Friday, May 04, 2007

Roligt och irriterande

Hur många av er läser dom här tidningarna???? Isåfall, vad tycker ni om dem?
Igår lånade jag en bunt tidningar av min kära vän Lotta. Tänk vad perfekt det är att vi kan byta svenska tidningar med varandra. Då får vi båda läsa mer än vad vi skulle kunna läsa i vanliga fall. Jättekul!

Nå, igår satt jag då som KLISTRAD och läste och läste och tittade på bilderna. Det kändes nästan som besatthet. Kunde liksom inte lägga ner tidningen. På teatern satt jag i halvmörkret och läste så fort jag hade en chans! Funderade tom att ta hjälp av mobilen för att få extraljus när jag läste. Så, ja, ni hör att tidningarna är berondeframkallande. Men samtidigt stiger en irritation inom mig när jag läser dom. Tidningarna är inte mycket mer än en klick-klubb bland Stockholms media-människor med småbarn. Hur dom bor, vart dom reser, vad dom drömmer om. En krönikör är så extremt tröttsam, inget flyt i det hon skriver, och inte heller har hon något att säga. Men hon skriver för att hon råkar vara en person med "IT" faktor som har barn i "rätt ålder" för tidningen.

Ord som går igen i tidningarna hela tiden är "klockrent" och "softa", morr!!! Snart kommer jag säkert också börja säga "klockrent" i tid och otid. VILL INTE!!!
Okay, Okay...Jag har inga småbarn, jag tillhör inte målgruppen, men ändå, jag kan förstå att vanliga småbarnsfamiljer hemma kan reta upp sig på dom här tidningarna. Antar att tidningarna ska tas som ren underhålling, annorlunda och lyxigare än andra föräldrartidningar. Definitivt UNDERHÅLLANDE kan jag skriva under på. Det går ju inte att slita sig, och jag som inte ens har småbarn!!!
Men jag kan känna en "blä-känsla" emot alla balla medie-människor som skriver i tidningarna. Det hela känns verkligen som klubben för inbördes beundran eftersom det alltid handlar om SAMMA personer, och samma sorts personer.

Okay, powerwalk väntar mig nu...Sen, sen ska jag slå mig ner med en tekopp och det senaste numret av en av tidningarna och BARA frossa. Längtar redan...Ja, nu hör ju hur kluven jag är...I give up!

Happy Friday!!!

21 comments:

Humlan said...

Som barnlös, så har jag inte sett dom tidningarna alls, men jag har halkat in i ett och annat TVprogram som dom har varit med om (känner igen ansiktena på den sidan som du länkade till), även i programmen känns det lite som om det är internsnack och jag kan inte låta bli att undra hur många föräldrar som känner igen sig..

Men visst är det skönt att frossa i tidningar ibland (jag läser ju inredningstidningar och bor som om jag aldrig hade sett en sådan..) och ibland är det ju skönt att bara förfasa sig..

Matildas fikarum said...

Jag började gäspa när jag kollade in länken till tidningen. Men hade jag pappersutgåvan framför mig skulle jag säkert göra precis samma sak. SLUKA!

Petra said...

Jag läser en massa tidningar, för många egentligen eftersom det blir så dyrt i längden! Speciellt att köpa svenska tidningar här kostar massor! Men att sluka tidningar är jag bekant med...;) På sistone har det mest blivit inredningstidningar, vad nu det är ett tecken på...;)

Annika said...

Humlan:
Blir ju lite enahanda när det är samma o samma. Om än ENORMT underhållande.
Tidningar är underbara!!! Och vi svenskar här är lite svältfödda på tidningar på modersmålet...

Matilda:
Ja, jag tror faktiskt det :-)
Borde kanske skicka något ex åt dig :-)

Petra:
Svenska tidningar är ju löjligt dyra i Finland. Förfasar mig över att en DV kostar typ 4 Euro. Svenska tidningar i Svensk-Finland borde vara lika billiga som i Sverige!! Ändå är det ju bara svenska tidningar man ser i butikerna i Närpes o Korsnäs mfl ställen. Nä, ner med priset på tidningarna i svensk-finland!!!

Anonymous said...

Ja du Annika!
Som du kanske kommer ihåg fick jag ju då varje nummer av denna tidning av "Mama" själv - Carina Nunstedt på mitt gamla jobb. Kul att läsa när den var gratis men nej, nej absolut inte ngn favorittidning. Så glammig o glassig o inte alls för "den vanliga mamman". Om jag vore babymamma o läste den skulle jag nog istället må dåligt över hur vanligt sunkig jag är :-) Kram från Anette

Anne-Marie said...

Vad konstigt att jag inte kan se några länkar till tidningarna! De flesta tidningar, framför allt veckotidningar, (utan att nu veta exakt vilka tidningar du pratar om) verkar vara litet av en klubb för inbördes beundran. Sverige är en ankdamm ibland.

Desiree said...

Jag håller med om att det kan vara beroendeframkallande med tidningar som dessa. Så fort någon från sverige ska komma och besöka oss i Alabama ber jag dem alltid ta med svenska vecko tidningar. Tänker bunkra upp i sverige och ta med mig hit.

Millan said...

Aaaaa detta ar sa lustigt! Precis den har diskussionen hade jag med en van for nagon vecka sedan. Jag ska precis lamna jobbet med maste kommentera senare!!
Tack for din gulliga meddelande pa min blog forresten. Jag blev jatte glad! :-)

Annika said...

Anette:
Jo, jag minns ju att du hade hand om hennes barn.
Precis, man känner sig lite "sunkig" när man läser om allt glamourliv i den lilla, lilla kretsen..
Kram!

A-M:
Sant, men dom här båda är rätt extrema eftersom det handlar om en o samma grupp i princip hela tiden. Fast, ja, underhållande är det ju som sagt!
Länkarna blir bleka på min blogg. Dom ligger under orden "dom" och "här" i den första meningen.
Kram!!!

Desiree:
Jag bunkrar också alltid upp. Så mysigt, och samma sak om ngn kommer på besök. Det är ju så kul att få gotta sig i lite svenska tidningar...

Millan:
Vill gärna höra din synpunkt på tidningarna eftersom du bor utomlands (STOR grupp i tidningarna) och har småbarn...

Millan said...

Som sagt, jag blev jatte forvanad nar jag sag ditt inlagg idag eftersom vi pratade om precis de har tva tidningarna haromdagen. Pa en blog faktiskt :-). Hur som helst laste jag bockerna Uppdrag Mamma o Uppdrag Familj nar jag var gravid och eftersom jag inte hade last nagot av de mammor som skrev i bockerna sa tyckte jag att de var jatte roliga o annorlunda. Sedan fick jag en prenumeration pa Mama av nagra kompisar och alskade verkligen tidningen. Den kandes sa annorlunda mot alla andra 'pekpinne' tidningar som mest skrev om vad man bor inte bor gora som foralder. Men... sedan vi borjat renovera har jag kopt tidningen FL ocksa och plotsligen blev jag sa ruskigt uttrakad. Jag insag att det ar samma manniskor som skriver i bade tidningarna och bockerna och att jag redan visste allt om dem. Nar jag var hemma i paskas fick jag de nya exen av bada tidningarna och dom om min forvaning nar det visar sig att det ar samma manniskor som intervjuats for bada tidningarna. I ena tidningen var intervjun vinklad mot barnen och den andra mot inredningen (ratt sjalvklart) men tom samma bilder hade delvis anvants. Sa trist!!
Efter att ha last bade bockerna och ratt sa manga tidningar sa kanns det precis som om en liten elit av skribenter har formats o det ar deras kronikor o tankar som aterfinns i alla tidningar. Det blir ju urtrist att lasa till slut!
Det vi ocksa diskuterade var det faktum att de ar valdigt sallan man i de tidningarn/bockerna laser om gladjen i att ha barn. Det kanns som om det mest skrivs om hur jobbigt det ar med barn och hur man far familjelivet att ga ihop nar man jobbar heltid och har en 2 manaders bebis hemma.. Trots allt ar det ju inte sa de flesta av oss lever!
Eftersom jag alskar magazin sa ar jag nu pa jakt efter nagot nytt att lasa... :-)

Mie said...

Hittar inte heller några länkar:-( men jag har förstått att det handlar om Mama..

Jag har faktiskt aldrig läst den. Däremot har jag blivit intervjuad av dem för en artikel om bloggande mammor. Än har den inte varit med i tidningen. Men jag är ju väldigt mycket vanlig o väldigt lite glammig o glassig så jag kanske blev bortklippt;-)

Ha en toppenfredag!
Kram!

Tina said...

Lång kommentar som bara försvann :-( mitt nätverk strular som sjutton idag!

I stort jag kan inte hjälpa dig men jag vet vad du menar. Tycker det är samma människor överallt! Trött på Timell och Allsing som programledare för allt!

Se om det fungerar nu då!

Anne said...

Håller med! Det känns verkligen som det är en klubb för inbördes beundran som skriver och syns överallt, och det låter likadant. Men som du säger, man blir kanske lite svulten på svenska tidningar här och därför slukar man allt...
Förresten håller jag med Anne-Maries kommentar också, Sverige känns verkligen ibland som en liten ankdamm.
Trevlig fredag nu till hela familjen!
....och väntar med spänning på rapport senare från lördagens teaterföreställning.
Kram Anne

Annika said...

Millan:
Det är just det som känns jobbigt med tidningarna att det är samma skribenter, samma lyckade människor, samma teman...Hela tiden.
Samtidigt är tidningarna så beroendeframkallande. Som att äta lite för mkt choklad...
Tidningar är underbara. Berätta om bilken du valde istället.

Mie:
Men vad roligt!! Kul när du hamnar i Mama!!
DÅ ska jag läsa med (ännu mer) intresse.
Konstigt att inte länkarna syns. Ska väl ändra färgen...
Kram!!!

Tina:
TRIST det är med strulande internet. Hatar när det händer.
Ja, det blir liksom så enahanda när det är samma och samma hela tiden i TV och i tidningar. In med ngt nytt ibland skadar inte...

Anne:
Visst kan sverige kännas som en ankdamm ibland, absolut.
Och ja, visst blir man svältfödd på svenska tidningar. Grejjen är bara den att man blir besatt av dessa. Det blir jag inte av "Året Runt" läsning.

Lovar att skriva om förställningen imorrn. Det ska bli ett sant nöje!!!
Kram till dig!

Rosvikstjejen said...

Läser lite av varje när det gäller tidningar. Men mama har jag bara sett i affären. Jag känner igen de tankar som du uttrycker. Inbördes beundran bland alla coola kändisar som florerar. Det som är roligast är när de säger- Nej, fy, mina barn ska aldrig få se på tv och läsa såna här tidningar.
Fniss, om de är så hemskt undrar man varför de ställer upp.
Trevlig helg. kram

Matildas fikarum said...

Ja, det vore ju väldigt skojigt. Jag har inget att skicka själv, tyvärr. Jag försökte ju starta en liten bokcirkel för ett år sedan, men det verkar som att folk helst behåller böckerna själv. Kanske skulle det vara skillnad med tidningar?

Annika said...

Rosvik:
Ja, jag är lite trött på alla "coola" kommentarer av det slaget. För precis som du säger; varför ställer dom upp?
Samtidigt, som jag säger, så är det totalt beroendeframkallande.
Kram!

Matilda:
Böcker behåller nog folk, tror jag också. Tidningar också, men absolut inte alla. Jag slänger efter ett tag. Inte "Allt i Hemmet", men resten går i soporna, eller ges bort.
Ska se om jag hittar ngt smaskigt nummer att skicka ner till dig...Sen kan du skriva vad du tycker om tidningen på din blogg...

JaCal said...

Nä.... nu var inte min kommentar från igår med heller. ;-( Och det VAR gultext längst upp efter jag fyllt i bokstavskoden... *mutter*. Är det bara mig det händer att blogger-kommentarer inte kommer med??

Skrev om att jag läser tidningarna, gillar dem för de har gjort synen på föräldrarskap i svenska tidnignar lite roligare - även om gemene mamma inte alls lever glamour liv som vissa i tidningarna. Men samtidigt är jag nog mindre kritisk nu än när jag bodde i Sverige eftersom jag suktar så efter att läsa på svenska. Men visst är det samma i alla tidningar - inte minst märker man det när man köpt en trave tidningar på Arlanda - kan vara samma personer som intervjuas i alla tidningar... Svenska månadsmagasin är ändå mycket bättre än amerikanska tycker jag numera - det är värdelöst att portot på en tidning hit kostar mer än själva tidningen - annars skulle jag prenumerar på en bunt.

Nu ska jag skriva i bokstavskoden igen och trippelchecka att det funkar....

(andra försöket)

Annika said...

Jacal:
Jomen visst är tidningarna underhållande! Utan tvekan. Som jag sa: besatt!!!
Det som retar mig är alla ständiga "samma, balla människor".
Som jag sa, inte sitter jag och lusläser "Året Runt" precis.

Håller MED!! Det är helt enkelt astrist att portot är så dyrt. Jag skulle också prenumerera på en bunt tidningar om jag kunde o hade råd.
Förresten, min "Allt i hemmet" pren strular mer än ngnsin. Det var samma sak när jag hade Amelia för ngra år sen: STRUL!!! Strular dina pren.från sverige?

leopardia said...

jag läser ju ingen av de där tidningarna, jag har gått direkt till pensionen och börjat prenumerera på allas veckotidning...
men däremot, hon söderlund bie, som var med i det numret det länkades till... gaaah, jag blir helt förvirrad av henne för hon verkar så blåst, men samtidigt är hon bara glad och snäll hela tiden, så man FÅR inte tycka illa om. typ...

Annika said...

Leopardia:
Jag vet vad du menar när du snackar om S-Bie. Håller helt med...Verkar helt blåst, men samtidigt ursnäll och glad som du säger...Svårt...Såg hennes program på SVT. Tror det är hennes sätt att snacka på som gör att man tycker att hon är lite i det blå...
Allas är en rätt trevlig tidning, tycker jag...