Tuesday, June 06, 2006

Sveriges nationaldag

Not that important, huh? Åtminstone får man den uppfattningen när man läser svenska tidningar, eller läser mail från kompisar och familj. Det är mer det där att vara ledig som räknas. OCH det förstår jag! 6 juni...Svenska Flaggans dag och Stockholms Festdag. Whatever. När jag var yngre var det ingen som brydde sig ett DUGG om det hela. Okay, det var flaggdag, men sen var det inget mer med det. Den dag det verklgen var FEST var på skolavslutningen! Finklänning på, håret så fint uppsatt, bästa nya skorna...Pirret i magen när man stod på körläktaren i kyrkan och stämde in i "Den blomstertid..." och RÖS av välbehag när överstämman stämde in, alla glada människor, blommmor, föräldrar. Fröken, eller majjen, som alltid fick en glasskål som klassen skramlat till, 5 kronor var. Min pappa hade alltid den allra vackraste buketten till fröken resp. majjen. En underbar skapelse han bundit med syrener, bondpioner och allsköns andra blomster. Jag kan se dessa helt underbara buketter framför mig. Fasen, min pappa är otroligt duktig på att göra buketter och binda kransar. Trädgårdmästare och trädgårdsmästar/handelsträdgårdsson. Anyway, efter skolavslutningen infann sig den`TOTALA känslan av FRIHET! MLS, HM, P o T brukade ofta hänga med oss hem och fika efteråt. Mamma gjorde alltid en sommartårta på avslutningen. Efter fikat bytte vi om och gick ner till badet. OFTAST Kaananbadet, mer sällan Ängbybadet, men det hände också att vi gick dit. Mysigt, och nästan alltid svidande kallt. Sen, sen väntade den evighetslånga fantastiska sommaren på oss. Olssonbarnen kunde knappt bärga sig tills det var dags att ta båten över till Finland, och sen ta sig dem 30 milen (OOOÄÄÄNDLIIGT LÅÅÅÅNGT)upp till Närpes. När vi väl kommit fram till "Mormors stuga", ja då var det SOMMAR PÅ RIKTIGT!
Okay, jag önskar alla mina landsmän en härlig Nationaldag idag den 6 juni!

3 comments:

Sara said...

Håller absolut med, vi "firade" med att åka till Barkarby igår... Och tänk vad MÄKTIGT det var när överstämman på Den blomstertid stämde in i Ängbykyrkan. Jag fick, och kommer alltid att få, en klump i halsen när jag hör den. Vilken stämning!!

Monika said...

Måste bara åter igen säga att ni verkligen har många och starka traditioner i er familj. Ni verkar duktiga på det! Himla trevligt :-) Själv har jag inga direkta minnen från skolavslutningarna måste jag säga... men "Den blomstertid" är alltid fin och speciell.

Annika said...

Sara: Mysigt med Barkarby. Köpte du ngt? Mexx? Sand?
Fika på Waynes, right? Of course!!! ATT du kommer att få en klump i halsen på avslutningen!

Monika: Ja, det har vi kanske...Alla såna där sommartankar dyker upp i dessa tider.