Thursday, May 10, 2007

Får flickor ringa till pojkar?

Jag tycker det är rätt kul att läsa frågespalter i olika tidningar. Läser dom med nöje i både svenska och amerikanska magasin och morgontidningar.
I min morgontidning finns det en spalt där man kan fråga om allt möjligt personligt. Den senaste "debatten" där har gällt om det är rätt att flickor ringer till pojkar. Småflickor runt 9-11 år alltså.
Nej, menar kvinnan som har spalten. Det är INTE rätt att en flicka ringer en pojke. Någonsin!! Pojkar ska ringa flickor! När jag läste det satt jag bara och gapade. Bor jag i ett sådant land där flickor inte ska kunna ringa en pojke??? Är folk, andra mammor i min ålder, så himla gammalmodiga och insnöade att dom tycker att det är fult och fel när en tio-årig flicka ringer en tio-årig pojke för att höra om dom ska hitta på något efter skolan? Allvarligt, är det så illa?
Ibland har jag ingen lust att bo i USA. Det är rent av skrämmande att läsa att något så litet kan bli till en mindre "debatt" i frågespalt.
Flickmamman var upprörd över att pojken hennes dotter ringt inte hade ringt tillbaks till hennes dotter. Hon (mamman) tyckte att det var dålig stil att inte pojken hade vett att slå en signal. Tydligen hade dottern ringt den här pojken flera gånger. Till sist hade hon själv tagit upp saken med pojkens mamma utanför skolan. Pojkens mamma hade tittat på henne och kallt sagt: "Du får säga till din dotter att inte ringa mer. Pojkar ska ringa flickor, inte tvärtom". Näsknäppa!!
Innehavaren av frågespalten höll med pojkmamman, och det har faktiskt dem flesta andra gjort också som har skrivit in. SCARY!!!
Nu bara måste jag forska bland mina grannar och vänner för att höra om detta är NORMEN!! Alltså, jag hoppas att fallet inte är så. Jag hoppas att dom som skrivit in till den här frågespalten tillhör en minoritet, trots allt.
Tyvärr har jag nog fel...

Ni som bor i USA och Canada har kanske sett detta under spalten "Fråga Amy"...

Önskar er alla en väldigt bra torsdag!

29 comments:

SweFlo said...

Jag känner ingen med barn i den åldern, så jag vet inte. Men det låter ju helt sjukt! Jag kan hålla med om att ibland får man nästan lite ångest över att man bor i USA. Jag menar, villken miljö ska min dotter växa upp i egentligen? Jag vet att vi svenskar är ljusår framför USA när det gäller jämställdhet, hoppas bara att min dotter inte får lida av det...

Fia said...

Ja, som jag säger på en nästan daglig basis vi bor i Landet Bakom. Bakom i förhållande i tid (inte bara att vi ligger sex timmar efter Sverige tidsmässigt) utan vi ligger långt efter när det gäller massor, inte minst jämlikhet.

Detta blir ytterligare ett tillfälle då du får sätta på dig HELA din vikingauniform och slåss för att Karolina ska få göra allt det som pojkar får göra. Hon kan ju kanske komma undan med det så hon har en utländs mamma! LOL

Men om jag hade en dotter som ville ringa en pojk skulle jag bara ge henne telefonen.

But what do I know, after all I am not barefoot and pregnant, cooking something to my husband. Kram!

Millan said...

Usch nej det dar ar ju alldeles galet och jag blir arg bara jag tanker pa det. Sverige ligger nog ratt sa langt framme nar det galler jamstalldsheten och det marks om inte annars nar man bor utomlands. Jag har tyvarr fatt ta mer an en debatt med min annars sa fantastiska svarmor nar det galler det har med jamstalldhet eftersom vi ligger ljusar ifran varandra i vara varderingar.
Inte ens nar jag var 10 ar, och det ar anda bra lange sedan, var det fel for en tjej att ringa en kille i sverige. Tank att folk fortfarande ar sa gammalmodiga.
Jag hoppas att det blivit battre pa den fronten nar vara barn har vuxit upp sa de slipper ta sadana konflikter!

Matildas fikarum said...

Hualigen. Och tänk då att jag som sitter i landet "verkligen bakom" och ser på allt amerikanskt som en fläkt från den moderna världen!

Min chef sa nyligen när jag stod och valde tidning att läsa på bussen hem. "Ja! Ta Dagens Industri (typ), så kan du impa på grabbarna på bussen".

*biter hårt i knogen för att kväva ett skrik*

Annika said...

Sweflo:
jag måste verkligen forska i det här. Det låter helt vrickat och helt sjukt. Vet inte om du kan hitta frågespalten online. Det är möjligt...
Min dotter har inte ringt till ngn kille ännu, så jag vet inte hur det hela skulle tas...
Men jag håller med, tanken ¨på att dom små liven ska bli små amerikanskor är lite läskig...

Fia:
Jo, man kan nog kanske gömma sig bakom mkt när man är utlänning. Jag hoppas att jag inte bor i ett fullt så insnöat område...men, vem vet??? Det kanske jag gör.

Absolut, om K vill ringa till en kille så ska hon få göra det. Inget snack om saken.
That's right...what the HECK do you know, woman ;-))
Kramar!!!


Millan:
Tror väl inte heller att det är så vidare värst mkt bättre i England heller. Där är det nog också lite bakåtsträvande.
Jag och min svärmor har också olika åsikter om nästan allt (förutom om presidenten, där är vi rörande överens) men annars...
Vi får hoppas att jämlikheten kommer lite längre under kommande år!

PS!!!
Numera slipper man ju iallafall har en date till the Prom!! Nu kan hela gäng gå tillsammans. Inte en dag för tidigt, tycker jag!!!

Annika said...

Matilda:
E're sant!!?? Jag som trodde du bodde i ett klart mer "jämlikt" land...
Australien... laid back, jämlikt...Där ser man...

Ja, jisses vilken TRÖG boss du har...Slå Dagens Industri i huvudet på honom...Det kanske impar???

JaCal said...

Jaha. SUCK. Ibland oroar jag mig för hur det ska gå för min väldigt skandinaviska dotter... för jag skulle ju aldrig komma på tanken att "lära" henne att inte ringa utan skulle ju pusha henne att göra det - "ta saken i egna händer, gör det du vill"...

Fast samtidigt undrar jag ju vad de är för folk som skriver till Fråga Amy... ibland undrar jag om de finns på riktigt... (och hoppas stilla att en del bara är ren fiction...).

Matildas fikarum said...

Australien är jämlikt på ett annat sätt, hur konstigt det nu låter. Det beror på när, var, hur. Det är inte jämngrått, s.a.s. Svårt att förklara en annan kultur i några få meningar.

Desiree said...

Det låter helt sjukt. Herregud vänta på att en kille ska ringa upp en, då kan man ju vänta för evigt. Ska man som tjej sitta fastkedjad vid telefonen och bara vänta. Man har väl bättre saker för sig än att vänta bort sitt liv. Hade det varit min dotter hade jag pushat henne att ta saken i egna händer. Jag tror man vinner mer på att inte anpassa sig allt för mycket till sådana situationer, bättre att ses som en lite konstig utlänning än att sitta och vänta vid telefonen i all evighet.

Anne-Marie said...

Ibland blir jag mörkrädd och upprörd över hur folk tänker här i USA. Det finns en dubbelmoral som är helt sjuk. När jag läser sådant här undrar jag vad jag egentligen gör här och varför jag inte bor i Sverige igen som ju faktiskt ligger ljusår före USA inom flera områden. Låt du Karolina göra det hon vill och uppmuntra henne att ta egna initiativ. Kramar!

Hannele said...

Flickor ska ringa till pojkar. Flickor ska välja själva och inte sitta i nåt hörn och hoppas på att någon ska se dem..

hälsar
Mor 2007

Hannele said...

P.S.
Svägeskan med sin amerikanske man flyttade tillbaka till Sverige och födde sina barn här, ville inte göra det i USA...

Petra said...

Oj, hjälp vilken mentalitet! Tänk att ett land som ända är så framåt och nymodigt är så konservativt?!

Annika said...

Jacal:
Ibland verkar verkligen "Fråga Amy" helt otroligt. sanslöst...
Ska bli kul att se om ngn skriver in och är på flickornas sida. HOPPAS! Annars tappar man tron precis...
Jag vill oxå att K ska ringa den hon vill när hon vill. Kommer absolut inte att stoppa upp det hela.
Nej, för guds skull! Fram för mer jämlikhet!
Vi får pusha på våra skandinaviska döttrar!!

Matilda:
Precis, går ju inte att skriva i en kommentar precis. Allt är ju inte svart och vitt.
Intressant ändå! Verkligen!!


Desiree:
Visst låter det galet. Som ett dåligt skämt.
Som jag sa: jag måste forska vidare i det här.
Jag hoppas att mitt område är lite mer framåt...

A-M:
Ibland vill man bara ta sitt pick och pack och DRA!!! man vill skrika åt alla insnöade amrisar. K SKA få göra vad hon vill, och ringa vem hon vill.
KRAM!!

Hannele:
Helt rätt. Flickor ska inte sitta i ngt hörn och glo o vänta på initiativ från pojkarna. Nej, det ställer vi inte upp på...

Att föda barn här, grav och förlossning, var enbart en positiv erfarnehet. Fantastisk, helt enkelt! Vilken vård och omvårdnad man fick!
Men att uppfostra är lite annorlunda, somligt UTMÄRKT, somligt mindre bra.

Petra:
Visst är det underligt att ett land som är så modernt i mpngt o mkt är så bakåtsträvande när det handlar om sådan här saker. vansinne!!!

Tina said...

Skriv ett inlägg tillbaka och SKRIK! Året är 2007 och vi bor i ett modern västland! VAKNA !!

Blir förvånad.... varför i hela friden skulle inte en tjej få ringa till en kille? Tänk vad man hade missat :-)

JAg tror det kan vara rätt skönt för en kille att slippa vara den som alltid tar kontakt! Vissa killar är kanske inte så framåt!

Nä, jag hoppas verkligen att det bara är några få som har ett sånt insnöat synsätt!

londongirl said...

Åh Annika! Det verkar som ni har en viktig uppgift där borta! Kämpa för mer jämlikhet och lyft fram sånt här!

Behåll dina skandinaviska värderingar om flickors/pojkars rätt till sina egna val.
Se till att Karolina blir stärkt att stå emot sånt bakåtsträvande som att inte flickor kan få göra det ena eller det andra.

Hon kan säkert klara sig genom att hon har en sån där skandinavisk mamma....det "ursäktar" säkert mycket. ;-)
KRAAAAM!

Anne said...

Tack för att du gav mig något intressant att fundera på under min prommis. Ni som har barn märker ju mer sånt här än vi utan. Men visst "ser" även jag såna här saker nu och då.

Jag kan även reagera på frågespalter och saker i sk amerikanska "kvinnotidningar". Vissa frågor och funderingar känns så föråldrade, så otroligt gammalmodiga (inte bara när det gäller vad barn "ska" göra utan hur vuxna kvinnor ser på olika kvinno/man-grejer).

En annan sak jag reagerat på, i high schools årsböcker (eller vad de heter), där man kan se bild på alla och eleverna även berättar lite kort om sig själva och sina framtidsdrömmar. Så otroligt många tjejer verkar ha som enda mål att bli gifta, bilda familj och hitta en bra, snygg man. Så där ser det inte alls ut bland svenska tonåringar i den åldern, vsst många svenska tjejer vill bli kändisar en i dokusåpa och annat "ytligt". Men många drömmer om att resa jorden runt, vara au pair, utbilda sig till nåt spännande och viktigt. Det där tycker jag verkar skilja sig åt hur en amerikansk tjej i samma ålder tänker om framtiden. Eller kanske jag har helt fel.

Ha en fortsatt bra torsdag!
Kram Anne

veronika said...

Jag tycker lite annorlunda, pa manga satt tycker jag att usa ar mer jamlikt pa mycket an sverige.Sverige ar inte alls sa jamlikt som alla alltid vill pasta.Jag har lite aldre skolbarn , min dotter har gatt i skola bade har och i sverige. Da vi kom hem till sverige pa ett par ar da borjade min dotter i forsta klass.Hon var van fran USA att leka bade med pojkar och flickor.Da hon forsokte leka med pojkarna i forsta klass tyckte dem hon var konstig! Lararen fragade tom mig varfor hon hellre ville leka med pojkarna an flickorna!Och det ska sagas att det har var en skola mitt i Stockholm. Jag sa att hon var van att leka med bada konen. Min dotter ar nu i high school och jag har aldrig hoert nagot om att det skulle vara konstigt att en tjej skulle ringa en kille...men vad jag vet idag sa chattar val de flesta barn istallet for attt ringa..:)?? Vi valde att flytta tillbaka hit for att jag tycker barnen pa manga satt har det battre har.Jag har bott i omgangar bade i sverige och USA, bade mina barn och jag tycker skolan och umganget ar battre har.
Sa lat dig inte skrammas av en fragespalt Annika!

veronika said...

En sak till...

Jag tycker personligen att ungdomar här i tonåren umgås mycket mer i grupper mellan båda könen. De går på bio ihop i stora gäng med killar och tjer, de går på resturang tillsammans mm. Dem jag känner hemma (sverige)som har barn i tonåren så verkar inte de umgås så mycket med båda könen.Jag har ofta både killar och tjejer här hemma tillsammans, även min son som är yngre umgås med både tjejer och killar.Sedan tycker jag att det verkar som att det är lättare här att få vara en i gänget trots att du inte gillar vare sig att dricka eller att ta någon drog. Grupptrycket verkar vara betydligt starkare därhemme än här.

Annika said...

Tina:
Jamen visst! Pratade just med min granne I som har tre tonårspojkar. Hon säger att tjejer ringer hela tiden. Störs hon? Nej. Fast, hon är fr Tyskland förstås.
Borde kanske skriva till "fråga A" och säga vad jag tycker...
Jag blir bara så rädd av att kvinnor i min ålder tycker att dettta är normen. Men jakten på sanningen går vidare...I mitt område är det: So far so good, som gäller...
Ja, jag tror oxå att det är skönt för killar att känna pressen...


L-girl:
Jag kommer aldrig att släppa mina svenska värderingar, aldrig!!
OCH jag för allt för att överföra dom till K.
Man kan nog gömma sig bakom mkt när man är utlänning...
KRAAM!!!

Anne:
Jag vet, ibland blir man verkligen förvånad när man läser amerikanska frågespalter. Det är intressant men irriterande. Ofta sitter man verkligen bara och gapar.
Det är nog sant det där med Year Books i HS. Att tjejerna skriver så. Måste ta och kolla i mina grannars year books o sen kan jag tala om vad som står där.
Men nog stämmer det som du säger, det tror jag.
Jag lovar att följa upp!!!
Kramar!!!

Veronika:
Tack snälla DU!!! Jag blir så himla glad över din kommentar!!! SÅÅÅ glad!
Det ger mig hopp!!!
Som jag skrev ovan så har jag sett att the S.R Prom inte längre handlar om dates. NU går stora blandade grupper ut i stället.
DET gillar jag , att hela stigmat runt skolbalen har bleknat.
Gud vad glad jag blir över att du skriver det här. Du som har erfarenehet och kan jämföra!

Tack så mkt för din kommentar som är en motvikt till min känslor! Och mina rädslor!

Och som du sger så chattar väl dom allra flesta idag, och dem allra flesta har väl en mobiltfn också. Men det här handlade om 9-11 åringar, but still...

Jag skulle gärna höra mer om detta skolan o jämlikheten i sve vs US. själv har jag ju ingen erfarnehet av sverigeskolan...

Annika said...

Tina!! Jag menar SLIPPA KÄNNA PRESSSEN. SLIPPA!!!! Glömde visst ett ord där

Anna Malaga said...

Ojdâ, jag tycker ocksâ att du ska skriva en insändare!!
Här kan bâde killar och tjejer ringa varandra, men dÄremot är det ganska ovanligt att vuxna män och kvinnor är vänner, det är ganska trist. Hoppas det blir bättre!

Annika said...

Anna:
Det som är så skrämmande är att det är kvinnor i MIN ålder som tycker så här. Hur kan det komma sig?
Fast, allvarligt talat vet jag inte hur ILLA det är...Det kan inte vara så illa som dom här två mammorna låter påskina.

Malde said...

Flickor ska ringa pojkar om de vill! Hade jag väntat på att min man skulle ta första steget då för 26-27 år sedan, då hade det inte blivit nåt! Sån tur att jag bor här och kan göra som jag vill! T ex bestämma själv vem jag ville gifta mig med ;-)

Annika said...

Malde:
Ja jösses! Du har rätt! TÄNK om man själv inte hade kunnat bestämma vem man skulle gifta sig med! Tur att man inte bor i ett sånt land iallafall!!!
Alltid ngt ;-)
Nä'rå...Jag tror man måste ta den där frågespalten med en stor nypa salt. SÅÅÅ illa är det ju inte ändå...

Victoria said...

Det är ju så man baxnar! Hörde för ett par veckor sedan om en dam som såg en annan kvinna sola topless på stranden. Hon blev så upprörd att hon ringde polisen!

Ja du milde. Vissa har inte alla bilarna i garaget.

Kram/Vic

Anne said...

Inte alla bilarna i garaget :)
Den var bra....

leopardia said...

jaaahaaaa, så det är JAG som ska ringa bob hansson, inte han mig... då förstår jag ;)

Annika said...

Victoria:
Det är hemskt...Vidrigt. Men, jag tror nu att det jag skrev nog ska tas med en nypa salt. Jag har varit ute och frågat mig onmkring. Ingen tycker att det är hemskt att en tjej ringer en kille. Men, sure, det är helt klart att det finns en grupp därute som tycker att det är otänkbart.

Hmmm....Den där människan som ringde polisen för att en annan kvinna solade top-less har definitivt problem en masse...

Kram!!!


Leopardia:
Fint att du fick dig en lektion på kuppen ;-)