmiga dagar...och sen kombon dimma/mörker...don't get me started...
Ha det så fint ikväll! Och hoppas Grey's blir bättre än det har varit.

Veronika:
Fniss...den artikeln har nog hög igenkänningsfaktor skulle jag tro, ha, ha!!!
Skulle jag vilja läsa...
Mökerseendet har blivit sämre, helt klart. Det har väl aldrig varit KUL att köra i mörkret men nu tycker jag att det har gått från bad till worse...
Ja att bli bländad i mörkret av mötande trafik, eller av en SUV eller minivan som ligger bakom är VIDRIGT!
Så hemskt OTÄCKT för dig att köra över den där madrassen...Hutter..

Victoria:
Förstår att det var vidrigt när ni var ute o prövade GPS:en...usch och FY!! Sådant är aldrig kul.
Vi är många som inte tycker om det här, det är tydligt!!
Kram!!!

Annika said...

Jacal:
Jo, det är väl det---mänskligt, vi är ju inte katter. Men jag tycker verkligen att mitt mörkerseende har blivit dåligt...
From bad to worse alltså...
Att sitta och kisa i mörkret och försöka läsa gatskyltar är vidrigt, vidrigt...och sen detta att det verkligen är så dåligt upplyst. OM det inte varit det hade det ju varit mkt lättare.
Bloggblad har nog en poäng där med närsyntheten, skulle jag tro. Inte för att jag har synfel (ähummm, vem VET förresten?), men det kanske är ännu värre för er som är närsynta???

Matildas fikarum said...

Här står lite om nattblindhet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Night_blindness

Pernilla said...

Jag känner precis likadant. Jag har oxå börjat "se dåligt" i mörkret.
Sen har vi ju en idiotisk regel här i Sverige att alla som går har företräde om dom ska över vägen.. vilket är ibland livsfarligt!!
När man kör i mörkret och asfalten är så där blöt och svart då är det inte lätt att se en som går och speciellt inte om dom inte har reflex. *grr* Den regeln gillar inte jag :)
Kram

Millan said...

Det ar lite konstigt faktiskt men jag gillar faktiskt att kora bil pa kvallen. Jag har alltid gillat att ensam kora bil nar det ar morkt ute och att ha pa hog musik. Fraga mig inte varfor.... kanske for att jag vaxte upp i Karlskrona dar det knappast fanns nagon trafik pa vagarna och det var alltid nara hem till nagon man kande sa hjalpen fanns alltid runt hornet om nagon skulle handa..
Har tycker jag over huvudtaget inte om att kora bil, men maste jag valja sa kor jag hellre pa kvallen. Men inte pa grund av morkret utan for att det helt enkelt ar mindre trafik da...

Tina said...

Mörkerkörning är jobbigt. Men det blev bättre för mig när jag fick glasögon...men om du har perfekt syn så är det kanske något annat som är fel....Du får kanske montera världens strålkastere på bilen :-))

Annika said...

Matilda:
TACK!! Ska kolla upp länken!!


Pernilla:
Ja, det stämmer, ni har lagen om att man måste stanna för forgängare vid övergångställen. Kan tro att det kan vara svårt ibland om man inte SER folk. FY så otäckt. Här i US tycker jag folk är utrdåliga på att använda reflexer och det finns väl inget värre än när det plötsligt dyker upp en svart skugga vid bilen, huamig!!
KRAM!!


Millan:
Du och Fia!!! Ni gillar att köra i mörkret med musik på...Det låter så himla skönt!!! Jag skulle också vilja känna så.
Karlskrona kommer du ifrån, aha, min pappa är från Blekinge, från Kuggeboda utanför Ronneby. Men hans fldrar var trädgårdsmästare och stod ofta inne på Karlskrona torg och sålde blommor och grönsaker. Han fick också stå där ofta, ofta. Karlskrona är så vackert, ja hela Blekinge förresten.
Jag tycker inte heller att det är sådär jättekul att köra, vare sig natt eller dag, men jag måste ju så...

Tina:
Synen borde nog kollas...faktiskt tror jag det. Inte för att jag ser dåligt alls, men man vet ju aldrig...
YESS, jag är säker på att det skulle uppskattas väldeliga om jag monterade stålkastare på bilen, ha, ha!! Sverige-stollen är ute igen..

Millan said...

Aha, ja jag ar ju egentligen fran goteborg men flyttade till Karlskrona nar jag var 17 och tog saledes mitt korkort dar och eftersom jag bodde dar innan jag flyttade till england ar det framst det omradet jag forknippar med bilkorning.
Ah det ar sa mysigt med marknaden pa torget i karlskrona!! Jag har ofta kopt blommor dar!

Annika said...

Millan:
Jamen det var nästan det jag trodde, att du var mer Göteborgska än Blekingska!! :-)