Wednesday, May 30, 2007

Vad ska man ta med?

Jag börjar tycka att det känns svårare och svårare att ta med presenter hem till Sverige. Ja, att ge bort till nära och kära alltså.
Vad är unikt härifrån? Det börjar bli svårt att veta eftersom gränserna alltmer suddas ut. Allt som finns i US finns ju i Sverige också.
Okay, jag vet några saker som ska packas ner i kappsäcken om ca 3½ vecka:
* Ziplock bags i olika storlekar
* Crocks (Foppisar) i olika storlekar och färger :-)
Crocksen lär vara svindyra i Sverige. Här kostar dom 30 dollar för vuxna och 25 för barn.
* Min mamma och moster är sedan ungdomen helt sålda på BH:ar av märkena "Vanity Fair" och "Maidenform". All right: consider it DONE!
* En uppsättning sk "pool shoes". Skor med gummisula som ser ut som en strumpa. Perfekta att ha på dom Österbottniska steniga stränderna! Kostar bara ca 4 dollar på Target, ett fynd med tanke på HUR BRA dom är!

I matväg plockar jag nog med mig:
* Beef Jerky---"perfekt till drinken".
* Smoked Oysters i konserv. (Har varit en hit varenda gång)
Tror inte jag orkar släpa med majschips med limesmak denna gång. Skulle inte heller förvåna mig om Grey's American Food Store i Stockholm säljer varan.

Vad mer då?
Alla barn i familjen brukar få GAP-kläder, men nu kan jag lova att Abercrombie smäller lika högt (högre??).

Min mamma och moster har berättat om amerika-besök på landet i Närpes när dom var små på 40 och 50-talet. Hur den hemvändande finlands-svensken som bodde i USA hade med presenter i form av tuggummi (höjden av lycka) och Maxwell House Coffee.
Numera tror jag inte att tuggummi och kaffe skulle uppskattas som presenter till nordbor.
Ha, det är numera snarare tvärtom, när nordborna kommer till USA är svenskt kaffe en lyxvara för svenskar i exil. Amerikanskt kaffe har inte samma goda smak. Och, när vi amerika-svenskar får syn på en påse svenskt "Extra" tuggummi med svarvinbärssmak blir vi alldeles till oss!! Vill ha, vill ha!

Nej, numera finns inga "självklara" amerika presenter längre. Alls inte som det gjorde för 50-60 år sen.
Bäst att ta en sväng upp till Hallmark och plocka på sig "The next best thing"---nämligen Foppisar...

Ha en fin onsdag!

22 comments:

Linda said...

Precis som du skriver så suddas gränserna ut, snarare är det väl du som saknar vissa svenska varor.
Tänk att Sevrige kan vara så exotiskt :)
Men den stora skillnaden är nog priset, det som har "normalpris" hos er är svindyrt här.
Micke var iväg och köpte två par jeans i helgen - 2000 kronor.
Det är svinigt!

Victoria said...

Vi har köpt tröjor med allehanda läskiga alligatorer på, väldigt uppskattat av barnen i familjen.

Fia said...

Benedryl, jag säger bara det! Den där lilla pennan som de säljer är perfekt för att ta bort klådan utan att svida på heläkta svenska myggbett! Jag köper med mig drygt 10 varje gång jag åker och ger bort som presenter. De finns ju nu också för små barn, MYCKET uppskattat.

Anonymous said...

Lustigt. Här är Benedryl en hostmedicin!

Desiree said...

Kul att du skriver om presenter så man kan få lite uppslag på vad man ska ta med hem. Crocks är de populära i sverige nu?

Anne-Marie said...

Finns alltså inte Ziplock bags i Sverige? Eftersom vi svenskar gillar USA (alltså också folk som bor i Sverige) är förstås Sverige mycket påverkat av USA-kulturen. Kan förstå att du får fundera litet på presenter. Kram!

Anonymous said...

Ett perfekt inlägg, tack Annika för massor med tips. Jag satt faktiskt igår kväll och funderade på vad jag ska köpa med mig hem, så ditt inlägg kom perfekt. Som du skrev, tuggummig funkar inte riktigt längre (känner för övrigt också till äldre människor som när de var små på 40 och 50-talet var helt lyriska av lycka när amerikafrämmande kom med amerikanska tuggummin). Zip locs var en toppenidé, dessutom enkelt packa med. Det får det bli.
Kommer du på fler idéer, hojta till!

För övrigt, det där med priser. En del saker är nog billigare i Sverige också. Speciellt europeiska märken, Dieseljeans t.ex. (är väl italienskt?) tycker jag är betydligt billigare och enklare hitta i Sverige än i USA.
Vad brukar du shoppa när du är hemma i Norden?
Hehe, jag har en lista på saker som ska handlas och tas med tillbaka till USA.

Anonymous said...

Kära sis, länge sen jag gjorde inlägg här. Grays hade iaf nachos med limesmak förut men det går inte så bra för G längre. Det i Uppsala har stängt och likaså det i Gamla stan. Men det finns ju andra goda chips!
Längtar så tills ni ska komma nu, ska bli skoj att fira midsommar ihop, i sköna gröna Småland.

Annika said...

Lindalotta:
Sverigesaker är hårdvaluta här! Som jag sa, svenskt kaffe, tuggummi och godis!!!
Gud vad det ska bli kul att komma hem nu!! Jag säger bara en sak: svenskt kaffebröd!!! MUMS!!
2000 dollar för ett par jeans ÄR RÅN!! Nu när kronan är så stark gentemot dollarn lönar det sig verkligen att handla i US för er! Min bror köpte säkert 3 par jeans när han var här, 7 jeans o Diesel, tror jag...

Victoria:
Kan absolut förstå att krokodiltröjor är poppis att ge bort. Speciellt för dig som har krokodiler runt knuten :-)

Fia:
TACK för tipset. Det ska jag ta med!! Passar perfekt i Österbotten där mygg och broms finns i parti och minut!!!

Matilda:
Benedryl finns som flytande här också. Bra när man allergisk.

Desiree:
Absolut!!! ska du ha presenter med dig så köp crocs!!! SÅÅÅ mkt billigare.


A-M:
Japp, det är svårt!!! För nästan rubbet finns ju! Ziplocs har nog inte slagit igenom så mkt i Sve ännu. MEN jag kan ha fel!!! Det kan ju ha ändrats.
KRAMIS!

Anne:
Kan inte du göra ett inlägg på din blogg vad du ska ta med dig från norden när du åker hem igen??? Skulle var så kul. Vet att dfu har skrivit om det förr, men en ny lista skulle vara kul att se!!!

Jag tar med kryddor (kardemumma och Italiensk salladskrydda), godis, BÖCKER!!!! Svenska dvd-filmer, SNÖ-smycken, ibland konstglas. Eftersom jag inte är ngn stor kaffemoster tar jag inte med kaffe. Det gör däremot mina väninnor här.

VET inte varifrån Dieseljeans kommer. MÅSTE genast kollas upp!!
Om du ska köpa jeans här i US ska du gå till Nordstrom ellre Bloomingdales. Dom har ett bra utbud. GAP brukade ha jättebra jeans, men dom har ändrat hela sitt jeanskoncept, så nu tycker jag det är svårt att hitta jeans där. KRAMAR!!

Sara:
Har Gray's stängt!!! Där ser man! Undrar varför? För dyrt kanske?

Jag längtar också efter att komma hem nu!!! MYCKET!!! KRAMAR!!

Anonymous said...

Håller med dig Annika, att komma på ideer till presenter att ta med sig hem härifrån är inte alltid det enklaste. Men att ta med sig presenter till sig själv från Sverige är hur enkelt som helst! :) Jag brukar ofta köpa pocketböcker i Sverige, gillar formatet de har på pocketböckerna därhemma och sedan känslan att gå in i en bokaffär i Sverige är så underbart! Vet ej varför, men min dotter tycker likadant, hon älskar att handla böcker därhemma. Sedan är böcker väldigt billigt i Sverige. Jag brukar ofta köpa med mig tidningar, glaskonstverk, älskar glas speciellt handgjorda, keramik, kryddor.

Men nu var det tips härifrån jag skulle skriva om.:)
Qiucksilver T shirts, Roxy, Element brukar vara populärt att köpa med sig hem, de brukar kosta dubbelt så mycket därhemma. Levisjeans är så mycket billigare här, sedan GAp såklart.
Ziplocksbag går också alltid hem, ibland köper jag handukar det brukar vara uppskattat och saker från Victoria Secret.
Vad är snö smycken fför något Annmika? Blev lite nyfiken.

Anonymous said...

Jag är lite sugen på ballerinacrocsen som jag sett nånstans... Undrar om de finns att få tag på här?! I stan tror jag tofflorna kostar kring 50-60 euro... Dyrt! Strumporna lät annars hur praktiska som helst! Dina nära och kära får trevliga presenter =)

Annika said...

Veronika:
Ja. böcker är nog det bästa som finns att ta med sig hit igen! Helt underbart!
Pocketböcker tycker jag också mkt om! Ser verkligen fram mot att plocka på mig ett lager i sommar.
Filmer är det ocksp mysigt att köpa. Kläder köper jag i princip aldrig i Sve längre, av ngn anledning.

Tack för dina tips på presenter! Vicorias secret är en bra ide!

SNÖ är ett nytt svenskt smyckemärke. Gör jättefina och annorlunda smycken!!!

Petra:
Nämen LORD vad DYRT!!! FY fasiken!!!
Håller med om att Ballerina crocksen är lite söta. Är halvsugen på dom...

Moster Mjölgumpa said...

Senast min bror var i Usa så köpte han tio paket Hot Tamales åt mig. Jag älskar kanelsmaken.

Mie said...

Ha ha inte lätt alls.... Abercrombie smäller helt klart högt här hemma! Och så några tuggummin med kanelsmak. Kan det vara Hot Tamales jag menar tro?
Ha det fint o kram!

Anonymous said...

Då har du välfyllda väskor både till o från Sverige, verkar det som :-) Du är omtänksam!

Du måste ge en hint om när du åker ;-)

Kul att kommenterandet funkar ibland i alla fall, ännu bättre om det alltid funkar.

Kram

Anonymous said...

Japp, Diesel är italienskt!
Det är svårt med den ökade globaliseringen, när jag bodde i Frankrike asade jag (hoppsan, det är nog skånska för att dra) med mig Dijonsenap med olika exotiska smaker hem och från Italien tog jag med mig en stor julkaka (Panettone) och vad upptäckte jag när jag kom hem till Eslöv - DOMUS sålde Dijonsenap med olika smaker och den lokala ost- & delikatessaffären sålde italienska julkakor!! Grrr. Nuförtiden köper jag den belgiska ölen på Systemet, dyrare så klart men det är mer praktiskt (och lättare!). Till och med Systemet i Kiruna hade ett bra urval på belgisk öl förra hösten (och man kan säga vad man vill om systemet med Systembolaget men deras hemsida är perfekt, man kan tom kolla hur många flaskor det finns i de olika butikerna!!).
Min pojkvän köpte sådana där förvaringspåsar som man dammsugar luften ur, när han var i USA senast. Det är väl en typiskt TV-shop-produkt men väldigt praktiskt! Det kanske kan vara något för trångbodda Sthlmsvänner, men kan inte så spännande som presenter? Pojkvännen gillar svensk ost och det gjorde spanska svärmor också (kan man tänka sig, Herrgårds- och Prästosten gick åt direkt i påskas!!).

Annika said...

Moster M:
OK, så du gillar dom godisarna :-)
Jag är inte så svag för kanel, men om man tycker om smaken är säkert tamalerna guld!

Mie:
Trodde nog att Abercrombie är poppis hemma! Dom är dyrare än GAP, men lite "roligare" också, tror jag.
Yup, tuggummmi med kanelsmak! DET är stort!
Likaså halstabletter. Kanel är stort här.
KRAMIS!!!

Malde:
Mina väskor är PACKADE till max, och tunga. Min pappa brukar alltid svära över dem, he, he...
Kan inte hjälpas!
I'll write you!!
KRAM!!

Petra H:
Tack för infon om Diesel! NU vet vi!
Jo'rå, jag vet vad "asa" betyder, fyller ju mkt korsord :-)
Jag tycker svenska mataffäreer är grymt välsorterade. många ggr har dom intressantare och mer exotiska varor än vad som finns här.
Samma sak med systemet. Deras urval går inte av för hackor (även om det är en PAIN att gå dit).
Ja, just det, jag vet vilka vaccuum påsar du talar om. Har faktiskt tänkt köpa såna själv också. Tror faktiskt ziploc har ngn jättevariant också!
KUL att pojkvännen och svärmor gillar svensk ost. jag förstår dem :-))

Monica said...

Hehe, kul inlägg!! Jag håller helt med dig om Ziplocs och Crocs. Jag ska handla med mig både och (jag har en månad kvar så fortfarande lite tid kvar :).

En annan sak som jag har förstått är kul för de små är Dora-saker. Dora visas på tv i Sverige men de verkar inte ha fått alla Dora-prylar ännu. Min systersotter fick en Dorabok som var kombinerad klistermärke- och målarbok och den var en sådan hit så jag fick beställning på fler från kompisar.

GAP-munkjackor till barn är också en hit. Till de mer märkesmedvetna vännerna så verkar Ralph Lauren-tröjor till barn gå hem. Jag brukar åka till en outlet och kolla om de har någon på rea eftersom de är ganska dyra (men fortfarande MYCKET billigare än i Sverige). Gympadojor (typ NIKE, Puma) brukar jag också få beställning på ibland.

Till lite mindre sexiga presenter så har jag fler vänner som tycker om Bounce, ni vet de där lapparna som man lägger i torktumlaren (istället för att använda sköljmedel). Det är oftast vänner som bott här och lärt sig uppskatta dem!

Ojdå, vad mycket jag babblar på...oh well, lite info om vad jag brukar tänka på i presentväg!

Jill Wegerup said...

Världen har blivit mindre på sätt och vis oh då uppstår sådana här "problem". Men jag hoppas det ska finnas mycket för mig att fynda over there, som inte finns over here..

Annika said...

Monica:
TACKAR för tipsen!!
Bounce var ett BRA förslag. DET har jag aldrig tänkt på! Inte så sexigt kanske ;-), men det är inte ziplocs heller, och inte Crocs, det ska gudarna veta, ha, ha!!
GAP-munkjackor är en SANN HIT!! Jag har brukat köpa buntar av sådana til min syskonbarn. Dessutom har GAP himla bra kvalitet på sina grejjer. Abercrombies kvalitet är inte lika hög.
Dora-grejjer är ett bra förslag till småbarn.
tack för alla förslag!

Jill:
NOG ska du kunna hitta grejjer, alltid. För dig blir det ju så billigt nu iom att dollarn är så svag!
Du ska nog kunna fynda ett och annat när du reser till Vegas, yeah baby yeah!

Anonymous said...

victorias secret finns ju inte här och deras hygienartiklar och make up är ju bara för ljuvliga. jajo, jag vet att de inte passar till barn, men...
sån där hmm, färgad glasyr är förbjudet till försäljning här, vet att vi hade det vid nåt pepparkaksbak och det var kul.
sen finns det ju massa kul musik, som inte finns här. massa "kändisar" som gett ut skivor och så. tänker då på tex robert downey jr.
gratisvykort :) både gratis och tar lite plats och är kanske lite fräckare än de som finns här.
sour cream&union krydda, kanske finns där. det måste vara ljuvligt till popcorn.
ja, det var mina förslag på presenter...
har förresten mailat bloggtjosans kundtjänst om att kommentarer inte kan lämnas, men har inte fått nåt svar. så de struntar nog i det, haha...

ha det gott!

Annika said...

Leopardia:
Tack för alla förslag! det där med sourcreme kryddorna är ingen dum ide! Lätt att ta med!
Har aldrig tänkt på glacyren, så tack för tipset.
Victorias secret kan man nog köpa med ett och annat från!!
Leopardia, du får byta bloggportal!! Wordpress verkar vara bäst...Måste jag säga...