Tuesday, June 13, 2006

Världens bästa land?

För ett tag sedan hade jag ett inlägg om en artikel i amerikanska tidningen "Marie-Claire". Artikeln handlade om Sverige, och att Sverige är det absolut bästa landet för kvinnor i hela världen. Sant? Eller falskt? Som med alla andra länder har ju Good Old Sweden sina fördelar och nackdelar.
I ingressen står följande:
"If you want to be happy, healthy, and powerful, you might consider packing your bags and moving to a pictureresque country on the other side of the Atlantic. According to a new report, Sweden tops out as the number one place to live. Is it the year long maternity leave? The chance to date four men at the same time? The uni-sex public barthrooms?"
Så börjar artikeln.
Den handlar om att i Sverige kan du som kvinna få ALLT! En karriär, en man som är hemma med barnet på pappaledighet medan kvinnan drar in storkovan, du får stats-subventionerat dagis. DESSUTOM innan du träffar Mr. Right har du alla chanser att dejta minst fyra män på samma gång! Ingen höjer visst på ögonbrynen åt det (??!!). Visste ni förresten, fellow Swedes, att "anti-sexism awarness training" börjar redan i "6 års"? Dvs att pojkar uppmuntras att leka med dockor och flickor med leksaks traktorer. Inte visste jag att det fanns officiell träning i just det ämnet? ha, ha...
En svenska som var intervjuvad i artikeln säger följande: In our country women drive the buses and men push the baby buggies. All right...Personligen tror jag inte det, men...det tyckte visst den tjejen.
Arikeln handlar mycket om jämlikhet. Svenska män hjälper till mest i världen med hushållet, enligt rapporten. Det tror jag säkert är sant.
I artikeln står det också att i inget annat land i världen går det så bra att jonglera en karriär med ett fullständigt tillfredställande hemma-mamma liv. SO, not true...Inget annat land i världen har så många utbrända kvinnor som Sverige. Den vanliga småbarnsmamman går på knäna mellan jobb,dagis, affär och hem. Fastän hon har en sådan jämlik make, eller sambo, är det sist och slutligen ändå hon som drar det tyngstga lasset. I min omedelbara närhet i Sverige har jag två nära kompisar som bränt ut sig. Två otroligt duktiga och ambitiösa tjejer med vackra hem och högavlönade jobb, men se, det räcker alltså inte. Artikeln undviker helt ämnet utbrändhet, och att kvinnor i Sverige leder världsligan vad gäller den sjukdomen. The down side med att bo i Sverige? realtivt låg lön för medelkvinnan, 22.000 dollar om året, dyrt, "a drugstore lipstick 15 dollars", a pair of non-designer jeans 150 dollars, a night out on the town 150 bucks"...Asså, ursäkta, men varifrån tar journalisten sina fakta? Jag vet affärer som säljer jeans för 200 spänn, och det kostar fanimig inte över tusen spänn att gå ut en kväll. Sånt där retar mig. Likaså retar det mig att dem endast intervjuvat Ebba von Sydow (SOM jag verkligen gillar, don't get me wrong), Carin Götblad, polischef i Stockholm och Anna Ericsson TV-producent. Var var dem vanliga mammorna i Sverige?
Ett annat minus enligt en Svensk tjej var att svenska män är så passiva och oromantiska. Man kan i princip få vänta ihjäl sig på att en svensk man ska "ta första steget", och glöm att han betalar för sin date, aldrig i livet. Samma tjej säger att hon saknar det där med artighet hos svenska män. Hon menar att man i princip kan få en dörr i fejset om man har en man framför sig som går in genom dörren först. Sant? japp,det tror jag, tyvärr.
Självklart var det en jätteintressant artikel att läsa för mig! Och självklart kände man sig stolt och GLAD. Men, samtidigt inser jag ju att artikeln ligger en hel del från verkligheten. Dem andra 10-i-topp länderna är: Norge, Island, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Kanada, Tyskland och Australien. Var USA placerade sig? På 17 plats, strax under Costa Rica...

14 comments:

Sara said...

Senast idag stod det i DN om hur mycket kvinnornas löner släpar efter männens fast de har samma utbildning och yrke och då undrar man ju om vi inte är lite grottmänniskor iallafall......

Annika said...

Sara: Det stod faktiskt det i artikeln också, att det som verkligen ligger efter i Sverige är lönerna för kvinnor. Så sant...

ln said...

När det gäller utbrändhet är Sverige bättre på att mäta och ta fram statistik än många andra länder. Detta påverkar naturligtvis resultatet som blir högre i Sverige än många andra länder där man fortfarande inte har klassificerat det som en sjukdom. Jag tror personligen inte att vi har högre utbrändhet i Sverige än i andra länder. Statistik är bra men kan vara missvisande eftersom det är svårt att mäta på samma villkor!

ln said...

Jag håller fullständigt med om att Sverige är ett mkt bra land när det gäller kombinationen hemma mamma-liv och karriären. Jag har alltid jobbat heltid och ändå kunnat flexa och vara hemma med barnen på em. Min man och jag turas om att lämna barnen på morgonen vilket ger oss båda extra flex tid. I vilket annat land kan man planera så (förutsatt att man har flex)? Att männen hjälper till mer hemma i Sverige underlättar ju naturligtvis situationen till det bättre. Att vi har 6 veckors semester gör ju också att man kan spendera många lov och helger med barnen och familjen. Jag njuter verkligen av att jobba i Sverige, det är så kul och samtidigt behöver jag aldrig ha dåligt samvetet för barnen!

ln said...

Skillnader i löner tror jag också beror på att kvinnor generellt är sämre på att förhandla än män och säga ifrån.

ln said...

Inget land är väl ändå sämre än USA om man är kvinna och faktiskt vill jobba (som jag). Har man tur får man 2-3 veckors semester. Det blir ju ingen kvalitetstid alls med familjen. Höga krav på arbetet gör att man helt enkelt inte kan ha både en karriär och ha tid för barnen. Männen jobbar ju dessutom långa dagar och flex vet man ju knappast vad det är.

Detta är faktiskt det största skälet för mig att flytta tillbaka till Sverige. Här finns det ju ingen möjlighet överhuvudtaget att kombinera detta (om man inte har barnflicka eller tar ett lågavlönad deltidsjobb).

Annika said...

LN: Jag förstod att detta inlägg skulle få dig att regga :-)
Men, alla länder har sina för och nackdelar. Allt är inte guld och gröna skogar i Sverige. Varför är tex utbrändhet inte lika utbrett i övriga norden? Undersökningar har gjorts. USA är nog ett bra land om du vill göra karriär som kvinna, säkert ett av de allra bästa länderna. Visst, semestern är skit och fldrarledighet också. Men satsar du som kvinna på karrären här ligger i princip allt öppet. Men det var ju just orsaken till taskig semester och dålig flrdraledighet som gjorde att US placerade sig som nummer 17. Återigen, ett land i mitten av Atlanten där vi har det bästa av två världar är att föredra. Men, det existerar inte...Tack för alla inlägg förresten!

Anonymous said...

sverige är ett bra land, på många sätt. Men för en arbetande småbarnsmor som jag finns det mycket kvar att önska...
Håller med sara högst upp, lönerna för kvinnor i sverige är under all kritik.//JOS

Annika said...

JOS: Ja, det finns det säkert. Liksom överallt annars...

ln said...

Jag håller med om att alla länder har sina för- och nackdelar. Däremot håller jag inte med om att USA är ett bra land att göra karriär i om man är kvinna och samtidigt vill vara en "bra" mamma. (Utan barn = perfekt).

Jag har inte pratat med någon eller har hört talas om ngn kvinna som gör karriär utan att offra mycket av familjelivet och som låter barnen växa upp med barnflickor etc. Herregud, med 2-3 veckors semester och långa arbetsdagar hinner de ju knappast se sina barn och måste säkert jobba och maila även från semestern (de flesta tar väl med sig au-pairerna på semester så f-äldrarna får vila upp sig).

Jag har träffat några kvinnor här i USA som helt enkelt valt karriären och inte skaffat barn på grund av att de insett att det inte går att kombinera utan hjälp. (Nu menar jag dock kvinnor som sitter på högre tjänster och inte typ administration). Jag behöver bara titta på mig själv. Hur skulle jag kunna jobba heltid (det krävs om man ska göra karriär här)och samtidigt vara hemma med barnen runt 5 pm och dessutom ha 2 veckors semester, inga f-dagar, inga sjukdagar, en man som jobbar lika mycket etc???? Det går inte ihop utan att man får offra ganska mycket av familjelivet och det är det inte värt för mig. Därför är Sverige helt klart ett mycket bättre alternativ där jag faktiskt kan få både och:-) Och visst, kanske är det lite stresigt emellanåt, men för mig är det helt klart värt den stressen!

ln said...

Roligt ämne detta...

Jag har varit i kontakt med många svenska kvinnor som klagar över sin lön, men gör de något för att ändra på situationen som att läsa på distans och plocka poäng? De flesta har inte ens en plan! Många företag och de flesta fackförbund sponsrar t.o.m studier och böcker. Klaga går alltid bra, det är svensken expert på, men hur ser handlingsplanen ut för att öka på sin lön? Det är upp till var och en att ta tag i sådant som man är missnöjd med och allt går om bara viljan finns, även i Sverige!

Annika said...

LN: Precis, du måste nog välja bort barn om du ska göra karriär av stort slag här, vilket du säkert då kan lyckas med. Svårt att kombinera karriär och barn är det visst in the US, för kvinnorna. Därav 17 plats...
Och sen det där med löneförhandling i sverige: Hur lätt är det att förhandla om man har ett statligt eller kommunalt jobb?

Anonymous said...

Hej Annika. Det finns mycket att diskutera här och man kan hålla på i evigheter. Utifrån mitt eget perspektiv är det inte omöjligt att kombinera både barn och karriär. Jag har visserligen inte ett högt chefs jobb med topplön men jag är heller inte lågavlönad fastän jag jobbar deltid. Jag har jobbat till mig en position där jag kan flexa egentligen hur mycket jag vill. Alla kvinnor på mitt företag har olika flex scheman och det funkar. Men, det är svårt att för första gången försöka komma in på USAs arbetsmarknad med en massa krav på flex arbetstider. Man får "bevisa" sig själv och ta sig dit. Jag tror faktiskt att det börjar bli lättare på den biten för kvinnor här. Jag tror inte att jag skulle ha lika bra lön i Sverige som jag har här heller. Det är nog sant att det är svårt att förhandla sig till en högre lön i Sverige för kvinnor. Visst, säkert kvinnornas eget fel ibland. Sätt in dig i arbetsgivarens situation. Om en man och en kvinna på en arbetsplats i Sverige med samma typ av jobb tjänar olika är det oftast för att kvinnor inte kan el. vill jobba lika hårt pga familj. Rätt eller fel, vem är mer värd för en organisation el. företag då? SB.

Annika said...

SB: Skönt at höra att flex funkar även här...Jag tror du har helt rätt i det du säger om att "bevisa sig själv" här. Det stämmer nog fortfarande det där gamla talesättet att i USA kan man börja i the mail-room och sluta som VD. Vidhåller det jag sagt om att det är mkt svårt för en kvinna i Sve. att förhandla sig till en "bra" lön om hon jobbar inom stat och kummun. WOW!!! Vilken debatt det blev! Det gillar jag!