Wednesday, November 15, 2006

Retfullt...

När man bor i utlandet slås man ofta, ofta av hur lite folk vet om Sverige. Visst, jag kommer från ett litet land, jag vet, men ändå tycker man att folk borde ha lite mer hum om saker och ting. I synnerhet om allmän geografi, men...
Häromdagen var dottern på sin jazzdans. Jag satt och läste under tiden. Efter en liten stund började en annan mamma prata med mig. Naturligtvis hörde hon genast min brytning...what else is new???
Sedan följde dem VANLIGA frågorna. Dem frågor som jag har hört sådär en tusen gånger FÖRR, men som jag naturligtvis alltid svarar snällt och väluppfostrat på.
Where are you from? How long have you been here? How's the weather in Sweden? Do you have seasons over there?
SUCK...Lady, vad TROR du? Nej, vi har sommar hela året om, eller???
Is it cold in Sweden? Colder than here????? Yeah, lady, a heck of a lot kallare än här. Alltså, kvinnan hade säkert inte den ringaste aning om VAR på jordklotet Sverige ligger. Sen kvittrade hon till: It is SO fantastic! You're from Sweden and this lady here (kvinnan som satt bredvid henne) is from Trinidad! You guys should talk!
OOOO-KAAAY...Lady...Ja, vi har nog MASSOR gemensamt, Trinidaddamen och jag. Ja, samtalet fortsatte i den stilen komplett med frågor om flygbiljettspriser och "do you miss your family" frågor.
JA! Jag vet, om man är nyfiken ska man fråga, frågan är fri osv. Ibland känns det bara så jobbigt med all okunskap. OCH ibland önskar jag att jag kunde tala helt brytningsfri amerikanska så man slapp alla frågor.
Nä, nu slutar jag inlägget innan det blir alltför mycket gnäll. Over and out...

12 comments:

JaCal said...

*Fniss*

Been there.... doing that...

California-borna är snälla, de säger ofta "åh, dit har jag alltid velat åka", när de får svaret att brytningen de hör är svensk. Som om de ens någonsin ens tänk på plutt landet Sverige innan... ;-)

Eller klassiker som "åh, du är från Sverige, jag känner en kille som har varit i Tyskland"...

Annika said...

Jacal: Ha, ha...eller; Där pratar ni tyska, eller hur?

eller: "åh landet med alla klockor, alper och choklad"

Jojo, det händer hela tiden.

Anonymous said...

Ja, det måste vara rejält tröttsamt efter så många år, även om det som sagt är trevligt att folk är nyfikna. Ha, ha, roligt med Trinidaddam-kommentaren :-) Och intressant att folk i Kalifornien säger att de alltid velat åka till Sverige. Hmmmmm...som sagt, nej, jag tror inte riktigt det, va?! :-)

Anonymous said...

Jag kämpade som en idiot för att få bort brytningen. Och lyckades tillräckligt väl till slut för att aldrig få frågan om var jag kommer ifrån längre. Det höll på att göra mig galen! Samma frågor jämt.

Annika said...

Monika:
Det är SÅÅÅÅ tröttsamt, som faan. Och så klassikern:
Tycker du att det är bättre här än i Sverige?
VRÅÅÅL!

Matilda:
Skönt för dig att du har jobbat bort brytningen. I WISH I could say the same.
Jag blir så trött på frågorna...

Linda said...

Och hur var det nu med isbjörnarna?

:)

Annika said...

Lindalotta:
Det är ngt jag faktiskt aldrig hört ngn säga...Fniss...Men, vem vet? Endera dagen får man säkert den frågan...
OH kom på en grej till: Free sex!!!

Annika said...

Anette:
Kanske...Men det är just det där att man ALLTID får samma frågor, och påståenden. "Oh yes, min farbror var i Stockholm 1952. Han tyckte det var så vackert".
Kan tro att du också får en släng av det där som kalmarbo i Stockholm...

Jill Wegerup said...

Många klassiska citat från min tid i London, och den i Rom. Men döm min förvåning. Italienarna bättre koll än engelsmännen.

Annika said...

Jill:
Jag har alltid hört att engelsmännen har ungefär lika "bra" koll på Sverige som amrisarna. OCH då är dem ändå I EUROPA själva!!!
Kul att Italienarna kan sin geografi!

Anonymous said...

Många engelsmän anser INTE att de tillhör Europa (ofta de fisförnäma). Det beror på vem man frågar.

Annika said...

Matilda:
Jaha? Och vad tillhör dem då? USA?? Skumma. Larvigt.