Thursday, April 05, 2007

Skärtorsdagen

Alltså, ibland känns det som om Påsken lika gärna skulle kunna skrotas i USA. Detta ibland över-religiösa land får inte uppmärksamma Påsken mer än en enda dag, Påskdagen, sen är Påsken slut. På Påskdagen är ALLT stängt, precis som på Juldagen.
Jag har ingen Påskstämning alls, och det har jag inte haft sedan jag till USA flyttade. Inte för att jag bryr mig så mycket, men lite mysigt hade det varit att få fira lite mer, att KÄNNA AV att det är en stor helg. Jaja, Karolina har ju Påsklov iallafall. Det är ju trevligt!

Ibland har vi firat lite svensk Påsk med min Svenne-grupp, men inte idag. En är och åker skidor i Colorado och en annan är borta på annat håll, och jag och den fjärde deltagaren har inte gjort upp några planer om att ses.
Påskkärringar existerar inte här. Tror folk skulle sätta i vrångstrupen om man berättade om sådana hädiska riter mitt i Stilla Veckan. Fniss! Häxor som går omkring och säger "Glad Påsk"! Excuse me, what is THAT all about??? Men, det är ju SÅÅÅ gulligt, ÅÅÅÅ nu känner jag av en viss hemlängtan igen! Tänk att få komma hem till Sverige och fira Påsk! Vad roligt det skulle vara! Äta ett äkta Påskbord komplett med Memma. Dricka Påskmust, ta en sup ;-), äta svenskt Påskgodis!!! Se alla vackra Påskris överallt! Okay, nu har jag officell hemlängtan.

Min kära tyska granne var ute igår och plockade in körsbärsgrenar och lite annat smått och gott från naturen. Hon skulle göra ett Påskris, sa hon. Jag ska strax gå ut och gå med henne, så kanske jag kan ta mig en titt på riset då.

Får jag minnas tillbaka lite?
Jag minns så väl när vi var små och gick Påskkärringar därhemma i Bromma. Det var jag, min syster och ofta några kompisar till oss. Vi sminkade oss grundligt, drog på oss långa kjolar, förkläden och hucklen. Minns att mamma hade en stor kopparkaffekanna som vi hade med oss. Dagen innan hade vi suttit och ritat Påskkort som vi skulle dela ut. MASSOR med kort hade vi ritat! Sen på Skärtorsdagen gick vi ut, ringde på dörrar, fick pengar och sen delade vi rättvist upp allt emellan oss. Ett mycket trevligt minne...

Förresten, är det så att man numera går Påskkäring på Påskafton? Tycker mig ha läst det någonstans.


Den här bilden har säkert tre år på nacken nu. Men den visar några av barnen i Svenne-gruppen när vi firade Påsk för, tja sådär en tre år sen :-)...

21 comments:

Humlan said...

Här är det påskärringar idag (skärtorsdag), men det kanske är andra barn som inte är lediga i dag som går runt på lördag.
Mina minnen från påskarna hos mommi och moffa i Vasa är förknippade med memma, men jag tror inte att det skulle vara gott här i Stockholm.

Fia said...

Annika...ja Glad eh...vad var det nu igen - javisstja PÅSK!!

Jag har inte en enda finsk molekyl i mig (vad jag vet) men memma smakar gott oavsett vart man befinner sig. Min finska kompis i Stockholm skrattade alltid när hon hade gjort memma och jag satt med slutna ögon och sa "åh, det mörka finska guldet"...Det är så gudagott! Stor påskkram skickas nu ut i cyberrymden i riktning mot Reston!

Annika said...

Humlan:
Nä, Memma skulle nog inte var gott här heller...Bara hemma :-)
Hoppas du får se söta Påskkärringar idag! Det är ju så gulligt!

Annika said...

Fia:
Just det...Glad...PÅSK!!!
Memma har man ju inte ätit på typ 16 år då'rå...
Tror TYVÄRR inte jag skulle njuta av det så mkt här i US. Men i rätt sällskap kanske :-)
KUL att du tycker om det...Just nu kan jag NÄSTAN känna smaken av memman...

Kramar från mig till Atlanta också! Och måtte vi få känna LIIITE stämning!

mintid said...

Jag tror nog att det är idag man går påskkärring... har inte hört ngt annat.

Vad söt liten skara med kärringar i trappan :)

Kramis

SweFlo said...

Nu fick jag barndomsminnen... Vi gjorde samma sak, hade tom kopparkaffekanna med! fast vi fick oftast godis istallet for pengar. Ibland fick man ett rått ägg av någon gammal tant. Inte populärt alls... :-)

Desiree said...

Åh vilka söta och fina påskkärringar. Efter ditt inslagg om påsk har du definitivt väckt min hemlängtan också. Jag håller helt med dig Annika om att de lika gärna kunde skippa påsken här. Kollade påskrecept på DN på nätet idag och kände hemlängtan.

Glad påsk på dig iallfall.

londongirl said...

Här är det mest påskkärringar på Skärtorsdagen men det kommer ibland någon de andra dagarna också. Nuförtiden har de ofta sällskap av "påskgubbar" också...himla söta de med i hattar och västar.

Vad smakar egentligen Memma? Har bara sett det i affärerna, aldrig ätit det.

Såg här nedan att du varit till tandläkaren....Jag skulle behöva det också. Bet sönder en gammal lagning! Inte roligt att behöva ägna tid till det på påsklovet.

En annan sak som har blivit vanligt de senaste åren kom jag på är att här sätter man påskfjädrar i någon buske i trädgården. Det blir som ett stort påskris....bladen har förstås inte kommit men det är lite kul och lyser upp.
Undrar vad dina grannar skulle säga om du gjorde det? ;-)

En stor kram och en riktigt GLAD PÅSK!

Anne said...

Ditt (och JaCals) inlägg om påsken triggade igång en riktig hemlängtan.
Jag inte vill förlora påskfirandet och påskstämningen men det är oundvikligt det inte blir så när man bor i USA. Jag känner det redan nu,första året här, att det finns ingen påskstämning alls och inget påskfirande på gång.

Men valborg och midsommar, DÅ ska vi i alla fall här ordna nåt. Jag vill ju inte alla nordiska traditioner bara ska falla i dvala bara för att man flyttat... Men man får helt klart kämpa mer för att beålla sina traditioner vid liv och att inte tappa de där känslorna som man förknippar med vidda högtider.
-Anne

Fundersam Cecilia said...

Gud vilka söta påskkärringar!!Jag hade ingen aning om att det är stängt på påskdagen i det här landet.Trodde att hela påsken bara rann förbi utan minsta firande.Inte för att jag firat nåt särskilt de senaste åren men jag saknar ändå påsken där hemma.Det är nåt speciellt med den....och godiset.

Annika said...

Mintid:
Ja, vad rart med Påskkärringar. Antar att dina barn har varit utklädda idag, gulligt!
Kram!¨


Sweflo:
Och vi blev sura när vi fick godis :-) Vi ville bara ha pengar. Bortskämda ungar!!!
Tror aldrig vi fick råa ägg...Hur KUL är det på en skala??? :-DDD

Desiree:
Ja, visst känns den onödig. Det värsta är nog att det är vanlig arbetsdag dagen efter...SUCK!
Jodå, jag läste Jacal...Vi var inne på samma tema...
Glad Påsk!

Annika said...

Londongirl:
Vad trist med tanden. Alltid depp när man måste sitta hos tandis, suck...

Rart med Påskgubbar!!! Hade jag GÄRNA velat se också! GULLIGT!!!

Låter underbart med en påskbuske i trädgården full med fjädrar och pynt!!! Här kan man ibland se mindre träd i ngn trädgård som är pyntade med plastpåskägg. Lite gulligt också.

Kramar och GLAD PÅSK!!!

Anne:
Ja, jag såg att Jacal och jag var inne på samma tema idag...
Man undrar ju liksom lite över Påsken här. Non-existent.
Hoppas att du och din man får till det lite mysigt på Påskafton iallafall!

Valborg har jag inte firat på ÅR och dag. Midsommar bryr jag mig inte så mkt om (tro't eller EJ!!!) Men i sommar är jag ev. i Sverige på midsommar. Trevligt!
Och ja, visst får man kämpa med att hålla liv i de nordiska traditionerna här!!! FÖR man VILL JU!!!

Nu önskar jag er ALL lycka med flytten!!! KRAMAR!!

Cecilia:
Dom flesta affärer håller stängt. MEN, jag var på DSW idag och så såg jag en skylt om att dom har öppet på söndag, så jag gissar att det släpps mer och mer på att hålla stängt på påskdagen.
Och visst saknar man den svenska påsken! ATT!!!

LindaLotta said...

Jag känner ingen speciell känsla över att det är påsk, bara skönt att man är ledig några extra dagar.
Påsken firades på samma vis som du, när jag var liten, men det är ju så längesedan.
Numera får jag kalla kårar när det ringer på dörren om jag glömt köpa hem godis :/
Tur Micke gav mig ett jättestort ägg idag :) :)

Annika said...

Lindalotta:
Härligt med lite extra ledighet runt påsken. Saknar det, mycket.

Det gäller att ladda upp med godis!!! Annars blir det att öppna plånboken ;-), men nu har du ju fått ett stort påskägg frpn Micke så det blir kanske därifrån eventuella påskkärringar får sitt godis :-)
Hoppas ni får det skönt i Påsk!

ida said...

Ååååh påskmust!! *mums* Och jag saknar de där dragéäggen också... :)

Annars är jag inte mycket för påsken och det är ingen helg som jag saknar att fira. Vi har aldrig varit några stora påskfirare i min familj och då kommer man lätt ifrån det... fast självklart var jag påskkärring när jag var liten! :)

Här har vi "röd dag" både idag och på måndag. Skönt med lite ledigt!
kram på dig!

JaCal said...

Ja tänka sig, både i Virginia och i Californien lyser den svenska påskkänslan med sin frånvaro... Ska försöka få till liiiite känsla idag - strax åker äggen på spisen för målning i eftermiddag och något slags "påskbord" kommer serveras i kväll och när äggen kokar ska jag och dottern klä ut oss till påskkärringar...

Annika said...

Ida:
Påskmust---GOTT!!!!! Längar efter det!
jag vet, det är ngt speciellt med svenskt påskgodis...Verkligen!!!
Jag är egentligen inte heller direkt för Påsken, bryr mig inte, men saknar att inte ha mer dagar ledigt. Pinsamt lite in the US. Bättre hos er I canada helt klart!
Glad Påsk!
Kram!!

Jacal:
Ja, man får försöka göra så gott man kan när stämningen TRYTER, för det gör den ju.
Här blir det noll svenskt firande, oh well...
Tror, eller vet, att det stämningen inte finns eftersom det är så löjligt lite Påsk att orda om. Var på World Market idag, gulligt pynt till påsk fanns det, men jag IDDES inte köpa.
KUL att du klär ut dig till Påskkärring också, roligt!!!

Rosvikstjejen said...

Igår var det massor av barn som ringde på dörren. Tyvärr hade de "glömt bort" att klä ut sig till påskgummor och påskgubbar. Det var bara tre stycken som gjorde det på det gamla viset. Tur att jag jobbar i skolan där jag själv kunde ta komandot och sminka barnen till påskkärringar o gubbar. Några ville vara katter och det gick bra det med.
Jag minns mitt påskfirande med liknande ögon som du. Det var annat förr. Men mycket har oxå blivit till det bättre.
Glad Påsk!!!

Annika said...

Rosvik:
Alltså, gillar ju INTE när man inte klär ut sig. Kan vara samma sak här på Halloween, barn knackar på och vill ha godis och är INTE utklädda. What?? Det är ju det som är grejjen!!
Japp, bra att du tog ledningen på skolan och sminkade upp barnen :-) Någon måste visa, antar jag.
Katter är HELT OK att klä ut sig till också.
GLAD PÅSK!!!

Matildas fikarum said...

Men vad söta småtjejerna är på bilden! Särskilt den minsta med sin stora klänning och huckle! Gullungar!

Annika said...

Matilda:
Jag VET, visst är hon god den lilla!!! Nu ska hon snart börja skolan!