Friday, November 30, 2007

Allmänt pladder så här på fredagen...

...Som jag gillar att bo i ett område där man känner sina grannar bra! Det där med att alltid kunna ta hjälp av en granne om det så gäller barnvakt eller att låna en kopp socker. Otroligt uppskattat!
Jag lånar av grannarna ibland, och dom lånar av mig. Häromveckan ringde en granne och frågade om hon kunde få låna vitlök eftersom hon glömt att köpa. Ja, självklart fick hon det. Jag skickde över min lilla hjälpreda Karolina för att lämna vitlöken. Någon dag senare kom grannens son och lämnade över en ny vitlök. Men inte i form av en full lök, som jag lånat ut, utan i form av en liten glasburk med redan pressad vitlök i...
Hmmmm...skumt, detta var något nytt för mig. Men, men det kan tålas att provas, tänkte jag glatt. Det passade bra eftersom jag ändå skulle laga köttfärssås på kvällen.
Sagt och gjort, tog burken ooch läste på den, en tesked skulle motsvara en pressad klyfta. Kan även tillägga att den här krossade vitlöken låg i olivolja. Naturligtvis smakade jag på den och fick nästan hicka...Den smakade så konstigt, så overkligt, så "canned". Det fick mig att undra över min förnuftiga, euro-granne...varför köper hon vitlök på burk??? Som nästan är otätbar? När jag tackade för burken frågade jag henne när hon börjat köpa vitlök på burk, det hade hon gjort länge sa hon. För man sparar jobb och den smakar så gott...
OK, I guess we differed this time around...

Och ja, typiskt, typiskt...eftersom jag så sällan numera använder lill-kameran så är jag dålig på att kolla batteriet i den. Som jag skrev i gårdagens inlägg hade jag den med till Tysons och gårdagens julshopping. När jag skulle ta första bilden på Karolina och lite pynt så dog kameran...ACK JA!!! Så kan det gå.
Fick iallafall rubbet som ska hem till Sverige köpt, och det känns bra. Nu om en stund ska jag skicka det ( fyra stora kuvert modell BIG) och jag BÄVAR för portokostnaden. Varför kan man inte skicka julklapparna genom cyber-rymden? Helt bojkotta posten? Kan inte någon smart person uppfinna cyber-paket-post?
Så, posten here i come!!

Har just sett klart på "Fanny och Alexander" och egentligen borde den filmen få ett helt eget inlägg, och det kanske den ska få också...JA, det ska den. Skriver inget mer om den här nu utan väntar ett tag. Vill bara säga att jag ÄLSKAR den! Det var så länge sen jag såg filmen i dess helhet att jag hunnit glömma mycket.
Men, det är iallafall en Bergman film som jag tycker om, kanske den enda...

Fredag, och Advent står för dörren...
Den här sången sjöng vi i skolan när jag var liten inför första advent medan en liten elev tände det första ljuset i adventsstaken i "Stora Hallen" i Blackebergsskolan på 70-talet...

"Advent, Advent nu tänder vi julens första ljus
Likt stjärnorna det glimma i varje hem och hus
Bered en väg för herran den gamle psalmens ord
kan skingra hat och fruktan som ruvar kring vår jord"

...Det var så vacker och så stämningsfullt. När vi tänt Adventsljuset gick vi till klassrummen igen.
Där fick vi dricka saft, äta lussebullar och peppisar i mörkret med endast tända ljus på våra bänkar. Alltmedan vår fröken läste ur "Marias lilla åsna" som hon gjorde varje jul.

Detta var för länge, länge, länge sen...när Yours Truly var mycket ung...
Idag är hon medelålders och önskar alla en:
FIN FREDAG!!!

27 comments:

aurorabuddha said...

Jag alskar oxa Fanny & Alexander! Jag hyr den varje jul har, for att fa lite *riktig* julstamning! Jag har en san ljusstake med vitt krapp-papper som dom har i den filmen. Jag tror dom kallas Olands-stake? Jag arvde den efter min mamma, den fanns alltid pa det gaende julbordet hemma...

Millan said...

En fin fredag till dig ocksa :-).
Jag kommer ihag att vi laste nagon liknande vers i min klass den forsta advent nar jag var liten. Vi brukade alltid ta med oss en liten ljusstake med ett ljus var som vi hade pa banken. Det tandes sedan varje dag vid lasstunden och jag kommer ihag att jag tyckte det var sa mysigt!!
Appropa att ha hjalpsamma grannar sa kan jag bara halla med. Vara grannar ar visserligen inte sadana som kommer over med middag som Annes gor, men det ar alltid ok att lana ett agg eller vad det nu kan vara. Harom sistens lanade vi just ett agg av en av grannarna och som tack fick de en bit av Pumpapajen som jag bakade med deras agg.. Jag hoppas de tyckte mer om den an jag gjorde.. hm.

Linda said...

Minnena från skoltiden när det var advent är mysiga.
Tror att vi fick höra Marias lilla Åsna, typ en miljon gånger.
Men det var helt okej, det hörde liksom till.
Numera är det adventskaffe hos mamma som är tradition. Sedan många år står dörren öppen för alla som vill komma och så smaskar vi i oss mammas himmelskt goda lussekatter.

malou said...

Medelålders, liksom...Ha!
Jag minns faktiskt inte hur vi markerade advent när jag gick i småskolan, för det var verkligen mycket länge sedan, minns bara att vi tände ljus. Och jag fick inte vara Lucia för jag hade mörkt hår, det svider ännu.

Sporty Spice said...

Ja, varför välja vitlök på burk när man kan välja äkta vara?

Lilla B said...

Vilket trevligt inlägg!
Burkad vitlök när man kan ha färsk. Hmm. Det praktiska är inte alltid det bästa. Men en god grannsämja är guld värd.
Hoppas du får en riktigt fin första dvent tillsammans med familjen.

Petchie75 said...

Jag förstår inte heller varför man väljer konservat när man så lätt kan köpa färskt? Det är som konserverade champinjoner - de smakar ju inte det minsta som färska champisar, jag vägrar köpa sådana, då går jag hellre utan!

Har fortf inte sett hela Fanny & Alexander men har köpt den på dvd (tyvärr utan engelsk text) så den ska vi se i jul med familjen (när O gör ngt annat eftersom han inte kommer att fatta ngt).

Jag känner inte igen den adventsversen men vi hade en adventssång som vi alltid sjöng i skolan och så klart hade vi varsitt ljus som vi tände under sagostunden (Marias lilla åsna är nog en klassiker!).

Ha en trevlig fredag och helg Annika!

Desiree said...

Trevlig advent på dig också. Visst är det bra med grannar man kan låna grejer av. Det händer en hel del att vi lånar av dem eller att de kommer till oss och lånar. Toppen tycker jag. Men jag håller med om att jag också skulle föredra vanlig vitlök och inte på burk. Så jobbigt är det ju trots allt inte att skala och pressa en vitlök.

Anonymous said...

Åh, vilka minnen jag får. Vi läste också vers (minns ej riktigt vilken, men nåt fint - jag kan inte fatta vilket minne du har! du kommer ju ihåg alla sånger, verser, dikter ni läst och gjort under hela din skoltid ). I alla fall, visst var det mysigt i skolan inför första advent. Den där känslan kan man inte riktigt skapa som vuxen.
Vitlök på burk måste vara urk. Jag har sett sådana där burkar i affären, inte för att jag varit frestad köpa direkt men efter ditt inlägg så kommer jag definitivt inte handla en sån burk. Just vitlök ser jag inte riktigt vinningen med att köpa färdig heller. Det tar ju inte sååå länge skala en klyfta och hacka/pressa den.
Mysig granne i alla fall, fnissade lite då jag läste ordet euro-granne. Tyska I kanske?!
Fin fredag önskas dig också!

Annika said...

AuroraB.
Fanny & Alexander är en pamig film!! Mästerverk! Jösses vilka scener! Blir bara förbannand över att den inte är översatt till engelska. Vill ju att Peter ska se den, ju!!
Julscenerna är urmysiga, och sen finns det ju massor av mindre mysiga scener också...hutter...Grymma!!!
Vad roligt att du har så fina ljusstakar hemma. Detaljerna i filmen är helt otroliga!!


Millan:
Visst är det fint med hjälpsamma och bra grannar. Tror nog man får skatta sig lite lycklig där.
Skoltiden och advent var mysigt...Verkar som om alla vi som växte upp i Sverige har mysiga minnen av den tiden.
Hoppas att det fortfarande är mysigt i skolorna och att man får tända ljus och allt...

Lindalotta:
Fröken läste marias lilla åsna varje advent...och varje advent satt vi och lyssnade med största intresse, vi fick ju lära oss varför man firar jul på det sättet också. Ifall vi nu inte visste det INNAN.
Din mammas adventsfika låter urmysigt! Förstår att du gläder dig!!

Annika said...

malou:
Medelålders..indeed...41, du vet..
:-))
Jag fick inte heller vara Lucia ngn ggn, buhu! Hade också mörkt hår. Lucia var ALLTID blond på vår skola, alltid!!


Petra:
Eller hur??? Varför? fattar INTE. Dessutom var den så oätlig...usch..

LillaB:
Tack...
Ja, varför välja burklök när den äkta varan är så mkt godare...skumt, skumt...
Ha en fin första advent!!!

Petra H:
Visst blir man förbannad när inte svenska filmer är översatta till eng!! Varken mästerverk som Utvandrar-sviten eller mästerverk som denna film har eng text? What's up with that???
DU har iallafall en helkväll framför dig! Be sure of it!
Visst var advent en mysig högtid när vi gick i skolan...
Så mkt stämning!
Ha det så jättegott!

Annika said...

Desiree:
Ja, bra grannar är guld värda!!
Desiree, köp aldrig burklöken, den var vidrig. Och ja, hur svårt är det att pressa en klyfta eller två...?? skumt , skumt...

Anne:
Jo, jag har ett bra minne, det kan jag erkänna (än så länge iallafall). Vi hade en sådan enorm musiklärare på skolan som lärde oss ALLT!! och han lärde oss sånger och visor som jag tror alla mina skolkamrater som sjön i kören kan än idag.
Desutom kommer jag från en musikalisk familj, vi har alltid sjungit och jag har hört visor från när jag var baby. Sånt sitter i...
Anne, nu är du varnad...köp aldrig ngnsin vitlök på burk för det är URK! OCH jo, förvånande nog så var det ju tyska I!!! Fattar det inte...
Ha en jättefin fredag!!!

Petchie75 said...

Förresten Annika, jag säger som till Monica i Californien, du får byta land på mig i bloggrollen, jag är ju inte i Bryssel längre ;-)

Annika said...

Petra:
DU har så himla RÄTT!!!! ATT jag ska ändra det!!!
TACK för påminnelsen!!

Annika said...

Det är toppen att ha snälla och hjälpsamma grannar! Vi umgås inte med alla grannar, men några av dem är underbara. När vi åker till Finland tar de hand om våra hundar, klipper gräsmattan/skottar snö (beroende på årstid) och tar hand om vår post. Och vi gör samma för dem förstås när de åker bort. Behöver man hjälp med nåt är det inga problem, vi ställer upp för varandra. Bra grannar gör mycket för trivseln där man bort!

Jag skrev förut att jag inte ser mycket film, men "Fanny och Alexander" har jag sett mer än en gång och den är bra!

Saltistjejen said...

Annika, hoppas du får en riktigt härlig adventshelg!!!

Jag minns också att man hade mycket julförberedelser när man gick i skolan, Sedan slutade det.... Men jag kan sakna det ibland faktiskt.

Däremot har jag varit ett fan av julkalendern på både radio och TV. I stort sett hela mitt vuxna liv. Ja som barn också såklart, men jag har ofta tittat/lyssnat även i vuxen ålder. Förra året följde jag med via SVT online! Jag hoppas kuna göra det iår också! :-)
DET är verkligen jul för mig!!!

Villa Nian said...

Trevlig pladderinlägg :-). Förstår inte heller varför man inte kan använda färsk vitlök! Det är ju inte som om burken tar mindre plats... konstigt! Jag är mycket för färskvaror och använder det så långt jag kan!

Kram och härlig helg på dig!

Tankevågor said...

Ha ha ha jag tycker det var rätt kul det där med vitlöken för jag känner igen mig.
Har också helt underbara grannar som man kan låna saker av och till och hjälpas åt med lite av varje. En dam som är en författare och väldigt bohemisk av sig, hon brukar komma och låna vin av oss sena kvällar när hon har gäster. Hon vet att vi alltid har och vi lånar gärna ut. MEEEEN vi får alltid tillbaka något mysko vin som är mycket billigare än de flaskor vi lånar ut!!! Fniss....men vi tycker så himla mycket om henne så vi bryr oss inte.
Massor av kramar!

Tankevågor said...

Glömde.....Fanny och Alexander är en av mina favoritfilmer också....så det förvånar mig inte ett dugg att du tycker om den! (Vi verkar tycka om samma filmer du och jag)

Hannele på Hisingen said...

Den vitlöken kanske skulle funka, om man värmde den i lätt i smör... Jag var i kyrka med elever idag, musik och tända ljus.

Anonymous said...

Annika! Var pa Ikea idag och det verkar som Ingvar sjalv har last din blogg...for idag da jag bestallde min vanliga laxtallrik brukar jag alltid vilja ha kokt potatis till. Inte for att jag ar nagon storre fan av kokt potatis med skal men pa nagot satt har det varit nostalgi att sitta dar pa Ikea i Kalifornien och kanna sig som hemma i Svedala fran skoltiden..:) men till min besvikelse sa har de slutat med den oskalade potatisen!!

Fanny & Alexander ar en valdigt bra film. Pa senare ar har jag blivit en stor fan av Ingmars filmer , har sett alla och ju mer jag ser dom desto mer forstar jag vilken otrolig manniska han var!

Fick tag pa en svart adventsljustake idag pa Ikea och den du har i fonstret som jag trodde var en gammal slaktklenod , blev sa glad!! Kopte jast idag till Lussebullarna och en microforpackning kostade $2.09!!!! Varfor sa dyrt?? Kassorskan holl pa att svimma men tycker att farsk jast ger betydligt battre och godare bullar.

Snall granne du har! Men instammer att riktig vitlok ar betydligt battre an den pa burk.

Trevlig forsta advent till Er!
Veronika

Annika said...

Annika:
Visst är det viktigt för trivseln att ha goda oc hbra grannar. Man får skatta sig lycklig över att man faktiskt har goda grannar.
Det låter som om ni har bra grannsämja och kontakt, som det ska vara...

Ja, Fanny och Alexander är verkligen en toppfilm! Ska skriva mer om den i veckan som kommer...

Ha det så gott!!

Saltis:
Visst var det mysigt i skolan med alla förberedelser och allt mys. I december satsade verkligen vår skola på mysighet. Det uppskattar jag än idag. På högstadiet och gymnasiet var set slut på myset...
Julkalendet är URMYSIG!! Har ju missat alla egentligen seddan 1990, men ngra har vi på dvd, som Pelle Svanslös tex...Urgullig. Ska också titta på nätet i år, med Karolina som sällskap...

Tina:
KUL att du gillade inlägget, blir ju jätteglad!
Ja, jag fattar inte attt min granne använder burkvarianten...fattar det inte, och hon är från Europa, me not get... :-)
KRAM!!

Annika said...

Londongirl:
Haha!! Hon vet vad hon gör er kära granne när hon lånar gott vin av er och sen går till systemet och köper ngt myskovin tillbaks :-)
Men, som du säger, ibland har man gärna överseende.

Och ja, filmen...
JÄTTEBRA!! Var ju en herrans massa år sen jag såg den, och nu känner jag att jag vill se sen igen. Underbar. Ska skriva om den i veckan som kommer...

KRAMAR!!

Hannele:
DET är nog mkt möjligt att den skulle. Jag kommer dock aldrig att prova den igen, haha!
Vad mysigt med kyrkobesök och sång inför Advent!


Veronika:
Hihi!! Jasså där ser man...:-)
Jodu, den potatisen var som skolans potatis...INTE bra alls, och så otrolig segskalad.
Vad fick du till din laxtallrik istället? För till lax vill man ju absolut ha kokt potatis.
VAD roligt att du hittade ljusstaken!! Blir jätteglad över att den fortfarande finns!

Bergman ja...Jag ska nog vara tyst eftersom jag inte sett en enda Bergmanrulle sedan jag var liten, vill jag påstå. Och då blev jag nog mer skrämd än ngt annat. Borde säkert ge honom en chans i vuxen ålder för att verkligen se hans storhet.
Fanny och Alexander är ett mästerverk!!

Och du ska baka lussebullar...vad mysigt.

Ha en jättefin Advent!!!

Anonymous said...

Min gubbe brukar också köpa färdigkrossad vitlök på burk. Jag står ut så länge det är han som lagar maten, ha ha. Men visst smakar färskpressad vitlök mycket bättre! Går inte att jämföra, faktiskt.

Annika said...

Matilda:
Åhå...Ja, där ser man...Men du slipper ju laga maten iallafall:-)
Visst är det mkt godare med riktig vitlök!

Lena said...

Annika! Jag har inte hunnit in här på sistone. Hoppas att du får en fin första advent!

Annika said...

Panter:
Detsamma önskar jag dig!!