Friday, April 20, 2007

Pärgröten




Här kommer lite bilder från gårdagen då vi åt "Pärgröt och fläsk". Det var första gången för mig! OCH det var gott! Och salt!
Sara, från Umeå, tyckte att det smakade lite som Pitepalt, och jag vet att jag fick den frågan i en kommentar igår, om det är som Pitepalt. Lotta säger att receptet på "pärgröten" kommer direkt från Järvsö i Hälsingland. Jag äter gärna, gärna "pärgröt" igen. Min mamma säger att när dom var små i Närpes, Finland fick dom potatisvälling, och hon tror att det är något liknande.
Om intresse för receptet finnes lägger jag gärna ut det på bloggen, men jag måste få receptet av Lotta först.


Så här såg det ut när det fortfarande låg i grytorna...


Och så här ser det ut på tallriken. Man kan, om man vill, lägga ett sk "smöröga" i mitten. En del vill också ha lingsonsylt till.


Titta vad vi fick till fikat efteråt!!! Prinsesstårta!!! SÅ GOTT det var!!! Den lilla Iris fyllde 5 år igår. Därav tårtan. Chokladbollarna har 5-åringen gjort själv!


Sara och Lotta sjunger för Iris, 5!



Iris tar en bit av sin chokladboll.



Här är vi redo att hugga in!!!



Ord överflödiga...


Som sagt, en god och MÄKTIG lunch.
Idag, fredag, är vädret SÅ vackert, och vackrare ska det bli.
Nu finns inga ursäkter längre. Idag påbörjas arbetet i täppan och på decket. Det mesta får ske imorrn, men idag ska jag allt börja.





Önskar er alla en Happy Friday!

29 comments:

Anonymous said...

Det ser så trevligt och mysigt ut!

JaCal said...

Du den där tårtan... oj oj... mycket tjusig!! Här missde jag vår lilla "svenska skola" igår - hade viss liten som är jetlaggad och inte kunde sova... en svensk fika...

The Hanssons said...

aweee...snyft...princesstårta som är såååå gott. Lyllo er.
Ha en bra helg

Fia said...

Jaha, recept vill jag ha! Fredagskram!

Lena said...

Vad mysigt och vad gott!
Lycka till med arbetet!

Bloggblad said...

Ser himla gott ut, faktiskt!
Jag har aldrig ätit det. Söt tjej - hur tårtan smakar vet jag, jag fick sån till fikat i skolan idag.

De rosa hjärtblommorna längst ner är bara för vackra!

Anonymous said...

Vad mysigt ni har det! Och tårtan, mmm...

mintid said...

Så vackra blommor!
Helt underbart :)

Måste vara gott att träffa lite svenska vänner over there då o då för att hålla kvar lite av rötterna.

Kramis

Annika said...

Matilda:
Väldigt trevligt...och gott!!!

Jacal:
Ja, visst är det ngt speciellt med en svensk fika med svenskt fikabröd. Mysigt och gott!! den där tårtan var OOO så god igår. Lessen att du missade svenska skolan.


Nika:
Ja, den tårtan är min favvo-tårta av alla svenska tårtor. Underbar! Hoppas att du snart kan sätta tänderna i en bit också!
Trevlig helg!!

Fia:
Ska väl se om jag kan fixa till det då!
Kramar!!

Panter:
Nu har jag börjat med decket. Hårt jobb, men varmt och soligt!!

Bloggblad:
Härligt att du fick en bit prinsesstårta på skolan idag!! Den är ju sååå god!!!
Blommorna är en sk "Crab Apple"--vet inte vad den heter på svenska.

Petra:
Tårtan såååå god! Skulle gärna ta en bit nu också :-)

Mintid:
Jodå, vi ses ju så här och lunchar hemma hos varandra en ggn i veckan. Mycket trevligt.

Kramar!

Unknown said...

Nu blev jag sugen på palt. Kanske inte i flytande form men ändå. Lägg ut receptet så får jag prova om det smakar likadant.
Tårtan såg fantastiskt god ut.
Som vanligt härliga bilder.
Trevlig helg.

Moster Mjölgumpa said...

Här i Skåne kallas vanlig potatismos för päregröt, men på era tallrikar ser den lite mer lättflytande ut.
De rosa blommorna ser ut som min Rosen-apel.

Annika said...

Rosvik:
Min ena bror bor numera i Umeå (and loving it). Ska beställa det när jag åker upp och hälsar på dem, palt alltså. Kan tro att det är gott!!
Ja, jag ska höra med Lotta om recpetet. Lägger ut det då i nästa vecka ngn ggn skulle jag tro...
Trevlig helg!!

Moster Mjölgumpa:
Den här pärgröten var nog mer som en tjockt flytande välling...Gjord på ett annat sätt än mos.
TACK!!! Jag tror säkert att Crab Apple är Rosen-Apel!! Tack, nu vet jag!!! Trevlig helg!!

Humlan said...

Hemgjord prinsesstårta (med lite mindre grädde än den köpta), kan verkligen vara jättegod!

Söta blommor, dom passar verkligen i hjärteskålen!
Trevlig fredag till dig också!

Anonymous said...

Va mysigt ni har det, det behöver ni när ni ibland längtar hem. Ni ser ut att ha fått värmen tillbaks, här är det bara blåsigt och snöflingor i luften. Trevlig helg i täppan!

Anonymous said...

Gott det ser ut! Både pärgröt och tårtan efteråt! Det ser ut som ni haft det helmysigt!

Något helt annat! Jag var iväg under vecka och när jag såg den hemska händelsen i Virginga så tänkte jag på dig! Hoppas allt är bra med dig och alla dina vänner!
Kram!

Millan said...

A wow! Vilken tarta... mums!! Jag kan ibland bli sa dar helt vansinnigt sugen pa typiska svenska kakor o bakelser. Tex sa har jag varit sugen pa semlor hela vintern. Men eftersom det inte finns att fa tag pa har sa blir det inget. Mamma foreslog att jag skulle baka egna semlor.. men jag kanner mig sjalv.. det skulle innebara en semla om dagen i flera veckor ;-)

Forresten sa maste jag fraga.. Pratar Katarina o du alltid Svenska med varandra? Jag funderar ju mycket pa det dar nu eftersom Nils har borjat prata o det ar valdigt mixat sprak som kommer nu. Dock kanns det ju som om engelskan tar overhanden eftersom det ar det som de flesta pratar med honom.

Anonymous said...

Det där såg ju gott ut. Skulle jag nog kunna testa.

Tårtor gillar jag också...fast det har vi ätit till leda nu i april och mars då det är många i familjen som fyller år.

Annika said...

Humlan:
Precis, med lite mindre grädde än dom köpta. Den var så god!!! Hela måltiden var god (och fet) :-)
Trist med snön! Usch och FY!!!


Helena:
Brr...Snöflingor vill jag inte ha nu!
Vi har 20 grader varmt nu. Härligt!
Och visst är det gott med svensk mat ibland.


Tina:
Välkommen tillbaks från England!
Jag känner ingen som dog vid VA tech, men jag vet att många från min kommun och många från DC-området dog. Känns hemskt! Idag är det sorgdag i VA.
Kram!

Annika said...

Millan:
Alldels för gott. Bäst att inte ha det hemma, som sagt...
Ja, jag har pratat svenska med karolina sen hon föddes. Hon är nu sant tvåspråkig. Hon kan läsa och skriva på svenska också. När hn och jag är tillsammans bara vi två pratar vi alltid svenska. Så har vi alltid gjort. Men när Peter o andra är med blir det ju engelska.

Gunnel:
Välkommen hit!!! :-) Ska se till att receptet kommer ut på bloggen! Det är väldigt gott!
Hoppas det går bra med Nils 2-språkighet också!

Anonymous said...

Hej!

Det sag verkligen gott och mysigt ut hos er! Idag kopte jag Princesstarta pa Ikea + mycket annat...brod, ost, kardemummaskorpor mm.
Min man ar fran Pitea, han har alltid pratat om Pitepalt men aldrig lagat den till mig, trots tjat.:) Men i somras da vi besokte ett par vanner till min man sa bjod dem pa Pitepalt for min skull. Piteborna sjalva sager att det ar obligatoriskt att dricka mjolk till palten.(vad jag har hort)Tyckte det var jattegott for jag gillar kroppkakor, de paminner lite om varandra tycker jag.

Annika said...

Veronika:
Hejsan!!!
Japp, det var gott! Kul att du smakat äkta Pitepalt! Det är säkert urgott. Vi pratade om kroppkakor igår, att dom är släkt till både Pärgröt och Pitepalt.. Själv hade jag inte klarat att dricka mjölk till vare sig palt eller pärgröt. Fixar inte mjölk. Period.
Nu vill jag också prova palt, precis som du har gjort!!!

Anne-Marie said...

Vad trevligt och gott det såg ut. Vilka fina blommor!
Har aldrig hört talas om pärgröt. Den där prinsesstårtan såg mycket smarrig ut. Trevlig helg och kram!

Ulrika said...

Vill ha. Både gröten och tårtan. NUUUUUU! Kram från PA

Lilla B said...

Så hemtrevligt det såg ut!

Unknown said...

Hej Veronika! Ville bara kommentera ditt inlägg. Kul att höra att du har anknytning till Pité. Själv är jag från en by utanför, Rosvik, min man är från Pité. Självklart att mjölk tillhör Pitepalt!!! Men det går bra att dricka annat oxå. Ha det bra //rosvikstjejen

Annika said...

A-M:
Gott!
Många verkar intresserade då i veckan som kommer lägger jag ut recpetet!!
Kram!

Ulrika:
Hey! Kanske det vore ngt att servera på er restaurang uppe i PA??? Snacka om exotisk nordlig bondmat!!!

LillaB:
Väldigt trevlgt. Och att detssutom få ptova en maträtt man aldrig ätit förr känns kul...

Rosvik:
Hoppas Veronika ser det här!!!
Som sagt, skulle inte kunna få i mig mjölk. Har hört att man ska dricka mjölk till surströmming också...Gör du det?

Tankevågor said...

Vilket trevligt kalas med exklusiv maträtt! Det ska bli väldigt spännande att få se receptet. De där blommorna i skålen är bara för ljuvliga. Jättefina bilder som vanligt.

Vill tacka dig för boktipset här nedanför! Ska beställa den till sommarens läsning. Jag tar den gärna på engelska. Även om jag inte läser jättemycket på engelska så gör jag det ibland. Vissa böcker känns nästan mer rätt att läsa på engelska till och med.....böcker som utspelar sig i London eller i någon annan engelsk miljö. :)
KRAM

Tankevågor said...

Glömde att skriva att lilla Iris var så söt där hon sitter med sin chokladboll i munnen. :)

Annika said...

Londongirl:
Receptet får jag lägga upp här under veckan. Verkar som om en hel del är intresserade!
KUL om du vill läsa boken nedan. den var verkligen bra.
Ja, ibland är det absolut bäst att läsa böcker på originalspråket. Håller med.
Ja, lilla Iris är så gullig!!!
Kramar!!