Monday, June 19, 2006

Snart MidsommarBild från: Vega.Yle.Fi

Bild från Coolabah.com

Nu är det snart Midsommarafton, en sådan efterlängtad helg av många, men inte av mig. Jag bryr mig inte om den, och har ALDRIG gjort. Inte här i USA och inte hemma i Sverige heller. När jag bodde i Stockholm tyckte jag nästan alltid att det var jobbigt kring Midsommar, vad skulle man göra? Vart skulle man åka? vem skulle man fira med? OCH skulle man hitta jordgubbar? Eller skulle dem vara slut överallt. Nej,det är verkligt skönt att slippa den "upp-sjåsade" helgen. Jag vet åtminstone två personer som håller Midsommaren som årets bästa helg, min kompis MP och min egen Pappa. Pappa säger att det är den enda natten på året då man kan se älvorna och vettarna. OK, det låter romantiskt? Men jag har aldrig fått syn på någon älva eller vette. Borde kanske fira med Pappa oftare? Min bästa Midsommar? Tror det var på Lövsta en gång på 90-talet. Det var en lugn, vacker midsommar med god mat och vackert väder, bara jag och mina föräldar. Min sämsta midsommar? Helt klart en gång på "Karlssons" på Kungsgatan , mitten av 80 talet. Det var jag och två kompisar och en massa japaner. SUCK! Sedan är resten en massa mediokra historier. En afton spenderade jag på Finlandsbåten, inte kul. En annan gång följde jag med en kompis och hennes pappa ut i Skärgården när han hade spelning på en brygga. Regnet öste ner och det var säkert inte mer än 10 grader, vi TÄLTADE. Jag undrar just hur många som håller med mig angående Midsommar? Jag vet åtminstone två personer, min moster och GO. Flera???
Min dröm-midsommar skulle vara ute på en ö, som i boken "Sommarboken" skriven av Tove Jansson. Det skulle vara lugnt, varmt och bara några få närvarande. Vi skulle inte sjunga snapsvisor, vi skulle äta gott och titta ut över ett kav-lugnt hav. Vi skulle ta till oss naturen, föra bra samtal. I år kommer jag och Klixo hem till Stockholm måndagen efter Midsommar, och det passar mig utmärkt. Så, alla, vad tycker ni om Midsommar? Underbart? eller "kan lika gärna slippa"?

14 comments:

Sara said...

Jag tycker att midsommar är en jättekul helg fast man måste ju kämpa en del för att den ska bli "Pripps blå"-lik, med rätt folk omkring sig så blir det oftast mysigt och kul. I år åker vi till Småland och håller tummarna för lite sol och värme!!

Annika said...

Sara: jag håller tummarna för jättefint väder för er, såklart!!! Och du, hoppas det blir lite "Pripps-Blå" då! Kom just på att jag gärna skulle vilja ha med någon som kan sitta och klinka lite gitarr på min dröm-midsommar. Musik måste man ha :-)

Anonymous said...

Midsommar'n har blivit roligare sedan barnen kom. Roligt att ge dem fina traditioner.
I år blir det vid Björklunds Hage i Ängby.// JOS

Annika said...

Visst, om jag hade bott i Sverige med familjen så hade säkert midsommaren känts annorlunda, det tror jag.

Anonymous said...

Vi får se till att fira midsommar ihop ngn gång. Din pappa har väl första tjing antar jag, fniss! Som sagt, den mysigaste helgen på året. Det är väl det där med solen som kan svika rejält. Men, men...
/MP

Annika said...

MP: Jag vet!!! Du har alltid sagt att det är din favvis-helg nummer 1!!! Skulle gärna fira med dig, och få ta del av dina traditioner då dem verkar vara starka! Antar att ni är på landet och får se magiken. Ha så kul!!!

Monika said...

Ja, vad ska jag säga? Är ju uppvuxen med folkdansande föräldrar som alltid hade både uppvisning, lekledning och efterföljande fest med folkdanslaget på schemat så jag borde väl känna rätt rejält för det hela eller? Men jag vet inte...visst var det mysigt då, och det ÄR fortfarande mysigt med tradionen i rätt omgivning. Men faktum är att i vuxen ålder har den aldrig betytt särskilt mycket för mig heller. Kanske för att jag själv aldrig började dansa folkdans?! :-) Först de senaste åren känner jag att jag byggt lite egen "tradition", som består av en grupp nära vänner, god mat och dryck. Inte så mycket midsommarstång o.d. men...hade jag barn vore det säkert annorlunda, då skulle jag vilja föra traditionen vidare. Liiiiite dålig på att planera känner jag mig dock, planerna är lite oklara i år igen :-) Men det blir lunchpicknick i skärgården om vädret tillåter och sen grillning i Solna. Mys :-) En annan "midsommartradition" är ju annars att man vet att efter midsommar får man snart träffa dig!!!!! :-) Längtar!

Annika said...

Monika: Tack för dem fina orden! Jag läntar också efter att träffas, ska du veta! Jag hoppas att vädret ska bli fint för er alla därhemma på fredag!

Daffe said...

Tjena på er alla. Det är första gången jag lämnar en kommentar här. Ska försöka bli bättre då syrran gärna vill ha synpunkter från allt och alla :-D Midsommar var roligare förr tycker jag med alla kompisar och landställen. Jag har firat många riktigt roliga midsomrar!! Men nu en bit efter 30 så kvittar det för min del ;)

Annika said...

Daffe: Som sagt igen: Välkommen!!! Kul att ha dig med på kommentatorsbordet! Jodå, jag minns nog era midsomrar med kompisarna. Hoppas det blir roligt imorrn iallafall. Första Midsommaren med lilla Ella!!!

Anna said...

Hej Annika! Jag försöker mig väl på det här med att kommentera :).
Jag har faktiskt inte firat midsommar sedan flytten från Sverige 1996, så det är länge sedan sist. Om jag ska vara ärlig så har jag inte saknat det direkt. Men i år är vi faktiskt bjudna på fest på lördag för att fira midsommar på äkta svenskt vis med dans runt stången osv och det ska bli jätterolig! Hade jag bott i Sverige hade det nog firats årligen.

Annika said...

Anna: VÄLKOMMEN!!!!!!! Jättekul att ha dig här! Midsommaren i Dallas måste vara speciell! Kul för flickorna att få uppleva en Midsommar som firas på svenskt sätt! Jag hoppas att ni får jätteroligt på lördag!!

anette said...

Jag tycker midsommar är en rätt mysig helg - med dans runt stången o allt :-)
Micke säger att jag vuxit upp i ett litet Bullerbyn o jag har många härliga minnen från midsommar som barn.Värre är det väl med minnena från tonårens aftnar :-)

Annika said...

Anette: Välkommen, välkommen!!! Om man ska tro min lilla undersökning så tycker nog dem flesta om midsommar. Åtminstone dem som skrivit här...Jättekul att ha dig här, Anette!!!