Thursday, May 03, 2007

Production Week...

Som ni nog vet älskar min dotter att spela teater! Nu har hon varit med i en teatergrupp här i Reston i tre år, och jag kan lugnt säga att det är det bästa hon vet. Karolina njuter av att stå på scenen. Scenskräck??? Vad är det?

Den lilla vill ju bli skådespelerska när hon blir stor, och hon har redan siktet inställt på en av de bästa teaterskolorna som finns.
Den här veckan är det production week för teater och dansskolan. På lördag är det föreställning, och ikväll är det gen-rep! Har suttit på teatern tre kvällar den här veckan, tittat på repetetinonerna och förundrat mig över deras fantastiska ledare, MS T. Ms T är STENHÅRD, ja rent av jättesträng mot dom små skådisarna och dansarna. Hon styr sin grupp med järnhand, men inte tycker barnen att hon är läskig eller elak för det. Nej, dom tycker så mycket om henne, och har såklart en enorm respekt för henne. Jag förvånas alltid över att hon kan få ca 40 barn från 3-17 att LYSSNA! Alla tystnar så fort hon har något att säga.

Karolina dansar jazzdans på RIA också, fast jazzen kommer i andra hand för henne. Det är DRAMAklassen som räknas! Och ROLLEN som hon tilldelats inför detta årliga stora evanemang! Två kostymer har köpts in, en till dramat (Karolina spelar en gammal Shakespeare-skådespelerska som går igen på en teater på Broadway). I dansnumret är hon en katt som dansar till musik från musikalen "Cats".

Redan i denna späda ålder i dramagruppen, 9-12, år finns fullfjädrade tävlingsinriktade mammor (sk. Stage Moms) som pushar på sina barn, och talar nedsättande om andras barn. DET är verkligen en jobbig aspekt, och jag vet ju att det BARA kommer att bli värre med åren. Om Karolina verkligen ska in i den här branchen gäller det att hon har välvässade armbågar och hård hud.

Genrep som sagt---brukar alltid vara kaos! Men det är väl så det ska vara? Ikväll sitter jag där igen mellan 16-19.30...Ska bli skönt när terminen är slut efter lördagens föreställning!

Ha en fin torsdag!

15 comments:

Fia said...

Du får nog se till att skaffa dig tjock hud du okså, för om jag har förstått det hela rätt med sk state-moms så är det tydligen "öppen jaktsäsong" dvs de skjuter inte bara av sin giftiga pilar mot de andra barnen, de vet att kan de sänka den som ger barnet ttryghhet så gör de det.

Så vässa dina armbågar och ta fram den KALLA vikingalooken. Kramis, nu ska jag gå och spiffa till mig och åka ut till tingsrätten då P. blir insvuren idag!

Annika said...

Fia:
Girlfriend!!! Det har hänt!!! Det finns en mamma där som redan har satt in stötar mot mig. Förra året när K fick huvudrollen. Oj, då var det svårt för henne att INTE kläcka ur sig grodor, men grodorna kom...en efter en efter en...Som tur är kunde jag skratta åt det (då) och snacka med andra mammor om det hela. Denna mammas spjut är vässat hela tiden...Nåde den som får huvudrollen, eller en större roll än hennes dotter...

All right, Fia!!! Då är det lite extra högtidligt för dig och er idag...KRAMAR!!!

SweFlo said...

Det är ju sjukt hur en del beteer sig! Kul att hon har ett brinnande intresse, hoppas min dotter får det med för något. Jag kommer alltid ihåg de strängaste lärarna, de var oftas de man hade respekt för och de man lärde sig mest från. Nu när jag tänker tillbaka uppskattar jag det verkligen...

Desiree said...

Kul att Karolina gillar teater och skådespeleri. Tråkigt att det ska vara sådan hets och press från vissa föräldrar.

jill said...

Barn kommer vara barn och föräldrar föräldrar....

Roligt att Karolina brinner för sina intressen. Förutom en mängd färdigheter ger det en trygghet.

Anne-Marie said...

Vad roligt att Karolina inte har någon scenskräck och att hon brinner för något. Tråkigt med föräldrar som hetsar och pressar. Kram!

londongirl said...

Vad roligt att hon har ett sånt brinnande intresse för teater! Hon har ett gott och vettigt stöd i dig och det kan hon som sagt behöva. Skulle vilja sitta där med dig och se henne öva i kväll....
Kram

Anne said...

Otroligt roligt hon har en sån passion och verkligen brinner för något. Det kommer gå bra för henne, oavsett var hon hamnar senare i livet. Med den grundtryggheten hon fått med sig hemifrån kommer hon trygg och säker kunna hantera motgångar, konkurrens, nederlag och annat jobbigt längre fram som tyvärr ju hör livet till.

Fruktansvärt med alla dessa stage moms. Vet inte vad det heter för pappor, men pappor som pushar på sina barn och skriker nedsättande åt de egna barnen och andra på fotbollsträningar (eller vad det nu kan vara för sport) och satsar på att deras pojkar/flickor ska bli nästa stora sportstjärna. De finns ju de också, männen/papporna som beter sig vidrigt. Lika hemskt det med med.
Ha en bra torsdag du med. Och hoppas lördagens "riktiga" föreställning blir superlyckad!
-Anne

Tina said...

Ibland blir jag förvånad och förbannad på föräldrar som pressar och håller på! Har dom inget eget liv?

Var glad att du ser det och att du själv inte är likadan! Jag tror det är det bästa stödet för Karolina! Verkligen kul att hon brinner för det:-). Håller tummarna för Lördag!

Vassa armbågar är bra att ha men ibland har jag märkt att det räcker med ett leende och en enkel kommentar som "oj vad jobbigt för dig att du upplever det så..."

Humlan said...

Man pratar om att föräldrar kan vara såhär när det gäller idrott också. Jag undrar alltid hur deras barn mår..

JaCal said...

Håller tummar och tår för Karolina i kväll!! Skönt också att hon har en viking-mamma som kan hjälpa henne genom djungeln av stage-moms... Stackars människor som inte har något eget liv säger jag bara.

Jag är otroligt nyfiken på vad mina småttingar kommer vilja göra... om jag kommer stå vid en fotbollsplan, sitta i en aula eller polera schackpjäser! Haha!

Annika said...

Sweflo:
Ja, men visst!!! Varför??? Jag undrar också vad dessa fldrar får ut av att kläcka ur sig grodor. Lite jobbigt.
Visst är det bra med stränga och rättvisa lärare!

Desiree:
Det är hennes största intresse!! Och jag hoppas att det kommer att hålla i sig.

Jill:
Visst gör det det! Och du har rätt i det du säger om fldar och barn. Så kommer det alltid att vara...

A-M:
Ja, det är så kul! Vi märkte av den där "teaterapan" mkt tidigt...
Kram!

Londongirl:
Det hade varit kul att ha dig med där ikväll! Gen-repet var rätt kaotiskt, måste jag säga. Får se hur det kommer att gå på lördag!
Kramar!!

Anne:
Visst är det hemskt med fldrar som pressar och pressar sina barn! man bli arg...
Visst, jag kommer ihåg när K spelade fotboll ett tag. En del flrar var som tokiga, vrålade och skrek på sina barn. Det blir obehagligt till max!
Jag hoppas (och tror) att K har med sig en grundtrygghet hemifrån.

Tina:
Japp, fldrar som inte kan handskas med sina barns hobbies är det SYND om. Vad jobbigt det måste kännas för dom inombords. Tävla hela tiden, ibland mer än barnet.

Humlan:
Jo, vidriga fldrar finns det gott om inom sporten och konsten. Pressa, pressa till varje pris. Ibland är inget gott nog.

Jacal:
Jo, man får kryssa lite mellan skären av tokiga mammor (o pappor). Försöka att inte ta åt sig.

Visst är det spännande innan man vet vad ens lilla barn kommer att välja för hobby!!! Får se vad dina kommer att välja. med K var teatern tydlig från späd ålder.

Panter said...

Vistt pustar man ut efetr produktionsveckan:) Det är allt en anspänning, men vad ska det inte vara för telningarna då?
Jo, det där med armbågar och vassa kommentarer finns här med. Tur att man reagear för annars skulle ju man också vara förhärdad. Jag försöker låtsas som om de inte finns, de vuxna alltså.
Hur är det de säger: Dåliga genrep är bar?! Det kommer säkert gå jättefint.

LindaLotta said...

Genrep, det är då missarna ska göras :) Sen blir allt perfekt på föreställningen!
Roligt med ett sådant genuint intresse, det är inte illa att hon redan vet vad hon vill bli.
Jag ville bli busschaufför i den åldern.....*fniss*

Annika said...

Panter:
Absolut!!! Ska bli skönt när terminen är över på lördag. Det har varit rätt mkt med teatern och dansen nu ett tag, så det kan bli skönt att ta en paus över sommaren.
Jag är som du, försöker att inte bry mig om jag hör vassa eller elaka kommenterer. Dom flesta ÄR ju schyssta, men de få giftpilar som finns hörs nog.
Lovar att rapportera och lägga ut bilder imorrn!!!

Lindalotta:
Jag visste inte hellre vad jag ville bli i hennes ålder. Teatern är iallafall en jätterolig hobby för henne nu.
Japp, kaotiskt gen-rep borde leda till en toppenföreställning!!!