Saturday, October 07, 2006

PappersdockorAudrey Hepburn och June Allyson fr ca 1955Här en modernare docka från 1975, Frida.Underbara kläder till Audrey and June


När Sara och jag var små älskade vi att leka med pappersdockor. Det var så roligt att klippa ut dockorna ur tidningarna och sedan rita kläder åt dem. Vi hade massor med pappersdockor i olika kartonger i vårt rum. Döm om min förvåning när jag hittar en länk till en pappersdockssida på nätet! Detta måste kollas!!! Och vilken lycka! Där finns pappersdockor som jag minns från min barndom. Snacka om nostalgitripp! Jag visade sidan för min dotter och nu sitter hon och klipper ut samma dockor som jag en gång lekte med.
Det verkligt roliga med sidan är att det finns dockor redan från tidiga 1900 talet, fantastiskt! Min mamma och moster älskade också papppersdockor som små. När Sara och jag var i klippdocksåldern lekte vi även med deras gamla dockor. Dem dockorna var vackra, och hade fina kläder, tyckte vi. Speciellt mycket tyckte vi om Audrey Hepburn och June Allyson! Kläderna till dessa dockor ska vi inte tala om, under av elegans.
Iallafall, på den här webb-sidan finns bla Audrey och June! Nu går min skrivare varm när Karolina skriver ut docka efter docka.
Min kära mormor har i alla år haft Hemmets Journal. Faktum är att jag tror att hon varit prenumerant sedan sent 30- tal. SÅ, varenda sommar när vi kom till "mommos stuga" I Norrnäs, Närpes i Finland var vi sjunde himlen bland alla outklippta dockor från Hemmets Journal som vi nu skulle få nöjet att klippa ut. Hela golvet i "framstugan" (fin-rummet) var täckt av dockor och dockkläder som låg i bestämda högar. Vad roligt det var, och vad roligt det är att kunna ge sig ut på en sådan nostalgitripp så här många år senare.

Kolla webb-sidan: http://www.kattisdolls.net/klippdockor/

Alla bilder från: www.kattisdolls.net/klippdockor/

9 comments:

Panter said...

Klippdockor, åh vilken nostalgi. Det roligaste var nog att klippa ut kläderna, att klä av och på var sådär för plaggen satt ju inte fast särskilt bra. Kul att de finns kvar.

Annika said...

Panter: Välkommen till min blogg!!! Visst är det underbart! Kolla in webb-sidan, ett eldorado för oss som vill minnas tillbaka. Vi använde gem för att få kläderna att stanna kvar på dockorna, minns jag.

Lilla B said...

Verklig nostalgia! De små flikarna ville aldrig sitta riktigt bra när man vek dem om pappersdockan. Jag gjorde också fasligt tjusiga kläder....
Tänk att det finns kvar.

Annika said...

Lilla B: Visst är det helt underbart! Vi kan minnas och njuta! Välkommen till min blogg!

Sara said...

Vad kul!! Ska gå in och kolla när jag får tid, Audrey var ju så, så vacker och kläderna var makalöst vackra! Just nu är jag bara helt slut, har precis avverkat barnens kalas på Björklunds hage, pust.....

Annika said...

Sara: Du kommer att minnas och njuta! Skönt att kalasen är över va? Trodde det också!

Sara said...

Visade Ebba dockorna igår kväll, vi hann ju bara titta litegrann, där fanns ju hur mycket som helst!!!! Hon beställde iaf Audrey Hepburn, June Allyson (de vi hade!!) och Rita Hayworth som hon bara tyckte var så fin! Har ni klistrat något lite tjockare papper bakom?

Annika said...

Sara: Nej, vi har inte klistrat tjockare papper bakom, men det är ju det allra bästa att göra så. Dockorna håller ju då...
Klart att Ebba gillade sidan :-)
Glöm inte att kolla in alla lovely 70 tals dockor som vi lekte med, ha, ha!

Anonymous said...

Hej :-)
Ville bara titta in o säga just HEJ, då jag hittade min sajtlänk här.
Vill bara förtydliga att bilderna på sajten är små (mindre än original) och inte alltid i samma skala så kläderna passar inte alltid dockorna!
Kul att höra att folk har roligt :-)

/ Katti - >^..^<