Monday, April 16, 2007

Svårt att sova...

Uppdatering:
Skolan har nu bestämt att stänga tre timmar tidigare idag pga vårt vidriga väder. Skolledningen menar att vindarna och kastbyarna är för farliga. Så idag betyder det att Karolina, eftersom det är kort dag, slutar 30 minuter tidigare. Dom tre timmarna är baserade på vanligt ti-fre schema. Då går hon ju i skolan till 15:50, så idag blir det 12.50. Lite larvigt att låta låg och mellanstadiebarnen sluta tidigt eftersom dom ju ändå går hem så tidigt idag, men jaja...OCH JODÅ, det blåser...Det blåser som sjutton, faktiskt.


...Ja, denna natten har varit vansinnigt svårsovd. Stormen har RUTIT utanför, träden knakat, kvistar har kastats mot fönsterutorna, skorstenen på vårt hus har liksom jämrat sig i blåsten. Och där har Peter och jag legat vakna, mest jag, och lyssnat på eländet. Alltså, jag kan INTE sova när det stormar. Det är en sk "Nor'easter" storm av stora mått som ställt till problem på hela amerikanska östkusten, översvämningar, evakueringar, inställda flighter, tornados i södern, snömassor i norra USA och Canada. Här hos oss i DC-området REGN och denna otroliga vindar. Det blir ingen powerwalk idag.

Har anmält min lilla familj till den sk "Heritage night" på Karolinas skola på fredagkväll. Då ska jag göra ett collage om Sverige och berätta om landet. En hel del att göra för mig. Måste skriva ut bilder från internet, skriva roliga och intressant fakta. Vad skulle ni kunna tipsa om? Vad skulle ni berätta om Sverige?
Ibland blir man så "blind" och fastnar i fakta och siffror. Det hela blir som en utställning, man får gå från land till land och få info. Kan ju bli trevligt, men just nu känns det mest jobbigt. Karolina har dessutom sin första vecka av tre "production weeks" på teatern, så det kommer att bli en hel del sittande där för mig också. Hey, tur att man kan ha laptopen med sig då!

Ha en bra måndag, alla!!!

22 comments:

Fundersam Cecilia said...

Usch för sånt väder.Jag kan inte heller sova när det blåser riktigt hårt.Vi fick inte så dåligt väder igår som vi befarade.Men det blåser som attan.Det var en svår fråga om Sverige,jag vet inte riktigt.Konstigt nog borde det ju bara sprudla ideér om vad som skulle kunna berättas.Ha en fin (nåja,så fin den kan bli)dag!

Matildas fikarum said...

Jag skulle nog ha lite information om antalet invånare, olika kulturer, vad som exporteras mest och importeras osv. Inte så mycket, men nog med siffror för att det ska se proffsigt ut. Sedan skulle jag nog bli mer personlig och berätta rent generellt om svenskars seder och vanor. Folkdans, t.ex. Och lägga till en eller två bilder av Zorn och Carl Larsson. Det borde räcka?

Matildas fikarum said...

För den seriösa delen kan du ju sno lite härifrån:

http://geo.international.gc.ca/canada-europa/sweden/right_nav/about_sweden-en.asp

Matildas fikarum said...

Här kan du sno lite fakta om konst:

http://www.sverigeturism.se/smorgasbord/smorgasbord/culture/lifestyle/art.html

Matildas fikarum said...

Och sist men inte minst, här är en toppensajt om traditioner.

http://web.telia.com/~u54808711/inenglish/katrin/Traditions/en-sweTrads.html

Annika said...

Cecilia:
Glad att ni klarade er från det värsta.
Hörde att vissa kommuner kommer att stänga tidigt idag pga vädret. Det ska tydligen bli VÄRRE!!!

MAtilda:
TACK för dina länkar!!! Jag ska kolla in rubbet. Bäst att börja nu så att man inte sitter och svär på torsdagkväll...Jag har alltid haft en tendens att skjuta upp saker till sista sekunden, inte bra.
Tack igen, Matilda!!!

Matildas fikarum said...

Det var så lite, så. Jag vet hur svårt det är att hitta PRECIS de rätta sakerna att prata om. Det finns så mycket att välja på.

Annika said...

Matilda:
Ja, det gör det. Tillsist sitter man dör med totalt hjärnsläpp!!!

Fia said...

Åh vad kul! Du kan ju börja med att spela Brittney Spears "Toxic" och fråga vart låten är gjord! Det är ett svenskt team ute på Värmdö som skrivit både text och musik, sedan har du nog deras uppmärksamhet! Ta och välj 5 olika flaggor och ge ett litet pris till den som först kan ge det rätta svaret.
Fråga dem hur många svenska uppfinningar de använt idag. Alla har nog använt en, framförallt så har ju de flesta blixtlås på sina byxor. På så sätt får de en anknytning till Sverige och då brukar det vara lättare att lyssna.

Kullager som ju finns i alla bilar är svenskt också. Tankrämstuben är en svensk uppfinning där fabriken som gjorde tuber länge vägrade dela med sig av tekiken, varför t ex Colgates alla tuber länge tillverkades i Sverige.

Jag tycker sådant är så himla skoj. Hör av dig om du behöver mer idèer, jag kommer kanske inte att kolla bloggar så mkt idag men om du vill ha mer tips så maila mig på fia01@yahoo.com.
Måndagskramis!

Rosvikstjejen said...

Låter lite obehagligt med all denna vind. Jag tycker att vi har klarat oss ganska bra från oväder. Har åkt i från den!!!
Vad roligt med collage om Sverige. Jag förstår att det är mycket jobb men vad gör man inte som förälder.
Sverige är ju så stort. Ska försöka komma på något bra. Kram

Annika said...

Fia:
Precis!!! Dom skrev ju även åt Celine Dion mfl. Bra ide!!! Lite oväntat sådär!!
Bra tips fö också!
Inte visste jag att tandkrämstuben var en svensk uppfinning! Coolt!
Du skulle ha varit här nu, och sen skulle du ha varit med på fredagkväll på skolan. Jag skulle kunna stå helt i bakgrunden :-)
KRAMIZZZ!! mail kommer!!!

Rosvik:
Vinden är GRYM!!! Nästan lite otäckt att köra bil. Glad att jag inte sitter i ett plan i varje fall :-)))
Det är rätt kul med sånt där, bara man får ändan ur och sätter igång!!!
Kram!

ida said...

Ja visst blåser det!!! Vi har fått en massa blöt och tråkig snö i natt (SUCK) och det viner i hela huset när vinden tar i... och jag som har spanska lektion i eftermiddag och måste GÅ i tjugo minuter med en stor gravidmage i blåst/snö. Usch!!!!! Hoppas verkligen att det ger sig snart...

Humlan said...

Jag bor högt upp med stora (höga) fönster mot söder. När det blåser hårda sydliga vindar så ligger jag och lyssnar på fönstrens knäppande och knakande och hur det tjuter i ventiler och dånar uppe i takplåtarna...

Vilka bra idéer du har fått här ovanför! Det skulle vara roligt att höra dig berätta om vårt land... alltid lär man sig något! ;)

Annika said...

Ida:
Ja jösses vad det blåser...och vilken konstig dag det är...Detta väder och DÖDSSKJUTNINGARNA på Virginia Tech. Känner mig underlig till mods, minst sagt...
Du får ta hand om din stora bäbismage!! Usch och fy att ni har en massa blötsnö igen. Ta det lugnt! Kram!

Humlan:
All right! Schysst läge, men jag kan tro att det tar i uppe hos dig när det BLÅSER!!!
Ja, det ska bli kul att se vad jag får ihop om Sverige. Lovar att berätta om det på bloggen, samt ta bilder såklart!!!

mintid said...

Fy för sådan blåst!
Förstår att du inte kan sovar så bra då. Vi har ju haft våra stunder här med. Stormen Gudrun o Per har för alltid förändrat livet här.

Jag är mitt uppe i en period där jag vaknar mitt i natten...kan inte sova. Det är så hemskt . En på jobbet sa att det var så hennes depression började...väldigt roligt att höra... :((.

Vad kul med att göra en föreläsning om Sverige! Vad skulle man ta upp?? Det känns faktiskt svårt att säga..vår fantastiska natur kanske?? Det braiga barn systemet med att vara hemma tills barnen är 1,5 år mot ersättning.
En på jobbet vars dotter fick barn på julafton 2006 i USA hade visst sagt upp sig nu för hon ville inte börja jobba...

Nu ska jag lägga mig o läsa lite tror jag...

Annika said...

Kristina:
Stormar är vidriga. Det är svårt att sova när dom vrålar utanför knuten.
vet du, jag är som du, jag vaknar vid 2 varenda natt och är vaken till 4...så har det varit i en vecka. Visserligen har sömnen alltid spökat för mig. men nu är det illa...

Japp, man kan visst ta upp barnledigheten som är fantastiskt i Sverige.
Tack för alla tips!!!
Jag sa också upp mig när jag fick barn, fick inte ett cent i fldrapeng. Så olika kan det vara mellan länderna...

Kramar!!!

Anne said...

Vad tråkigt att inte ha kunnat läsa din blogg på flera dagar (vi har ej haft internet under helgen), så roligt vara online igen och kunna få lindra bloggabstinensen.
Får man ha med smakprov också och låta besökarna äta något? I så fall har jag en idé att bidra med, nämligen att bjuda på något typiskt svenskt, t.ex. salta fiskar och kanske nåt annat svenskt godis du lätt kan hitta på Ikea eller liknande.

Anne-Marie said...

Vad jobbigt det är med oväder! Har läst att det tydligen är en otrolig storm på östkusten. Det låter ju spännande med "heritage night". Jag skulle helt klart ha med bilder från Stockholm och skärgården och kanske från Gamla Stan - amerikaner har ju inget så gammalt. Förstår att det varit en underlig stämning efter dödsskjutningarna. Kram!

Malde said...

Hej Annika!

Appropå svenska uppfinningar så finns ju skiftnyckeln. Sedan har vi ju telefonen som Lars Magnus Ericsson uppfann i stort sett samtidigt som Alexander Graham Bell, och Håkan Lans har ju uppfunnit datamusen som det fortfarande tvistas om...

Lars Magnus Ericsson har ju också låtit bygga Hågelby Gård (ägs nu av Botkyrka kommun) som jag passerar varje dag) som är byggd i betong, ett material som han var helt fascinerad av. Mer med just Tumbaanknytning är sedeltryckeriet Tumba Bruk (även finpapperstillverkning) som numer är i amerkansk ägo (Crane AB)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Magnus_Ericsson

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5gelby_g%C3%A5rd

http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=15521

http://www.sfv.se/cms/sfv/vara_fastigheter/sverige/ab_stockholms_lan/tumba_bruk.html

Sedan finns ju allemansrätten, Stockholms underbara skärgård, S:ta Annas skärgård, smörgåsbord, Lucia, typiska svenska maträtter, västerbottensost, surströmming mm mm...

Annika said...

Anne:
Ja, det har varit tomt efter din röst här på bloggen, glad to have you back, girl!!!
Min kompis Lotta har lovat att baka mazarinkakor till mig...SÅ snällt!! Det ska med + salta fiskar från world market!!
Kram!

A-M:
Ska absolut ta med alla bilder hag har från Sverige. Sen trycka ut bilder från Sverige, som Gamla Stan. Har en underbar bok om sthlm Skärgård full av de mest underbara bilder. Den ska med!! Lovar att ta bild av verket sen!!
Kram!

Malde:
TACK för alla din länkar!
Ska absolut ha en ruta med alla svenska uppfinningar!! Mycket BRA!!
Sverige har så mkt underbart att det blir svårt at plocka russinen ur kakan.
Tack, Malde!!!
KRAM!!

PS. till alla som skriver på blogg.se har jag jättesvårt att skriva kommentarer hos. Det vill sig INTE...Hoppas det löser sig. Jag läser vad ni skriver!!!

leopardia said...

ähum, sverige säger du? vad har vi? abba, absolut vodka, blondiner...
nä, men knäckebröd, saltlakrits, köttbullar, zlatan... fast de kan väl inget om fotboll over there... så det blir väl björn borg... astrid lindgren och pippi så klart oxå... ingmar bergman... ingrid bergman, greta garbo... dalahästar... tetrapack, ikea... volvo... hmm... ja du... ha det gott! :)

Annika said...

Leopardia!!
Jag har försökt kommentera på din blogg så länge nu!!! Det vill sig INTE. kan inte kommentera hos ngn med Blogg.se. SÅÅÅ irriterande...
Jag läser!! Undrar vad som är fel???
Japp, finns mkt om Sverige...Och jag tackar för tipsen!
Kram!! Och så ska vi hoppas att blogg.se snart ska funka igen..