Wednesday, November 14, 2007

JULBUBBEL

Läste igår på Annes blogg att hon längtar efter att börja pynta pch pyssla inför----JULEN!!!!

DET gör jag med kan jag säga. Jag riktigt känner det som ett litet julbubbel inombords. En glad och barnslig förväntan inför den tid som komma skall.
Jag har aldrig kunnat lägga det barnsliga vad gäller julen bakom mig. Pirret har aldrig lagt sig, och lycklig för det är jag!

Anne skrev att hon ser fram emot att pynta upp sitt hus, pyssla lite. Hon skrev om lyckan över att se allt pynt ute i butikerna nu, och ja!!! JAG kan bara hålla med. Jag måste liksom hejda mig själv en smula när jag är inne i vissa butiker. Tänka att; Nej, men DU kan inte börja köpa julsaker ännu. DU måste vänta tills efter THANKSGIVING!!!
Thanksgiving äger för övrigt rum den 22 november iår.
Är det fritt fram att pynta efter det? Njeaaeeaa...Jo, vissa sliter upp julgranen redan efter att kalkonen är uppäten, då är det JUL hos vissa!
Vad jag planerar i "Operation Julpynt" är att sätta upp alla utebelysningar helgen efter Thanksgiving. DET ska bli mig ett sant nöje då det är så vackert att titta ut över körsbärsträdet när det är inklätt i vita små lampor. På decket har jag ljusslingor i olika färger.
Kanske får även adventsljusstakarna, de sjuarmade, åka fram helgen efter Thanksgiving, jag tror det.

GRANEN då? Frågar sig någon därute...
Granen ja, säger jag...Den vill jag helst köpa runt den 1 december. Jag vill helst KLÄ granen den helgen också. Detta låter nästan som ett helgerån för alla Nordbor som läser min blogg, men faktum ÄR att vad gäller gran och pynt har jag helt lagt mig till med den amerikanska seden att ta in granen tidigt. Jag tycker som så att det HÄRLIGASTE händer INNAN julen. Varför då inte njuta av pyntet fullt ut?
Jaha, frågar sig då någon, och när SLÄNGER DU UT den barrande rishögen då????
Barrande rishögen? Jo, jag slänger ut den runt 2 januari, och till min stora förvåning barrar oftast granen minimalt. Måste vara god kvalitet på julgranar här i US of A, det är min erfarenhet. SÅ, jag kör gärna jul fullt ut i en månad.
Works for us! Works for me!

Eftersom jag har grymt mycket pynt så tar det ju en tid att pynta upp huset, och då när det väl är uppe vill jag njuta av det ett tag.
Är det skönt när det packas ner igen? Ja, på ett sätt är det det...Då känns det som att huset genast blir mycket större, ha, ha!!!

Från och med nu skulle jag kunna köra en julblogg fullt ut, men det kommer jag ICKE att göra, men jag kan lova/hota er med att det säkert kommer att bli ett och annat julinlägg här framöver. That's just who Yours Truly is!!

Idag ska jag in till "The House of Sweden" i Georgetown, DC, tillsammans med min kompis Lotta. Vi ska se utställningen om Astrid Lindgren, och det ska verkligen bli mycket spännande. Hittills har jag bara sett "House of Sweden" utifrån. Har inte haft något ärende till ambassaden som ligger i samma byggnad. Sverigehuset har fått den ultimata placeringen i Georgetown. Det ligger precis nere vid floden, precis vid strandpromenaden med alla dess barer och restauranger. Perfekt läge!
Japp, klart kam'ran ska hänga på idag...

Önskar er alla en fin onsdag!

32 comments:

aurorabuddha said...

Namen, nu *ar* jag forst igen! Kan ju inte ra for att jag ar uppe i ottan! :o) Och idag holl jag ut lite, sa att jag inte skulle vara forst. Oh, well.

Jag smaller upp julen helgen efter Thanksgiving - det ar ju om bara en vecka! I ar har jag sa himla mycket att gora, sa kanske far det vanta en vecka till i ar.

Man firar ju inte advent har - det ar faktiskt en katolsk sed, det visste inte jag. Jag har alltid velat ha elektriska ljus att satta i fonstret, men jag har aldrig hittat det har. Inte ens pa Ikea.

Nar jag tar ner julen brukar jag alltid kopa tulpaner, dom ar sa var-lika. Men *jattedyra* har.

Annika said...

AuroraB:
Ha, ha...Jag inlägget är väl inte fem minuter gammalt än en ggn.
KUL att du är först igen...

Yes, det är kul att smälla upp julen.

Advent firas väl nästan bara i kyrkorna här, och så bland oss Euro-trash people, ha, ha!! Eftersom min makes familj tillhör Episcopal kyrkan så går vi dit ngn ggn i juletid, och där finns Adventsljusstakar i form av fyra ljus. Men i hemmen...Nej, där finns det inte att hitta.

Tulpaner är vackra...skulle jag också gärna ha..

Petra H said...

Åh nej, jag kan inte lämna kommentarer!! och har precis tappat bort hela kommentaren jag skrev... :-(
Försöker igen: jag har också smittats av julpyntsbacillen i år, kanske för att jag ska vara "julvärdinna" för första gången. I vanliga fall åker jag ju hem till Sverige och får all julstämning där så jag har inte brytt mig om att pynta alltför mycket i min lägenhet i Bryssel. Men nu ska det ju firas jul i Karibien och jag har shoppat loss i Sverige på Åhléns, Bruka, Ikea och Duka för att kunna pynta och få till lite julstämning trots sol och värme...

Annika said...

Petra H:
Men, what's up with the comments??? Nu lyckades du, och nu finns du här. Men så underligt...Är det koden som gör att det blir jobbigt? Borde kanske ta bort den ett tag för att se om det "lättar"...

Men vad kul att du nu köper med så mkt mysigt svenskt till the sunny island of PR!!
Det blir en klart ovanlig jul att fira i Karibiens sol. Ska bli spännande att följa!!!

Matildas fikarum said...

Hos dig blir det då jul med råge!

:)

Vad kul!

Här har vi bara tre julpynt. En liten liten plastgran och två små tomtar. Det räcker så bra. Fast det vore nog skillnad om vi hade gäster över julen.

Sporty Spice said...

Hemma klädde mina föräldrar granen dagen innan julafton, på kvällen efter att vi barn gått och lagt oss. Så när man vaknade på julaftonsmorgon tassade man upp såg den för första gången. Sen blev det varm choklad och lussebullar till frukost, en julklapp och sedan krypa upp i soffan och lyssna på när mamma läste en julsaga. Mycket mysigt! Men nu tar jag in granen den 1 december, precis som du. Så att man hinner njuta av den. Adventsljusstakar tar jag dock inte fram föer första advent. Allt far ut trettondag Knut.

Petra H said...

Nej, det är inte koden som ställer till det - det är blogger, hade samma problem på en annan blogger-blogg imorse, det blir ngt tekniskt fel när jag trycker "publicera"! Grr, men nu verkar det ju funka igen!
Förresten vi gav ju Os föräldrar en adventsljusstake i tidig julklapp, får se om de tänder ljusen... Adventsstjärnan de fick förra året satte de upp och Os mamma tyckte att den var såå fin!

Mie, Absolut Guldkant said...

Oj oj du har mycket mera jul än jag hör jag! Gran förstås o så adventsstjärnor eller stakar och några tomtar.. Thats it;)
Hoppas ni får en toppendag med Astrid Lindgren!

leopardia said...

ja, här slås det in julklappar för fulla muggar... men julpynt, njae, inte i mitt hem, det får stå över till mammas hus. jag tycker att tomtar så ofta ser ut som perversa snuskgubbar, tyvärr... dock får det väl mig för all del att skratta lite...

Fia said...

Bring it on Girl!!!

Jag ska snart börja med alla mina julrecept på min blogg! Detta med att laga mat, fixa glögg (och änglapink ståss), baka kakor osv är ju årets höjdpunkt!!!!

veronika said...

Jag borjar ocksa sa smatt att langta till julen. Borjar forberera mig for att bestalla julskinkan fran Nordic house bara det ar en hel procedur jag lovar dig.:) Alla namn pa de som bestaller julsinka skrivs in i en stor gammal bok, det kanns som forr. Lite mysigt samtidigt, men man ska inte ha brattom! Ingen julskinka om man inte bestallt langt i forvag.
Vi har gatt tillbaka till den svenska traditionen att ta in granen dagen innan och pynta den pa kvallen. Det ar JUL for oss!:)
Det kandes inte ratt for oss att ta in granen innan, vi provade nagra ar. Men julstjarnor, adventljustakar aker fram i borjan pa December.

Ha nu en trvelig dag i Georgetown!Det lat verkligen trevligt!
Sjalv ska jag till San fransisco med sonen pa ett par dagar. Var med maken i SF over helgen sag en konsert pa legendariska Fillmore, superbra! Stod i over 6 timmar, gissa hur jag kande mig dagen efter..;)

Petra said...

Vad härligt att du är en julmänniska! Jag älskar julen, doften av jul är oslagbar!!! Och pyntet, och knäck! Underbart! Ser gärna foton av ert fina pyntade hus sedan också. :) Men... är lite osäker på hur denna jul kommer att te sig hos oss, eftersom det är vår första jul med Nemo. Är rädd att julgran kanske inte är aktuellt i fler dagar än de vi är lediga själva...

Hanneles Christmas said...

Haha, härligt, du är som Astrid Lingren, lite barnslig :)

Desiree said...

Astrid Lindgren utställningen låter trevlig. Hoppas ni får en riktigt skön och trevlig dag. Vad gäller julpynt och att klä granen så finns det åtminstonne två freaks i vårt område varav den ena är vår granne som redan förra helgen tagit in granen och klätt den. Att klä granen redan 10 november tycker jag är lite extemt. Tycker att efter thanksgiving är helt ok men två veckor innan!

Anonymous said...

Jag älskar oxå så att julpynta!! Varje år tror jag mej behöva ngn ny adventsstjärna eftersom de gamla nog har gått sönder, eller????
Vartannat år när vi åker neråt över jul o nyår brukar jag faktiskt inte pynta så mkt.Det är bara dax att ta ner allt när vi kommer hem igen!

Kramar från Anette

Anne said...

Yes, som man längtar nu! Jag har nog blivit lite smittad av dig också, för jag brukar inte vara så här sugen och ivrig som jag är i år. För mig håller nog alla högtider på att bli viktigare igen efter att ha varit i slummer ett antal år. Julgranen åker helt klart in efter Thanksgiving, jag gillade ha den framme nästan en månad innan jul (körde den varianten i fjol). Adventsljusstakar (elektriska) hittade jag på Ikea i år (kanske första året?), så nu kommer jag ha några sådana i fönstret. Vi har fönsterbräden och de är förvisso rätt smala men ljusstakarna kommer få plats.
Oj, oj längtar efter att få pynta och greja nu. I år ska jag baka mer än jag brukar, försöka greja med sånt som jag annars inte gör. Känner mig så inspirerad! Köpte fina Martha Stewart påsar och etiketter igår som passar för kakor och godis.
Nej du, nu måste jag sätta punkt medan jag fortfarande kan stoppa mig själv :)

Annika said...

Nu fick jag också lite jul-längtan, hihi. Vi brukar hänga upp julgardinerna i köket och plocka fram ljusstakar, stjärnor och utebelysning på första advent. Tomtarna tar jag fram ett par veckor senare. Oftast har vi firat jul i Finland och då har vi ingen julgran härhemma, men i fjol firade vi jul här i Sverige och vi har bestämt oss för att göra det i år också, och då har vi julgran. Men den tar vi inte in förrän ett par dar innan julafton. Jag visste faktiskt inte att man brukar ta in julgranen så pass tidigt som i början av december därborta i US. När jag var liten brukade vi ta in en liten julgran på första advent (Lilla Jul, som vi kallade det) och klä den och så fick den stå inne ett par veckor. Som en slags "föraning" inför den "riktiga" julen.

Annika said...

matilda:
Ja, jag är ju lite barnslig när det kommer till julen. Dras med av allt det mysiga.
jsg kan förstå att det kanske är svårt att få upp rätt känsla för det hela i varma Australien...

Petra Sporty:
Ja, hos oss tog vi in julen den 23...det var mysigt och väldigt speciellt, men nu tycker jag den amerikanska stilen är jättebra. Hade nog lite svårt för det i början också, men nu tycker jag det är klart vettigast...Sorry alla nordbor :-)

Petra H:
Tycker det där med kommentarerna är så underligt. Hoppas det ordnat upp sig nu, för gott!
spännande att ni gav O's fldrar en adventsljusstake. Hoppas dom kommer att använda den!!!

Annika said...

Mie:
Trevligt på ambassaden, men ännu trevligare att kolla in Miss Sixty, Benetton, Zara, FCUK och Aldo :-)
Köpte inget dock...
Ja, julen ja...jag har nog extremt mkt prylar, tror jag...
kram!

Leopardia:
OCH du får mIG att skratta, som vanligt. Du är för skön!! Snuskgubbar...fniss...
Ja, du är duktig som sitter och slår in klappar nu iallafall. jag ahr inte slagit in en pryl ännu...och den enda klappen jag köpt hittills hittades av dottern...So oh WELL!!!

Fia:
YES!
KUL, det ska bli roligt att få ta del av dina recept! Verkligen!!

Annika said...

Veronika:
AHA, så du beställer din julskinka äkta a la Sverige!! Har kompisar som kör den varianten också. Vet du, vi "syndar" och kör amris skinka från Honeybaked Ham...
Kul att du ska in till SF!! MYSIGA staden SF!!! Lite avis på dig!
Låter kul med konserten på Filmore...skulle nog också vara öm om jag stått i 6 timmar...

Petra Korsnäs:
Ja julen är ljuvlig och underbar!! Minns underbara jular i norrnäs!! Jösses, det är nog den ultimata julen för mig..Jul på landet!
dofterna...mmmm...
Japp, svårt med lille Nemo och granen kan jag tro...Ni får ta in en liten sak, att ställa på bordet...

Hannele:
Ja, det är sant...precis som Astrid, helt klart. Barsnlig :-)

Desiree:
Ok, visserligen älskar jag julen mest av allt, men att ta in granen FÖRE thanksgiving i början av dec är LIIITE för mkt. Nästan ett helgerån! Fattar inte att man ens VILL???
Nå, snart kan vi börja pynta upp med gott samvete...alla oss julfreaks!!!

Annika said...

Anette:
Samma här. När vi åker till Sverige varannan jul så struntar jag också i att pynta upp huset. Ja, jag har lite stjärnor och sådant men ingen gran...
KRAMAR!!!

Anne:
Du håller på att bli en äkta julfreak!! Precis som jag, ha, ha!!!
Detär ju underbart och jag får ständigt hejda mig, men snart är det dags, snart får vi vårt utlopp :-)
Hoppas du kommer att plåta ditt hem vartefter du dekorerar. Det är kul att se!
Imorrn ska jag till IKEA och köpa upp mig inför jul...Hoppas man inte är för sen...

Annika:
jag tycker det låter så mysigt, och finlands-svenskt med att fira Lille-jul...
Jo, hemma är det ju bra mkt vanligare att ta in granen lagom till jul.
Mysigt med gran...oj vad jag älskar det.
Såg dina fina bullar på din blogg...MUMS!
jag skulle också vilja ha julgardiner!!!

Elisabeth said...

Å, julpynt, det är så mysigt! Jag längtar verkligen till advent, för då kan jag ta fram adventsljusstakarna och "minijulgranen" (bordsgran, kanske det heter). Håller med om att julgranen är roligast innan jul, men mina föräldrar får INTE klä sin gran innan jag kommit dit. ;D

Lullun said...

Åhh vad härligt! Jag är också barnsligt förtjust i julen. Har dock en man som närmast lider av klaustrofobi, så jag får inte ta i alltför mycket med pyntatet, men det blir allt en hel del ändå! :-) Lite sparsamt kommer fram till 1:a advent, sedan växer det lixom bara på... :-)

londongirl said...

Har vi börjat julblogga nu?! :-)
Jisses då liggerjag EFTER! Men du vet ju att jag älskar julen lika mycket som du. Jag borde nog bli lite mer amerikansk när det gäller att klä julgranen. Här är det lite av en tradition att den ska kläs dan innan julafton och egentligen är det knäppt. Vi köper alltid en gran som är 3,5- 4 meter hög och det behövs stege för att klä den! Det tar TID så vi ska nog börja tidigare med granen i år.

Jag bara älskar att sitta i skenet från granen (har dessutom dimmer på ljusen så att det kan bli svagt och jätteromantiskt/magiskt sken om man vill) och se allt det vackra eller bara sitta och läsa.

Åh, nu längtar den här fröken efter jullov!
KRAM

Anne-Marie said...

Jag minns min första vinter här och hur förvånad jag blev när jag såg allt julpynt, alla ljus osv så tidigt. Det hade jag ju aldrig varit med om i Sverige. Jag är nog din totala motsats när det gäller att pynta och fixa inför julen eftersom jag inte gör i stort sett någonting. Många skulle säker tycka det var jättetrist men jag tycker det är helt okej. Kram!

Marie said...

det kan väl aldrig bli för tidigt med julpynt! :)

Malde said...

Julen börjar hos oss med att vi bakar pepparkakor efter farmors recept med tonåringar och mormor. Vi började med det när de var små, och de vill faktiskt fortfarande baka... 14, 15 och snart 18 år gamla :-D Det brukar bli första advent, och trots att vi bakar DUBBEL sats (ca 1000 "normalsmå" pepparkakor) är det knappt att det räcker till julafton. Jag brukar få låsa in och ransonera...

leopardia said...

måste bara berätta för dig, jag la in sitemeter på min blogg och nån har hittat dit genom att googla "fettknöl i pannan"... man kan säga att jag garvade gott!

Annika said...

Elisabeth:
Visst är det SÅ mysigt!!
Det lyser ju up så!
OK, så dina fldrar gör bäst i att vänta med granen tills DU anländer och får klä den :-)


Lullun:
jag hör vad du säger...Det är nog bäst att smyga fram pyntet, pö om pö tills det till slut finns mkt, men på det sättet har det ju gått smärfritt för maken :-)
Längtar efter att pynta nu!!

L-girl:
MY GOD!! Det var ingen dålig höjd på granen! Antar att du har massor med prydnader i olika kartonger då som bara väntar på att få hoppa upp i granen!! :-)
Ja, nu är det bara att sätta igång med julbloggandet...Jag ska strax kika in på din sida för att se om ngt juligt och kuligt kommit upp där ;-)

Annika said...

A-M:
Det är helt OK, vi firar ju alla jul på våra egna sätt.
Jag minns också hur jag reagerade på hurt tidigt julsakerna kom upp i början. Det var innan jag blev färgad av det hela också;-)
kram!!

Marie:
NOPE, det är bara att köra hårt nu :-D

Malde:
Gulp..harkel...1000 peppisar!!! DET var inte dåligt DET!!!
Låter som en urmysig tradition fö! Verkligen! Förstår att dina barn vill hålla fast vid det mysiga...

Leopardia:
Du är helt PRICELESS!!!! Du får mig alltid att garva!!
KOMISKT!!!
Fettknöl i pannan...Fniss...NÄR sjutton har du ens skrivit om det???
Love it!!!
Visst är det kul med sitemeter, min bästa vän, ha, ha!!!

JaCal said...

Stor julfan här också! Står redo... nästa lördag börjar det! På söndag är det Det Stora Pepparkaksbaket. Det enda dumma är ju mitt Sverige besök mitt i julfixandet... jaja... får ju passa på att få lite julfix gjort där också...

Annika said...

Jacal:
KUL att vi båda gillar julen så mkt!!!! Nu kommer jag att börja plåga mina läsare med julinlägg titt som tätt. Du kan göra detsamma, he, he...
mysigt med peppisbaket!!
Såg den här kommentaren först idag...Sorry for the delay!!