Monday, November 26, 2007

Att frysa eller inte frysa, det är frågan?

Som ni alla nu vet så bor jag i ett klimat där temperaturen kan växla väldeliga. Vissa morgnar, kan det vid uppvaknandet vara kanske 18 grader nu på hösten, för att sedan på eftermiddagen sjunka till kanske 4 grader. Det är lite schizat, det håller jag med om. Dessa svängningar äger rum då och då under hösten och vintern. Thanksgiving-dagen var det tex 22 grader varmt (helt vansinnigt det också) på morgonen för att sedan på efermiddagen sjunka till 5 grader och blåst.

När temperaturen "dippar" så här brukar det betyda att det ligger en kraftig kallfront bakom. Det har mycket riktigt varit kallt i helgen som just gått, bye-bye du sköna helg förresten, *suck*. På hösten och vintern är det alltid lite intressant att se vad folk har på sig. Man ser allt; från folk som är inlindade i halsdukar, mössor, dunjackor och boots till folk som endast går omkring i t-shirts, shorts och flip-flops. Now, what is THAT all about? Vilken vettig människa sätter på sig shorts och t-shirt en dag när vinden viner och det bara är 2 grader ute? Helt sjukt. Det lustiga, och knäppa, är att man ser en hel del av den här sortens klädsel på gator och torg.
När vi var på bio i lördags såg jag en tjej som var iklädd dunjacka, halsduk, vantar och mössa, men gissa vad hon hade på fötterna? Just det, flip-flops med perfekt pedikyr på dom små fossingarna. Såg helt sjukt ut och jag hade nästan lust att säga det till henne också.
Och ofta, ofta kan man se en påpälsad mamma som går med sitt barn och inte alltför sällan är barnet barbent. Hur tänker man då som förälder? Tänker man såhär; "Ja, det är kallt ute men lilla Ashley fryser nog inte för hon är ju alltid så varm av sig. Det räcker med en klänning och den tunna vårjackan. Barn fryser så sällan. Men själv tar jag nog dunjckan, tjocka strumbyxor och bootsen idag."
Hur tänker man???

Förra vintern höll kylan DC-området i ett järngrepp under lång tid. Det var -12 grader och blåst ofta. När jag då lämnade av Karolina på skolan såg jag ofta barn som kom i shorts och fleecejacka. Fler barn än jag kunde tänka mig släpptes iväg till skolan på det sättet. Jag vet att Karolinas fröknar pratade med barnen, men inte lyssnade dom inte...Dag efter dag kom ungarna till skolan i sagda klädsel. Fattar noll...

Nä, nu är det dags att kolla in dagens väder och avgöra vad det blir för kläder för dottern idag. Shorts är uteslutet, ha, ha...det får hon inte ha på sig förrän det blir vår. Idag ser det ut som jeansväder med den vanliga höstjackan...ska visst bli 12 grader plus idag....

Stay warm!!!

23 comments:

Fia said...

Ja det är verkligen knepigt att förstå hur folk tänker. Eller om de tänker. Jag har just kört iväg de fyra stora hundarna till dagiset och jag lovar att jag var påpälsad då det är regnigt och bara ca 7 grader här idag. Brrrr.

Detta med flipflops har jag i och för sig ALDRIG begripit mig på. Att man kan ha dem på stranden, det är väl en sak, men jag tycker inte de hör till en normal utstyrsel för någon enda vuxen i t ex en mataffär. Att behöva titta på någons äckliga tår osv i mataffär är ju hur äckligt som helst!! Kram!!

Annika said...

Fia:
JA!! jag håller med!! Fötter är ju så snuskiga---måste vi andra se dom också? Både sommar och vinter?? Please...
Det ser så knäppt och, ja äckligt ut...Bespara oss, tack!

Småruggigt här också idag...
Bäst att vi klär på oss... :-)

Kramar!!!

Humlan said...

Och jag som tycker att det kan vara svårt att klä sig här, för att vinden kan kyla så mycket eller för att solen har värmt upp termometern... Så stora temperaturväxlingar som ni har, har jag nog bara varit med om någon enstaka gång.

Jag förstår mig inte heller på folk som inte klär på sig ordentligt och framförallt som inte klär på sina barn ordentligt (eller som pälsar på barnen fast det är varmt!), även om man fryser mindre om fötterna än om ryggen, så låter det verkligen sjukt med bara fötter och dunjacka.

12 grader (uppehåll och helst inte så mycket vind) låter som ett skönt väder. Hoppas det fortsatte så hela dagen.

Tina said...

Jag hatar att frysa är det kallt så klär jag på mig! Du skulle sett mig i lördags :-). Skidkläder är perfekta att ha på sig när man ska ut och fotografera :-)

Sporty Spice said...

Ja, temperaturen åker verkligen berg- och dalbana. På Thanksgiving var jag ute och gick en PW på förmiddagen och mötte folk i linne och shorts. Själv hade jag långärmad t-shirt men blev rejält svettig. Och någon dag senare var det fleecetröja, jacka, vantar och mössa som gällde. Hörde att det ska blir riktigt kallt till helgen och här i CT kan vi till och med få lite snö.

Annika said...

Humlan:
Ja, vi ka nha grymma vädersvängningar som inte alltid är roliga.
Svårt att klä sig, men hellre för varmt än för kallt. Man kan ju ta av sig.
Jag vet, det där med att bylsa på småbarn när det är för varmt är också grymt.
Jag har just kommit in från en riktigt, riktigt skön och behaglig PW! Skönt men mulet idag.

Tina:
JA, det förstår jag. Dina underbara bilder andades ju frost och kyla. Mysigt!

Petra:
Likdant här på T-giving, varmt för att sen bli kallt.
Jag tycker det ser helt knäppt ut med shorts på hösten och vintern oavsett väder. Vänjer mig aldrig vid den synen.
Ja, jag såg att det ska bli en köldknäpp till helgen! Vore mysigt om det kom snö! Ni har säkert större chans uppe i CT.

Petra H said...

Jag gillar inte heller bara tår, jag har bara flipflops på stranden och vill inte ens ha öppna sandaler när det är varmt..
Jag har också reagerat på hur olika folk klär sig när det är varmt/kallt. I Bryssel var det många tjejer som kunde gå i stövlar i juni... stövlar är för mig vinterskodon som man har när det är kallt, men jag tror att utomlands är det mer en modegrej. Jag har tom sett kvinnor i Puerto Rico som har STÖVLAR på sig, det måste vara sååå svettigt!

Bloggblad said...

Jag är frusen av mig och skiljer på vinter- och sommarkläder. Men i skolan är ungarna ute i många minusgrader utan jacka - så fort solen visar sig. Och tjejerna har tunna sommarlinnen och går barärmade inne medan jag har tjock tröja och fårskinnsväst.
Jag fattar ingenting.

Men sen finns det ju killar som går i stickade yllemössor både inne och ute året runt. Det kanske jämnar ut sig totalt?

Annika said...

Petra H:
Jag är precis som du...Jag kan inte heller använda öppna sandaler på sommaren. Tycker så illa om fötter.
På stranden, fine. Annars aldrig.
Stövlar samma sak, aldrig på sommaren. Skulle kännas helt fel.
Ja fy sjutton för stövlar på PR! Svettigt värre...

Bloggblad:
Nej, jag fattar ingenting heller...Låter helt vansinnigt...Hemma också alltså? Det trodde jag nog inte, men kanske inte i samma utsträckning som här.
Tjaa...kanske killrnas stickade luvor sommar som vinter jämnar ut det hela? :-)

Anne said...

Jag har reagerat på samma sak! Det var likadant förra året, man såg folk med shorts i affärerna i kalla januari. Eller med tunna toppar och inga jackor fastän det är bitande kallt. Det här verkar vara ett amerikanskt beteende...
Apropå väder och skillnader i temperatur som du skriver, det är ju inget man är van vid från Sverige, att det ska vara sådana gradskillnader på ett och samma dygn. Det här tyckte jag var så konstigt i somras (då var det större skillnader, nu har vi mera jämna dygnstemperaturer). Då kunde vi ha +15 på natten och tidig morgon för att på dagen vara +35.
Så såg det nästan alltid ut, svala nätter men heta dagar. Märkligt. En annan sak jag märkt här är att det är inte som hetast mitt på dagen runt 12-13 utan nej runt 16-17-tiden, då är peaken.
Oj, oj nu kom jag igång ordentligt på vädersnack märker jag.
Men vi kloka nordbor vi klär oss förstås vettigt!!! ;)

Elisabeth said...

Jaa, ibland undrar man! Men det är väl antagligen modernt att ha tunna kläder på sig kanske. ;D Ungefär som detta med mössa eller inte mössa. När jag gick i högstadiet (slutet på 90-talet) var det töntvarning på att ha mössa, även om det var massvis med minusgrader, snö och blåst, men några år senare var det precis som Bloggblad skriver - mååånga satt med mössa inomhus hela tiden. Mössa och linne var en vanlig kombination, och mössan motiverades med att det ju var sååå skönt med mössa. Såg inte speciellt skönt ut när folk satt där och blev rödare och rödare i ansiktet, haha. Dessutom kan man undra varför det inte var skönt att ha mössa ute några år tidigare. Jag gillar förresten inte heller fötter och har bara öppna skor på stranden eller i mina föräldrars trädgård.

Lia said...

tror nog inte frågan bör vara HUR folk tänker. snarare ett konstaterande att de inte tänker alls. PUNKT.
Tycker det e så mysigt att du får välja kläder till Karolina varje dag. Hon är säkert både välklädd, varm och snygg i skolan. Mamma hade alltid en massa synpunkter på hur jag och min syster skulle klä oss, och det gjorde oss ingenting alls: för det var ju också hon som såg till att vi fick superfina kläder som barn! Kram Annika!

Annika said...

När min mamma och jag går på stan så brukar vi sätta oss ner nånstans och vila benen emellanåt, samtidigt som vi kikar på folk och hur de klär sej, och ja... vi brukar kommentera och fnissa ganska mycket (billigt och barnsligt nöje för två vuxna människor, hehe...). Nu tror jag bestämt att jag måste ta mamma med mej och komma och hälsa på dej, för det låter som om vi skulle ha mycket nöje av att kolla på folks klädval därborta - vi skulle förmodligen skratta och förfasa oss och skaka på våra huvuden! (Själva klär vi ju oss alltid vettigt och smakfullt förstås ;-)...)

Hannele said...

Låter som Göteborg :)

londongirl said...

Jag blir också så fundersam över sånt här. Det jag blir galen på är när man ser föräldrar med påbylsade små bebisar i vagnar INNE i shoppingcenter typ Kista galleria. Själva kan de gå där med jackorna på armen/eller på vagnen och inga mössor på huvudet. Medans bebisarna ligger där och kokar.
HUR tänker de då? Inte alls eller hur?

Annika said...

Anne:
Ja, det är verkligen en mkt underlig syn. Man undrar om dom inte fryser, eller om dom helt tappat känseln.
Ja, det är väl så att ni har svalare nätter där hos dig om somrarna än vad vi har. Här är det hett och fuktigt dygnet runt i sommartid.
Visst är det så att det är varmast på em, precis runt 16-17 som du säger.
Jomenvisst, vi kloka nordbor klär oss vettigt. Inget snack om saken!! :-)

Elisabeth:
Ha, en till som inte gillar öppna skor. Välkommen in i klubben :-)
Så var det när jag gick i skolan också, högstadiet, fast det var på tidigt 80-tal. Ingen hade mössa, det kunde var HUR kallt som helst men mössa var det totalt töntigt att ha på sig.
Ja, sure...måste ju vara urmysigt att sitta i mössa en svettig sommardag...NOT!!!

Lia:
Nej, dom kan bara inte tänka, så måste det vara :-)
Varför utsätter man sig annars för kyla??? brrr...
ja, jag är så glad att jag fortfarande får berstämma Karolinas kläder!! Och ja, hon är alltid bra klädd :-)
kramis!!!


Annika:
Här skulle du och din mamma ha mkt att prata om. Det brukar jag och mina vänner också ägna oss åt ibland. People watching är ju så roligt!! Gäller att inte prata för högt bara, man vet aldrig...
Som sagt, en resa till the US är inte helt fel när man vill kolla in typer och stilar.
Och jag visst, själv är man ju alltid ypperligt klädd, eller hur ;-))))

Hannele:
Göteborg-Reston...same...Hehe!!

Londongirl:
Ja jösses, det där har jag också reagerat på! framförallt i Sverige...Det är plågsamt att se småbarn påbyltade i shoppingcenter...Ibland ligger dom där och har värmeutslag. En hemsk syn.
Hur tänker man som förälder då?? Bra fråga.

Desiree said...

Håller verkligen med dig om att det svänger rätt kraftigt då det gäller temperaturen under vår och höst. Jag kolla ofta vädret innan jag bestämmer vad jag ska sätta på mig på morgonen. Ibland är det 20 grader eller strax över och ibland är det ju under 10 grader numer. Fattar inte att man skickar sina barn till skolan i shorts då det är -12 grader. Låter ju helknäppt. Stay warm du också.

Lullun said...

Galet! Själv så tycker jag tonårstjejerna i Sverige (och ibland även här, men inte alls lika vanligt), som visar magen i vinterkylan går lite väl långt för att upprätthålla någon typ av mode. Men flip-flops?! Jag är bara SÅ glad för att jag har en son som verkligen vill ha på sig mössan när han går ut, men hade han inte velat hade jag tvingat honom. Som förälder har man ju ett ansvar! Men det var förresten tokigt med temperaturjojon. här är ju den som oftast hyffsat stabil (närmast året runt *hihi*), det är vädret i övrigt som ändrar sig istället... :-)

Saltistjejen said...

Haha Flip-flops och dunjacka!!!! Himmel!
Är det något jag brukar frysa om när det är kallt så är det fötterna...

Hellre varma skor och t-shirt än flipflops och dunjacka för min del. Men kasnke ville hon visa upp sina vackra tånaglar om hon spenderat tid och pengar på att få de välpedikyrerade...! ;-)

Matildas fikarum said...

Så där är det här också. På vintern kan folk gå hur påbyltade som helst med mössa, halsduk och vantar OCH en vinterkappa. Men vad har de på fötterna? Just det. Flip-flops. Jag fattar det inte. Dessutom ser det vidrigt ut. Vita, äckliga maskar som sticker ut under byxfållen och vrider sig.

Annika said...

Desiree:
Japp, vädrets snabba växlingar får man lära sig leva med, helt klart. Fast det är jobbigt ibland att hänga med...
Visst är det helt galet att skicka ut sina barn i shorts när det är iskallt. Blir tokig på det...


Lollo:
Gulp...gå med magen bar på Grönland mitt i vintern låter inte som en höjdare. Tycker också det ser helt knäppt ut när man ser tjejer som är ute i sträng kyla och visar magen. Aj, fryser dom inte ihjäl??
TUR att din son gillar sin mössa...

Saltis:
Ja, det ser helskumt ut. Kan tro att det säkert förekommer in NYC också. Där kan man nog se alla varianater, hehe!
Visst är det väl så att man fryser om fötterna först av allt nästan...Brr...

Matilda:
Jamen jag håller HELT med!!!
Det ser verkligen vidrigt FULT ut...RYSER!!!

Millan said...

Jamen visst vi har samma sak har. Det blir visserligen inte sa varmt som 18-20 grader men runt 13 kan det nog bli da och da. Pa morgnarna ser man folk i tjocka jackor och mossor och pa eftermiddagarna gar de i kortarmat och sa varmt ar det faktiskt inte!! Ser sa underligt ut med flipflops den har tiden pa aret...

Annika said...

Millan:
Visst ser det helt GALET ut!!! Blir tokig. Ser helt sjukt ut med shorst och t-shirt också den här tiden på året. Oavsett väder...DET är faktiskt HÖST, nästan vinter...Så de' så!! :-)